MOSKVINA TEORIJA

RUSKA DRŽAVNA TELEVIZIJA ZA TROVANJE ŠPIJUNA OPTUŽILA BRITANCE 'Kao izvor je bio potpuno potrošen. Međutim, kao žrtva trovanja...'

 
Sergej Skripal snimljen u kolovozu 2006.
 Profimedia, TASS

Ruska je državna televizija optužila Veliku Britaniju da je ona otrovala bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala, a sve s ciljem da se uništi rusko domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva, piše Reuters.

Skripal (66) i njegova kći Julija (33) 4. su ožujka pronađeni bez svijesti na klupi ispred šoping centra u gradu Salisburyju te se od tog dana nalaze u kritičnom stanju u bolnici.

Premijerka Velike Britanije Theresa May kasnije bi u ponedjeljak trebala predsjedati sastankom Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojem će se raspravljati o trovanju. Britanski je dužnosnik iz zakonodavne vlasti rekao da cijeli incident izgleda kao pokušaj ubojstva pod pokroviteljstvo države te da očekuje da će se za pokušaj ubojstva optužiti Rusija.

Rusija je opetovano porekla da je upletena u slučaj te je utvrdila da je se takvim sugestijama nastoji demonizirati.

Međutim, u televizijskoj su emisiji "Nedjeljnje vijesti" na postaji Rusija 1 u nedjelju rekli da je Velika Britanija otrovala Skripala. "Pokušali su okriviti Rusiju, međutim, ako malo bolje promislite, trovanjem pukovnika iz vojno obavještajne zajednice profitira samo Britanija", rekao je Dmitrij Kiseljov, najpoznatiji Kremlju naklonjen voditelj vijesti.

"Kao izvor, Skripal je bio potpuno potrošen i nezanimljiv. Međutim, kao žrtva trovanja, jako je koristan. Zašto ga ne bi otrovali? Nije to velika stvar. U cijelu su priču uključili i njegovu kćer kako bi cijela priča bila toplija."

Kiseljov, koji za svoj karijerni napredak može zahvaliti predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, tvrdi da trovanje Skripala otvara cijeli niz mogućnosti za Britaniju. Među njima se nalazi i bojkot Svjetskog nogometnog prvenstva koje se ove godine treba održati u Rusiji.

"Izvrsna je to specijalna operacija", rekao je Kiseljov. "Skripal je jeftin i potrošan materijal, Rusija bi se nakon toga morala opravdati."

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da će Velika Britanija morati dobro razmisliti o tome hoće li poslati diplomatsku delegaciju na Svjetsko nogometno prvenstvo ako se ispostavi da je Rusija otrovala Skripala.

Moskva Svjetsko prvenstvo vidi kao iznimno bitan događaj koji bi im mogao poslužiti za povoljno međunarodno pozicioniranje te se boje da bi Zapad to mogao sabotirati.

"Nedjeljne vijesti" su također nagađale da je Skripal otrovan nervnim otrovom koji je proizveden u istraživačkom pogonu Porton Down. Taj kompleks koji vodi britanska vojska je od Salisburyja udaljen "20 minuta autom".

U televizijskoj su emisiji uz to rekli i da su Britanci Skripala regrutirali dok je radio kao kulturni ataše u Španjolskoj te da im je dao 20 tisuća stranica tajnih dokumenata. London ga je za to navodno nagradio sa 100 tisuća funti (840 tisuća kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:52