VERZIJA PRIČE IZ RIJADA

SAUDIJSKI DUŽNOSNIK ZA NY TIMES 'Kada je Khashoggi vidio tog čovjeka, odmah je počeo bježati. Došlo je do tučnjave, netko ga je slučajno zadavio'

 
Jamal Khashoggi ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu; princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman; turski istražitelj obavlja očevid u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu
 Reuters TV, Murad Sezer, Press Association / Profimedia, REUTERS

Priča koja je gotovo dva tjedna bila u fokusu svjetskih medija došla je očekivanom kraju: Saudijska Arabija je priznala da je novinar Jamal Khashoggi ubijen u njezinom Generalnom konzulatu u Istanbulu.

Službeno priopćenje je, kao u svakom slučaju kad se diktature moraju opravdavati, prepuno fraza koje otkrivaju da iza svega stoje nečista posla. Pa tako ondje piše da je “Kraljevstvo poduzelo nužne procedure kako bi razjasnilo istinu”. E, pa tim je procedurama trebalo više od dva tjedna - preciznije, 18 dana: Khashoggi je 2. listopada ušao u konzulat - da zaključe da Khashoggi nije izašao iz konzulata.

Dok su obavljane “procedure” iz Kraljevstva su stizale odrješite izjave kojima je odbacivana bilo kakva povezanost s nestankom novinara. Koji je nećak jednog od najpoznatijih trgovaca oružjem, pokojnog Adnana Khashoggija, a bio je u vrlo bliskim odnosima s vrhom vlasti u Saudijskoj Arabiji.

Disidente žele ušutkati

Onda su se posvadili i on se odmetnuo. A kao što se vidjelo u slučaju ruskog špijuna Sergeja Skripalja, autoritarni vladari ne vole disidente i kad ih ne mogu zaustaviti upozorenjima tada ih pokušaju, a često i uspiju skratiti za glavu. Kao opomenu drugima.

Posebno je interesantna sljedeća konstatacija: “Javni tužitelj je pokrenuo istragu nad skupinom osumnjičenika na temelju informacija koje su dostavile turske vlasti”. Zašto su im, pobogu, turske vlasti trebale reći tko su osumnjičenici kad je riječ o ljudima koji su službeno boravili u saudijskom Generalnom konzulatu? Da bi onamo došli morali su se najaviti, a netko ih onamo poslao. A nedužni Rijad o tome izvještava Ankara.

Zatim: “Osumnjičenik (sada se govori samo o jednom) je otputovao u Istanbul kako bi se susreo s građaninom Jamalom Khasoggijem jer su postojale indikacije o mogućnosti da se vrati u zemlju”.

Dakle, kad neki Saudijac poželi izaći iz hotela u Londonu u kojem boravi mjesecima i vratiti se kući po njega dolazi čovjek iz Arabije. Čime se samo potvrđuju informacije koje su objavili brojni mediji, pa i Jutarnji list, da je režim slao prijetnje disidentima: vratite se kući ili... Onda se dogodilo sljedeće: “Razgovor između građanina Khashoggija tijekom boravka u konzulatu s osumnjičenicima (opet množina) nije se razvijao prema očekivanjima već je otišao u negativnom smjeru i doveo do tuče i svađe koje su izazvale njegovu smrt i njihov pokušaj da sakriju što se dogodilo”.

Reuters je objavio izjavu jednog saudijskog dužnosnika:

- Skupina Saudijaca se potukla s Jamalom kojeg su zadavili. Htjeli su da zašuti.

Tijekom današnjeg dana objavljeno je da su smijenjeni Ahmed bin Muhamed Assiri, zamjenik čelnika tajne službe i Saud bin Abdulah al-Katani, savjetnik Kraljevskog suda. Osamnaest osoba je uhićeno. Prema informacijama koje smo dosad objavljivali, a koje su stizale iz turskih izvora, u Istanbul je došla skupina od 15 ljudi zaduženih za Khashoggija. Iza svih odluka stoji osobno kralj Bin Salman.

No, kao prenosi Reuters, prijestolonasljednik Muhamed bin Salman (MBS) zasad nije ugrožen iako se morao lišiti svog omiljenog savjetnika Al-Katanija. A s Dvora se na sve strane šalju informacije kako MBS nije znao za operaciju. U što je izuzetno teško povjerovati. Ipak, na Dvoru priznaju da je izdana trajna naredba da se sve kritičare vlasti vrati kući. Što je očito bio zadatak “osumnjičenih” koji su svoj posao odradili loše.

Tko je lokalni suradnik?

Na kraju i dalje ostaje otvoreno ključno pitanje: gdje je Khashoggijevo tijelo? Izvor s Dvora je za Reuters izjavio kako je predano “lokalnom suradniku”, što god ta fraza značila, te da mu nema traga u konzulatu. U službenom priopćenju nema ni slova o tijelu nesretnog novinara, a Reutersov izvor tvrdi kako “nemaju pojma što se dogodilo s tijelom”. Što samo dodatno potvrđuje turske informacije da je Khashggijevo tijelo razrezano u konzulatu i dodatno dovodi u pitanje službenu saudijsku tezu.

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je zadovoljan saudijskim tumačenjem nemilog događaja što mu omogućuje da nastavi bliske odnose s kraljevskom kućom. Podršku Rijadu dali su i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su dio vojne koalicije u ratu u Jemenu.

No, većina zemalja Zapada traže preciznije informacije i najavljuju zatezanje odnosa s Rijadom. Od čega će se vjerojatno brzo odustati. Saudijska Arabija je veliki kupac.

Saudijac za NY Times: 'Izbila je tučnjava i netko ga je zadavio'

Dužnosnik Kraljevine Saudijske Arabije upoznat s detaljima oko postupanja s Jamalom Khashoggijem u subotu je prvi puta otkrio što je prethodilo stradavanju saudijskog novinara.

Anonimni je dužnosnik za NY Times rekao da je Saudijska Arabija izdala opću naredbu da se sve disidente koji žive u inozemstvu treba vratiti u domovinu. Kada je konzulat u Istanbulu obznanio da će Khashoggi tamo doći 2. listopada kako bi preuzeo dokument koji mu je potreban za nadolazeće vjenčanje, sada već bivši zamjenik šefa obavještajne službe Ahmad al-Assiri poslao je 15-eročlani tim da se suoči s Khashoggijem.

Među članovima tima bio je i stručnjak za sigurnost Maher Abdulaziz Mutrib, prema pisanju The New York Timesa čest član osiguranja princa prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana. Mutriba su imenovali u 15-eročlani tim zato što je prije 10 godina s Khashoggijem radio u ambasadi Saudijske Arabije u Londonu i zato što ga osobno poznaje.

Saudijski dužnosnik tvrdi da je naredba da se Khashoggija vrati u domovinu krivo interpretirana te da je u konzulatu izbio sukob u trenutku kada je Khashoggi vidio članove al-Assirijevog tima. Saudijski je novinar pokušao pobjeći, međutim u tom je spriječen. Nakon toga su počele letjeti šake, Khashoggi je zaurlao na što ga je jedan od članova tima uhvatio za vrat i ugušio.

"Njihov susret u sobi nije trajao jako dugo", rekao je dužnosnik.

Saudijci su Khashoggijevo tijelo potom predali lokalnom suradniku, koji je dobio zadatak da ga se riješi, što bi značilo da ne znaju gdje je na koncu završilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:20