NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

SEKS SKANDAL U AMERIČKOJ MORNARICI 'Debeli Leonard' je admiralu i osmorici časnika slao prostitutke u zamjenu za povjerljive informacije!

Američki razarač USS Lassen u i umirovljeni admiral Bruce Loveless
 US Navy/CPO John Hageman/Handout / REUTERS

Umirovljeni američki admiral i osam drugih časnika potkupljeni su seksom, putovanjima i drugim povlasticama u zamjenu za dilanje povjerljivih informacija malezijskom kooperantu poznatom pod nadimkom "Debeli Leonard", piše Associated Press.

Umirovljeni admiral Bruce Loveless (53) i drugi optuženi su za primanje mita, bilo novčanog, bilo u obliku seksualnih usluga od prostitutki, od Leonarda Francisa u zamjenu za povjerljive informacije koje su pomagale njegovoj kompaniji Glenn Defence Marine Asia.

U optužnici protiv Lovelessa stoji da je umirovljeni admiral za svoje seksualne avanture s prostitutkama svojedobno iznajmio luksuzni apartman (ironično, nazvanom po proslavljenom generalu McArthuru) u Manila Hotelu, kao i da se na Leonardov račun gostio guščjom paštetom, juhom od volovskog repa i skupim vinima i cigarama u ukupnom iznosu od najmanje 14.000 dolara.

U dosta fascinantnoj optužnici također se navodi da su okrivljenici tijekom svojih eskapada svoje društvo prozvali "Harem kralja lavova", "Bratstvo", "Vučji čapor" i drugim imenima. Nadalje optuženi su za korištenje lažnih imena i stranih pružatelja usluga e-maila kako bi prekrili svoje tragove.

U zamjenu za financiranje raskošnog i razvratnog stila života časnici i admiral su Francisu Leonardu dali informacije zbog kojih je pobjeđivao konkurenciju na natječajima, a u nekim slučajevima su kapetani brodova namjerno pristajali u pacifičkim lukama u kojima im je njegova tvrtka naplaćivala lažne takse i pod nerealno visokim cijenama prodavala gorivo, hranu, vodu i druge potrepštine.

Prema procjenama američkih tužitelja, Francis, čiji nadimak "Debeli" proizlazi iz njegove korpulentne figure, je na ovaj način američku mornaricu oštetio za gotovo 35 milijuna dolara.

Ovo je zapravo tek najnovija optužnica u slučaju koji se proteže kroz tri godine i u kojem je više od 20 bivših ili sadašnjih časnika (od koji je 13 već priznalo krivnju), među kojima i dva admirala, optuženo za primanje mita i koji se smatra jednim od najgorih korupcijskih skandala u povijesti američke mornarice, podsjeća AP.

Prvi čovjek američke mornarice, admiral John Richardson, obećao je popraviti štetu koja je uzrokovana skandalom:

- Ovakvo ponašanje nije konzistentno s našim standardima i očekivanjima koje nacija ima od nas kao vojnih profesionalaca. To narušava povjerenje koje nacija polaže u nas i sramoti cijelu mornaricu - otvoren je bio Richardson.

Admiral Loveless je svoju optužnicu odslušao bez riječ i bez odvjetnika, a sutkinja je samo zabilježila da se ne osjeća krivim za kaznena djela koja su mu stavljena na teret. Patrick Hovakimian, zamjenik glavnog tužitelja na ovom predmetu, bio je puno rječitiji:

- Loveless je bio odgovoran za skupljenije stranih obavještajnih informacija o našoj Sedmoj floti (najvećoj u Mornarici SAD-a, op. a.), a umjesto toga je godinama sudjelovao u divljim seks zabavama. Pokazao je krajnji nemar i nepoštovanje prema svojoj dužnosti - rekao je Hovakimian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:55