POJAČAVAJU SE SUKOBI

Saraj upozorava da bi zbog rata u Libiji više od 800.000 ljudi moglo krenuti prema Europi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.04.2019. u 22:51

Members of Libyan National Army (LNA) commanded by Khalifa Haftar, get ready before heading out of Benghazi to reinforce the troops advancing to Tripoli, in Benghazi, Libya April 13, 2019. REUTERS/Esam Omran Al-Fetori
REUTERS

Rat u Libiji bi mogao natjerati više od 800.000 migranata da krenu prema europskim obalama, upozorio je u ponedjeljak šef vlade nacionalnog jedinstva (GNA) Fajez al-Saraj u razgovoru s dva talijanska lista.

"Neće biti samo 800.000 migranata spremno krenuti i Libijci će bježati od rata, dok su se na jugu Libije ponovo aktivirali teroristi organizacije Islamske države (IS)", rekao je za dnevni list La Republicca.

Libija je i odredište i tranzitna zemlja afričkim migrantima prema europskim obalama.

"Suočeni smo s agresivnim ratom koji bi mogao proširiti svoje zlo po Mediteranu. Italija i Europa moraju biti ujedinjene i oštre u zaustavljanju rata Kalifa Haftara, čovjeka koji je izdao Libiju i međunarodnu zajednicu", dodao je i naglasio da će "uništenja zahvatiti i susjedne zemlje".

Europski ured za azil (Easo) objavio je u ponedjeljak da je politička kriza u Caracasu izazvala porast od 50 posto broja zahtjeva za azilom koje su podnijeli Venezuelci u Europi u veljači. Oni su prv puta pretekli Afganistance među vodećom trojkom.

Iza Sirijaca, Venezuelci su najbrojniji (blizu 4000) u traženju međunarodne zaštite u europskim zemljama (EU, Švicarska i Norveška), precizira se u priopćenju organizacije u La Valletti.

"Nikada ranije nije ih tako puno predalo molbe u jednom mjesecu", otkriva Easo.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo