NOVA TESTIRANJA

SJEVERNOKOREJSKI DUŽNOSNIK TRUMPA NAZVAO 'BEZGLAVIM I BEZOBRAZNIM STARCEM' Napali ga zbog retorike, pregovori u zastoju

 
Kim Yong Chol i Donald Trump u lipnju 2018.
 Olivier Douliery / ADMedia / Profimedia

Satelitske fotografije pokazuju da je Sjeverna Koreja testirala novi motor projektila, a visoki dužnosnik Pjongjanga nazvao je u ponedjeljak Donalda Trumpa "bezglavim i bezobraznim starcem".

Potpredsjednik vladajuće stranke Kim Yong Chol opisao je Trumpa kao nestrpljivog te ga je napao zbog njegove retorike. Chol je upozorio da bi vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un mogao promijeniti svoje stajalište o Donaldu Trumpu ako on nastavi s "neprikladnim i visokorizičnim riječima te izrazima".

Referirao se na Trumpov nedjeljni komentar da vođa Sjeverne Koreje "može previše izgubiti".

Ti komentari ukazuju da je Trump "starac lišen strpljenja", rekao je potpredsjednik Radničke partije Koreje. "Pošto je on tako bezglav i bezobrazan starac, vrijeme kada ga nećemo moći zvati drugačije nego 'senilnom osobom' moglo bi opet nastupiti", dodao je. "Nemamo više što izgubiti", poručio je Chol.

Sjeverna Koreja je u nedjelju provela, kako su rekli, "vrlo važan" test u poligonu za lansiranje projektila Sohae.

Komercijalne satelitske fotografije Planet Labsa, napravljene u nedjelju, pokazuju vozila i opremu vjerojatno korištenu u testiranju motora projektila, rekao je Jeffrey Lewis, ravnatelj Istočnoazijskog programa za neproliferaciju na Institutu međunarodnih studija Middlebury u Kaliforniji.

Tenzije rastu posljednjih nekoliko tjedana jer je Pjongjang proveo niz testiranja novog oružja.

Nakon opasnog porasta napetosti, Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja su pokrenuli dijalog nakon povijesnog susreta dvojice čelnika u lipnju 2018. u Singapuru.

Ali drugi sastanak na vrhu, u veljači u Hanoju, nije polučio uspjeh i pregovori su od tada u zastoju.

Dok su razgovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu između Washingtona i Pjongjanga zapeli u slijepoj ulici, Sjeverna Koreja je dala rok do kraja prosinca Sjedinjenim Državama da joj ponude novi sporazum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:04