NE ŽELE POSTATI 'DŽEP'

Šarec za Frontex na granici Hrvatske sa Srbijom i BiH

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.07.2019. u 22:09

FILE PHOTO: Slovenian Prime Minister Marjan Sarec speaks during an interview with Reuters in Ljubljana, Slovenia, February 1, 2019. REUTERS/Srdjan Zivulovic/File Photo
Srdjan Zivulovic/File Photo / REUTERS

Marjan Šarec

Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je u ponedjeljak da Slovenija neće postati "džep" u kojemu će zapeti velik broj migranata, kako se zbog mjera jače kontrole na granicama Slovenije s Austrijom i Italijom boji parlamentarna oporba, ali da bi problem ilegalnih ulazaka migranata u Sloveniju riješilo samo postavljanje Frontexa na vanjske granice EU-a, odnosno na granicu Hrvatske sa susjednim državama zapadnog Balkana.

"Da bi se uspješno riješio problem ilegalnih migranata u Sloveniji, bilo bi potrebno postaviti pripadnike Frontexa na hrvatsko-srbijansku i hrvatsko-bosanskohercegovačku granicu", kazao je Šarec novinarima nakon sastanka s općinskim vodstvom u maloj općini Kostel na jugu Slovenije, gdje se nalazi jedna od migrantskih ruta.

Sve dok Europska unija u te namjene ne bude upotrijebila Frontex na vanjskim granicama EU, sve dotle ćemo imati migracije i na našoj granici, kazao je tom prilikom Šarec.

O šteti koju ilegalni prijelazi i posljedično postavljena žičana prepreka čine lokalnom gospodarstvu i turizmu bilo je razgovora u kontaktu općinskog i lokalnog vodstva s premijerom Šarecom koji im je obećao pomoć države, popravkom oštećene infrastrukture, ali je opće sigurnosno stanje u općinama uz rijeku Kupu nazvao zadovoljavajućim.

Šarec se sastao i s načelnikom grada Metlike Andrejem Kavšekom koji je suradnju  s policijom i slovenskim MUP-om vezanim na migracije ocijenio dobrim, ali je upozorio da migranti koji prolaze kroz to područje oštećuju infrastrukturu i ostavljaju za sobom dosta smeća, objavili su popodne  slovenski mediji.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo