UŽIVO: RAT U UKRAJINI

‘Rusija je gotovo pa odustala od ideje da će u vojnom smislu dobiti rat u Ukrajini‘

Događaje i izvanredne situacije na bojišnicama diljem Ukrajine te u Rusiji i Bjelorusiji pratimo iz minute u minutu

Ukrajinski vojnici napadaju ruske pozicije kod Bahmuta

 Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

KLJUČNI DOGAĐAJI DANA:

- Rusija najavila osvetu nakon napada dronovima na Moskvu

- Rusija u utorak rano ujutro pokrenula već šesti zračni napad na Kijev u srpnju

- SAD će poslati Ukrajini još 400 milijuna dolara vojne pomoći

- Zelenski: 'Ove će godine početi pregovori o ulasku Ukrajine u EU'

- Četvrti i peti blok nuklearne elektrane u Zaporižji stavljeni u fazu gašenja

- IAEA uočila mine na području nuklearne elektrane u Zaporižji

- Britanski obavještajac: 'Rusija je gotovo pa odustala od ideje da će u vojnom smislu dobiti rat u Ukrajini'

- Rusi tvrde da su u Crnom moru uništili dva ukrajinska bespilotna plovila

- Ukrajina tvrdi da je ostvarila napredak na jugu i kod Bahmuta

12:48

Ruski i kineski dužnosnici putuju u Sjevernu Koreju

Rusko izaslanstvo predvođeno ministrom obrane Sergejem Šojguom posjetit će Sjevernu Koreju ovaj tjedan, izvijestila je u utorak državna novinska agencija KCNA, čime će se pridružiti kineskoj skupini i biti među prvim posjetiteljima toj zemlji od početka pandemije.

Delegacije će biti na proslavi 70. godišnjice "Dana pobjede" u četvrtak u Pjongjangu, izvijestila je KCNA, a član politbiroa Komunističke partije Kine Li Hongzhong predvodi skupinu iz svoje zemlje. Očekuje se velika vojna parada u sjevernokorejskoj prijestolnici.

Sjeverna Koreja zatvorila je svoju granicu početkom 2020. godine za svu trgovinsku i diplomatsku razmjenu, čak i s glavnim ekonomskim i političkim partnerima Kinom i Rusijom. Državni mediji nisu naveli hoće li posjeti dužnosnika tih zemalja označiti bilo kakvu promjenu u politici.

Kina je objavila u ponedjeljak da "strogo" provodi sankcije UN-a Sjevernoj Koreji, reagirajući na pismo skupine G7, Europske unije i drugih koji su pozvali Peking da spriječi Pjongjang da zaobilazi sankcije korištenjem kineskih voda.

Kineski izvoz u Sjevernu Koreju u lipnju je bio osam puta veći u odnosu na godinu dana ranije kad je tajanstvena država potvrđivala desetke tisuća slučajeva covida-19 dnevno i zatvorila svoju granicu.

Sjedinjene Države optužile su Sjevernu Koreju da pruža vojnu pomoć Rusiji za njezin rat u Ukrajini, što negiraju i Pjongjang i Moskva.

12:35

Zelenski i Sunak razgovarali o žitnom koridoru, Moskva zanjega trenutno ne želi ni čuti

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Velike Britanije Rishi Sunak razgovarali su u utorak o suradnji svojih zemalja na obrambenom planu.

Sky News javlja da su Sunak i Zelenski razgovarali i o oživljavanju crnomorskog žitnog koridora koji je Ukrajini omogućio da svoje žito izvozi u svijet. Navodi se da Britanci i Turci rade revitalizaciji dogovora.

Kremlj je, međutim, rekao da se Moskva u ovom trenutku ne može vratiti u crnomorski žitni koridor.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da pakt ne sadržava stavke do kojih je Moskvi stalo.

Peskov je rekao da je predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao da je moguće da će se dogovor oživjeti kada se ruski interesi uzmu u obzir.

11:20

Ukrajinski trgovci žitaricama traže veći kapacitet 'koridora solidarnosti' u EU

EU bi trebao povećati kapacitete 'koridora solidarnosti' kako bi olakšao izvoz ukrajinskih žitarica nakon propasti crnomorske inicijative, poručila je udruga ukrajinskih trgovaca UCA, predloživši i upotrebu luka u Hrvatskoj.

Sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora istekao je početkom prošlog tjedna budući da ga je Moskva odbila produljiti, tvrdeći da nije ispoštovan dogovor koji je trebao omogućiti izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

Crnomorska inicijativa obuhvaćala je Rusiju, Ukrajinu i Tursku, a dogovorena je u srpnju prošle godine uz posredovanje Ujedinjenih naroda. Sporazum je produljen tri puta.

Od početka kolovoza prošle do 10. srpnja ove godine iz tri ukrajinske luke na Crnom moru izvezeno je 32 milijuna tona žitarica u 45 zemalja na tri kontinenta, izvijestio je UN.

EU je pak prošle godine uspostavio koridore solidarnosti kako bi omogućio izvoz ukrajinskih žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda alternativnim tranzitnim željezničkim i cestovnim rutama i unutarnjim plovnim putovima.

Udruga ukrajinskih trgovaca zatražila je u ponedjeljak od EU da se tranzitni kapaciteti koridora povećaju za milijun do 1,5 milijuna tona mjesečno, sugerirajući Komisiji da europskim prijevoznicima i lukama osiguraju djelomičnu kompenzaciju za tranzit u obliku subvencija.

Aktualni kapacitet tranzita nije naveden.

„To će značajno smanjiti troškove prijevoza žitarica i omogućiti ukrajinskim poljoprivrednicima izvoz viška žitarica bez gubitaka u zemlje koje trebaju ukrajinskog žito, a stabilizirat će i globalnu sigurnost hrane”, priopćila je UGA.

Povećanje bi se moglo postići izvozom žitarica preko luka u baltičkim državama te u Njemačkoj, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji.

Udruga je predložila i prijenos sanitarne, fitosanitarne i veterinarske kontrole s kontrolnih točaka na granicama Ukrajine na teritorij odredišnih zemalja, što bi, kako tvrdi, omogućilo značajno povećanje izvoza.

U UGA-i očekuju urod žitarica i uljarica u ovoj godini od 69 milijuna tona. Izvoz bi u sezoni 2023/2024. po njihovoj procjeni trebao dosegnuti 45 milijuna tona.

10:43

Britanski obavještajac: 'Rusija je gotovo pa odustala od ideje da će u vojnom smislu dobiti rat u Ukrajini'

Bivši britanski obavještajac Christopher Steele rekao je da je Rusija "gotovo pa odustala" od ideje da će rat u Ukrajini dobiti na bojištu.

Negdašnji pripadnik britanske obavještajne službe MI6 tvrdi da činjenica da se Moskva fokusirala na nebitna područja sugerira da svoje rakete koristi kako bi na drugim planovima pritisnula Ukrajinu i međunarodnu zajednicu.

- Svjedoci smo de facto napada na slobodnu trgovinu - rekao je Steele.

- Putin svakako želi osporiti način na koji funkcioniraju svjetska tržišta i sustavi na Zapadu. Rusija je gotovo pa odustala od dobivanja rata u Ukrajini u tradicionalnom vojnom smislu - dodao je britanski obavještajac.

Steele tvrdi da Rusija nije ostvarila svoje ciljeve te da se njezina vojska muči s niskim moralom i lošim vodstvom.

- To je jako važno i sugerira da je rusko vojno vodstvo u velikim problemima. Ukrajina tih problema nema - zaključio je Steele.

10:41

Rusi tvrde da su u Crnom moru uništili dva ukrajinska bespilotna plovila

Rusija tvrdi da je uništila dva ukrajinska bespilotna plovila koja su navodno pokušala napasti brodove Crnomorske flote njezine Ratne mornarice.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije reklo je da su Ukrajinci napali patrolni brod "Sergej Kotov" dok je ovaj nadgledao plovila koja su se kretala jugoistočnim dijelom Crnog mora.

"Sergej Kotov" je otvorio vatru na ukrajinska plovila i uništio ih, tvrde Rusi.

Ukrajina spomenuti incident nije komentirala.

image
Patrolni brod Sergej Kotov
Sergei Malgavko/Tass/Profimedia/Sergei Malgavko/tass/profimedia
10:06

Ukrajina tvrdi da je ostvarila napredak na jugu i kod Bahmuta, Rusija da je kod Hersona ubila devet ukrajinskih vojnika

Ukrajinska je vojska u utorak rekla da je ruskim snagama na jugu zemlje nanijela nekoliko poraza te osvojila nešto teritorija koji su Rusi bili okupirali.

Ukrajinske su se snage približile selu Staromajorske koje se nalazi pored lokacija u Donjeckoj oblasti koje su zauzele prošlog mjeseca.

Prema pisanju Reutersa, ukrajinske su snage utvrdile svoje pozicije, a Rusi su im pružali velik otpor.

Kijev tvrdi da je tijekom kontraofenzive povratio 192 kvadratna kilometra na jugu Ukrajine i 35 kvadratnih kilometara na istoku.

Ruska državna novinska agencija Tass objavila je da ruska vojska tvrdi da je uništila dva ukrajinska broda i ubila devet ukrajinskih vojnika koji su se pokušali iskrcati na lijevoj obali rijeke Dnjepar kod mosta Antonovski u Hersonu.

Ukrajinska državna televizija Suspilne objavila je pak da ukrajinske snage tvrde da su ostvarile određene dobitke kod Bahmuta.

08:44

Zelenski: 'Ove će godine početi pregovori o ulasku Ukrajine u EU'

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak navečer da će ove godine započeti pregovore o ulasku Ukrajine u Europsku uniju te dodao da radi sve kako bi EU pripremio za to.

- Održao sam sastanak o Europskoj uniji i našoj integraciji. Pregovori će početi ove godine. Ukrajina je spreman i radimo sve što je potrebno. Radimo sve što je u našoj moći kako bi se Unija pripremila. Točno ove godine - rekao je Zelenski.

08:36

Amerika Ukrajini šalje još 400 milijuna dolara vojne pomoći

Prema pisanju The Associated Pressa, koji se poziva na američke dužnosnike, Sjedinjene Američke Države poslat će Ukrajini još 400 milijuna dolara vojne pomoći.

U tom će se paketu naći municija za sustave protuzračne obrane, izviđački dronovi marke Hornet te municija za drugo oružje.

Municija će u Ukrajini otići direktno iz skladišta Ministarstva obrane SAD-a i trebala bi stići za nekoliko dana.

08:31

Četvrti i peti blok nuklearne elektrane u Zaporižji stavljeni u fazu gašenja

Prema informacija koje su u opticaj pustili Rusi koji vode nuklearnu elektranu u Zaporižji, četvrti i pet blok elektrane stavljeni u fazu gašenja, piše The Guardian.

Sljedeće su informacije objavljene na komunikacijskoj platformi Telegram: "Kako bi se obavio dogovoreni tehnički pregled 5. bloka, uprava nuklearne elektrane odlučila ga je staviti u fazu 'hladnog gašenja'. Kako bi se namirile elektranine potrebe za parom, reaktor u 4. bloku prebačen je u fazu 'toplog gašenja'."

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prošlog su tjedna pregledali nuklearnu elektranu u Zaporižji te nisu uočili mine o kojima je ranije govorio generalni direktor IAEA-e Rafael Grossi.

IAEA još nije puštena na krovove objekata s reaktorima i prostorije s turbinama.

07:00

IAEA uočila mine na području nuklearne elektrane u Zaporižji

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) rekla je u ponedjeljak da je na području nuklearne elektrane u Zaporižji pronašla protupješačke mine, piše Reuters.

Ta je nuklearna elektrana najveća u Europi, a Rusi su je zauzeli na početku invazije na Ukrajinu koju su pokrenuli krajem veljače 2022. godine.

Ukrajina i Rusija konstantno se optužuju za raketiranje područja oko elektrane, a IAEA već neko vrijeme pokušava uspostaviti sigurnosne mehanizme kako ne bi došlo do nezgoda.

Generalni direktor IAEA-e Rafale Grossi rekao je da su mine pronađene u tampon zoni između internih i eksternih barijera te da su ih IAEA-ini inspektori uočili i tijekom prethodnih pregleda elektrane.

Grossi je rekao da one predstavljaju kršenje sigurnosnih protokola, ali da u slučaju eksplozije ne bi trebale moći oštetiti sigurnosne sustave elektrane. Dodao je da se mine nalaze na području kojim inspektori i osoblje elektrane ne prolaze te da se radi o "vojnoj odluci".

05:57

Rusija pokrenula šesti zračni napad na Kijev ovog mjeseca

Rusija je u utorak rano ujutro pokrenula šesti zračni napad na Kijev ovog mjeseca, priopćila je vojna uprava ukrajinske prijestolnice, dok su se uzbune o napadu oglasile prije više od tri sata.

Rusija je napala glavni grad Ukrajine bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje. Prema preliminarnim informacijama, sve su letjelice srušene od strane ukrajinskih protuzračnih obrambenih sustava, rekao je Serhij Popko, čelnik kijevske vojne uprave na Telegramu.

Informacije se još prikupljaju, no za sada nema žrtava ni značajnije materijalne štete, prenosi Reuters.

Sirene za uzbunu oglasile su se oko sat i pol iza ponoći, a osim na području Kijeva čule su se na većem dijelu istoka zemlje.

Ratno zrakoplovstvo izdalo je upozorenje od zračnih napada za istočne i jugoistočne regije, s obzirom da postoji nova prijetnja od napada balističkim oružjem na spomenuta područja, stoji u njihovoj objavi na Telegramu.

05:52

Bjelorusija naoružava Ministarstvo za izvanredne situacije

Bjelorusko Ministarstvo za izvanredne situacije ubrzo će završiti proces naoružavanja i vojne obuke svojih zaposlenika kako bi, u slučaju oružanog sukoba, mogli pružiti pomoć ministarstvima obrane i unutarnjih poslova, rekao je u ponedjeljak ministar za izvanredne situacije Vadim Sinyavsky

Ministar Sinyavsky u izjavi je za državnu televiziju rekao da će svi djelatnici spomenutog ministarstva biti spremni pomoći njegovim kolegama ministrima ukoliko dođe do oružanog sukoba ili "neke vrste nemira, odnosno pobuna".

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ranije je ove godine izrazio želju da "svaki čovjek bude sposoban baratati oružjem".

Iako Bjelorusija nije poslala svoje vojnike na ratište u Ukrajinu, njezin je predsjednik dozvolio Moskvi da s bjeloruskog teritorija pokrene invaziju započetu u veljači prošle godine.

Od tog su trenutka Bjelorusija i Rusija održale nekoliko zajedničkih vojnih vježbi, dok je u lipnju bjeloruski predsjednik dozvolio da njegova zemlja posluži kao baza za rusko nuklearno oružje, što su osudili brojni zapadni čelnici.

Osim toga, Lukašenko se često sastaje sa svojim ruskim kolegom Putinom, s kojim je nedavno razgovarao o "strateškom partnerstvu" tijekom svog posljednjeg posjeta Moskvi koji je završio u ponedjeljak.

S obzirom da se Lukašenkov ostanak na vlasti često povezuje s podrškom Vladimira Putina, u Kijevu strahuju da će vladar Kremlja pritisnuti bjeloruskog predsjednika da se njegova zemlja priključi kopnenim vojnim operacijama te da otvori novi front u posustaloj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

05:48

Rusija bi mogla uzvratiti Ukrajini za napade na Moskvu

Rusija je rekla da bi mogla uzvratiti Ukrajini nakon što su dva drona rano u ponedjeljak oštetila zgrade u Moskvi, piše Reuters. Jedna od zgrada nalazi se u blizini sjedišta Ministarstva obrane Ruske Federacije. Rusija je ustvrdila da je spomenuti napad "čin terora". Nitko nije smrtno stradao u napadu. Jedan je ukrajinski dužnosnik rekao da će takvih napada biti još.

Ulice u blizini napadnutih zgrada odmah su zatvorene, a prozori na poslovnom kompleksu u drugom dijelu Moskve koji je napao drugi dron uništeni. "Probudila me eksplozija, sve se počelo tresti", rekla je Polina, mlada žena koja živi u blizini poslovnog kompleksa.

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije reklo je da je treći dron pao na groblje nedaleko od Moskve te da će odgovorni za napad biti kažnjeni. Kremlj je rekao da se "specijalna vojna operacija" u Ukrajini nastavlja te da će ostvariti sve svoje ciljeve. Spomenuti napadi dronovima na Moskvu, iako nesmrtonosni, vrijedni su spomena jer su najveći napadi tog tipa koji su se dogodili nakon napada dronovima na Kremlj koji su se dogodili u svibnju ove godine.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije reklo je da je 17 dronova napalo poluotok Krim te da su ih ruski vojnici srušili. Čelnik Krima kojega je na to mjesto postavila Moskva rekao je da je u napadu pogođeno skladište municije i da je oštećena jedna stambena zgrada. "Smatramo to još jednom instancom upotrebe terorističkih metoda za zastrašivanje civila", reklo je Ministarstvo obrane Rusije. "Rusija zadržava pravo da oštro odgovori", dodalo je Ministarstvo.

Bivši ruski predsjednik i aktualni zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je da Moskva mora proširiti raspon meta koje u Ukrajini napada.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obećao je u nedjelju da će Ukrajina "ruskim teroristima" uzvratiti za Odesu. Zelenski se referirao na niz napada na tu luku koji su, kako je rekla Moskva, odmazda za prošlotjedne ukrajinske napade na Krimski most u kojemu su poginuli roditelji jedne 14-godišnjakinje.

Kijev je u ponedjeljak rekao da ruski dron uništio nekoliko skladišta žitarica na Dunavu i ozlijedio sedam osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 02:27