OKUPLJANJE U BRUXELLESU

Sastanak ministara obrane NATO-a, jedna od tema povećanje obrambenih proračuna

 REUTERS

Ministri obrane zemalja članica NATO-a okupili su se u srijedu u Bruxellesu na dvodnevnom sastanku na kojem će se razgovarati o provedbi odluka sa summita NATO-a održanog u srpnju, između ostaloga o naporima za povećenja obrambenih proračuna.

"Summit je pokazao novi osjećaj hitnosti među saveznicima da investiraju dva posto BDP-a u obranu i da imaju vjerodostojne nacionalne planove kako će to učiniti", izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg uoči početka sastanka.

Hrvatsku na sastanku predstavlja ministar obrane Damir Krstičević.

Sjedinjene Države od veljače prošle godine pozivaju sve članice Saveza da izrade vjerodostojne planove kako ispuniti cilj izdvajanja za obranu od 2 posto do 2024. godine. Očekuje se da će na ovom sastanku izraziti očekivanje da svaka članica izradi te planove do kraja ove godine.

Ministri obrane će razgovarati i o napretku u jačanju snaga za odvraćanje i obranu, vojnoj mobilnosti, te odnosima s Gruzijom.

Očekuje se da će biti riječi i o Makedoniji, gdje je prošlu nedjelju održan referendum o promjeni imena u skladu s dogovorom s Grčkom, na kojem se većina izašlih na birališta izjasnila 'za', ali je odziv bio daleko ispod 50 posto biračkog tijela. Prihvaćanje toga dogovora s Grčkom bio je uvjet za pozivnicu Makedoniji za članstvo u NATO-u.

Na marginama sastanka očekuje se potpisivanje sporazuma o suradnji između Hrvatske, Bugarske, Slovenije i Mađarske u sklopu inicijative NATO-a vezane uz program obuke timova za specijalne zračne operacije (Multinational Special Aviation Program - MSAP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:01