PUTINOVI ONLINE RATNICI

RUSKI INTERNETSKI TROLOVI PRIJE NAPADANJA CLINTON MORALI GLEDATI 'KUĆU OD KARATA' Preko serije su učili o Amerikancima, a jezikom su baratali savršeno

Kevin Spacey kao Frank Underwood u seriji "Kuća od karata"
 Netflix / YOUTUBE

Rusi koji su radili u "tvornici internetskih provokatora" u Sankt Peterburgu morali su gledati Netflixovu seriju "Kuća od karata" kako bi uz pomoć poruka u komentarima na popularnim internetskim stranicama nagovorili Amerikance da poduzimaju akcije protiv svoje vlade, piše CNN.

Bivši zaposlenik jedne takve "tvornice", prethodno poznate pod imenom Internet Research Agency, otkrio je u nedjelju da je Vladimir Putin koristio njihove usluge kako bi utjecao na prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u.

Pojavljujući se na nezavisnoj ruskoj televizijskoj postaji Rain, djelatnik tvornice imena "Maksima" u intervjuu je rekao da su on i drugi u komentarima na popularnim stranicama pisali poruke u kojima se blatilo Hillary Clinton.

Od njih se očekivalo da pišu o oružju i homoseksualcima te da u svoje objave ubacuju i riječ dvije o religiji. Bilo im je apsolutno zabranjeno spominjati Rusiju i Putina, a kako bi zamaskirali to da su Rusi morali su koristiti virtualne privatne mreže odnosno VPN-ove.

Ova vijest dolazi nakon objava da su Rusi zakupljivali prostor na društvenim mrežama kako bi uz pomoć političkih oglasa utjecali na glasače.

"Svaki zarez koji je napisan morao je biti na pravom mjestu jer se željela stvoriti iluzija da te komentare uistinu pišu drugi Amerikanci", rekao je novinar Yahoo!a i autor članka Michael Isikoff prilikom gostovanja na CNN-u. "Maksimovi su šefovi pregledavali sve objave, a one su objavljivane u komentarima na internetskim stranicama The Washington Posta, The New York Timesa i drugih."

Maksim je u prilogu rekao da je u "tvornici" radio tijekom 2015. godine te da su se tada već naveliko objavljivali negativni komentari o Hillary Clinton. "Na početku su nas natjerali da gledamo "Kuću od karata" na engleskom kako bismo se upoznali s problemima koji muče SAD, kao što su porezi, prava homoseksualaca i seksualnih manjina te pitanje oružja."

"Element 'Kuće od karata' je nov. Takvo što prije nismo čuli", rekao je Isikoff. "Način na koji je američka politika predstavljena u toj seriji zapravo više nalikuje ruskoj politici. Nemamo dokaze da su visokopozicionirani američki političari naručivali ubojstva političkih neprijatelja i novinara, dok se to u Rusiji događalo."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:13