OŠTRA REAKCIJA

SJEVERNA KOREJA 'Trump je razbijač svjetskog mira, posve je razotkrio svoj karakter, zaziva nuklearni rat'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 11.11.2017. u 12:40

Republican U.S. presidential candidate Donald Trump reacts on stage during his victory speech at his 2016 New Hampshire presidential primary night rally in Manchester, New Hampshire February 9, 2016. REUTERS/Jim Bourg TPX IMAGES OF THE DAY
JIM BOURG / REUTERS

Sjeverna Koreja objavila je u subotu da je prvi posjet američkog predsjednika Donalda Trumpa Aziji pokazao da je "razbijač" i da je zazivao rat na korejskom poluotoku. "Trump je, tijekom posjeta, posve razotkrio svoj karakter razbijača svjetskog mira i stabilnosti i zazivao je nuklearni rat na korejskom poluotoku", objavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Trump je u srijedu, za boravka u Južnoj Koreji, upozorio Pjongjang da ne podcjenjuje SAD. Sjevernokorejski glasnogovornik istaknuo je da njegovu zemlju ništa neće odvratiti od razvijanja programa nuklearnog naoružanja.

"Nemojte nas podcjenjivati, nemojte nas dovoditi u iskušenje", rekao je američki predsjednik u srijedu pred južnokorejskim parlamentom, zaradivši veliki pljesak.

Trump je u govoru pozvao sve odgovorne države da ujedine snage, prije svega Rusiju i Kinu. Za režim u Pjongjangu kazao je da se tranformirao u "sektu" i da se bavi "eksperimentima u laboratoriju povijesti", te državu nazvao paklom u kojem nitko ne zaslužuje živjeti.

Svjetska zajednica pojačala je pritisak na Sjevernu Koreju nakon što je izvela šesti i najjači do sada nuklearni test 3. rujna ove godine. U listopadu je Washington unilateralno uveo sankcije protiv sedam osoba i tri tijela zbog onog što naziva teškim kršenjem ljudskih prava, uključujući prisilni rad. U rujnu je Vijeće sigurnosti UN-a ojačalo postojeće sankcije, među ostalim zabranu izvoza i zamrzavanje imetka te zabranu putovanja za brojne dužnosnike.

Izdvajamo