ZABRINJAVAJUĆE

RUSIJA PROPADA Šokantna ocjena ugledne agencije Fitch o stanju ruske ekonomije

Russia's President Vladimir Putin attends a meeting in his Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, on July 24, 2014. Putin is staring down fresh European sanctions just a week after the last round was unveiled over Moscow's role in the Ukraine crisis, which has seen East-West tensions spike to their highest point in years. AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEV
 MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP / ?EA Íîâînoe

Jedna od triju najmoćnijih rejting agencija Fitch snizila je kreditni rejting Rusije s ocjene BBB na BBB- uz negativnu prognozu, ali kako ističe britanski Telegraph, od samog snižavanja ocjene daleko je šokantniji rječnik koji su analitičari Fitcha koristili u obrazloženju svoje odluke.

Ruski su se ekonomski izgledi značajno pogoršali u samo šest mjeseci, a BDP će ove godine pasti četiri posto, što je daleko više od 1,5 posto pada koji je prethodno prognoziran, piše između ostalog u obrazloženju. 'Rast se možda neće vratiti sve do 2017. godine', prognozira Fitch.

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog njezine uloge u konfliktu u Ukrajini 'nastavljaju snažno utjecati na gospodarstvo', no gotovo jednak, ako ne i veći utjecaj, imaju i sve niže cijene nafte. Cijena barela crnog zlata srušila se za više od 50 posto od sredine prošle godine s obzirom da moćni naftni kartel OPEC odbija smanjiti proizvodnju, a u Americi istovremeno počinje svojevrsna naftna revolucija kroz dobivanje ovog energenta iz škriljevca.

'Ovisnost o energentima je golema: oni sačinjavaju gotovo 70 posto ruskog izvoza i 50 posto prihoda državnog proračuna tako da su državne financije izložene vanjskim šokovima', piše Fitch.

U petak je cijena barela pala na ispod 50 američkih dolara - za usporedbu, u lipnju prošle godine kretala se oko 111 dolara.

Fitch predviđa blagi oporavak cijena nafte i njihov povratak na razinu od oko 70 američkih dolara, s čime se slaže i šef Rosnjefta Igor Sečin. Njegova je kompanija posebno teško pogođena kolapsom cijene pa je morala zatražiti financijsku pomoć države u iznosu od 46 milijardi dolara kako bi tvrtka zadržala likvidnost.

No, u slučaju da do oporavka cijene ne dođe, to bi, kako upozorava Fitch, moglo dovesti do dublje recesije i dodatno pritisnuti javne financije te 'teško ograničiti manevarski prostor ruskih vlasti'.

'Padne li cijena na 45 dolara ili manje, Rusija će se suočiti s velikim problemom', izjavio je ekonomist Mihail Liluašvili s Oxforda koji u tom slučaju predviđa dodatni pad rubljai skok stope inflacije na barem 20 posto.

Rubalj je već pao 20-ak posto od Božića i u petak se za jedan dolar moglo dobiti 63 rublja. Sunovrat ruske valute ide u paru s padom cijena nafte, a Fitch istovremeno navodi pad valute kao jedan od razloga zbog kojih je ruski bankarski sektor doživio veliki šok. Jedan od ostalih navedenih razloga je odluka centralne banke o dizanju kamatnjaka s 10 na 17 posto.

Fitch nadalje očekuje da će stopa inflacije, koja je krajem prošle godine iznosila 11,4 posto, tijekom 2015. godine ostati dvoznamenkasta, a sljedeće bi se godine trebala spustiti na 8,5 posto. 'Izgledi da se ostvari cilj centralne banke koja planira stopu inflacije od 4,5 posto su mali, posebno ako dođe do dodatnog pada vrijednosti rublja što bi moglo dovesti i do novog povećanja kamatnjaka', piše Fitch.

Sve se ovo događa dok devizne rezerve padaju snažnije od očekivanog. Ruske vlasti zasad odbijaju uvesti posebne mjere kojima bi spriječile odljev novca iz države jer bi time izgubile na vlastitom financijskom kredibilitetu. No, devizne su rezerve pale na najnižu razinu od globalnog ekonomskog kraha koji je krenuo propašću Lehman Brothersa. U samo dva tjedna istopilo se čak 26 milijardi dolara rezervi, a na razini prošle godine pale su s 511 na 388 milijardi dolara.

Na kraju svoje oštre ocjene, Fitch ruske vlasti navodi kao jednu od 'slabosti', navodeći pritom lošu transparentnost i nedostatak reformi koje bi liberalizirale tržište, što bi moglo državu odvesti u izolaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:58