KRIZA U BRITANIJI

SKANDAL IZA OBJAVE DEPEŠA Novinarka koja je došla do informacija ljubavnica je čelnika Brexit stranke

 
Richard Tice i Isabel Oakeshott
 Toby Melville/Stefan Wermuth / Reuters

Britanski tabloid Daily Mail objavio je jučer nove detalje iz povjerljivih diplomatskih depeša koje je sad već bivši veleposlanik u SAD-u Kim Darroch slao nadređenima u ministarstvu vanjskih poslova. Mail je odlučio objaviti detalje, tvrdeći da su u javnom interesu, usprkos upozorenju Scotland Yarda da bi policija mogla podići optužnice i protiv novinara koji otkrivaju državne tajne.

Depeše objavljene u nedjelju otkrivaju kako je Darroch pripisao američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom isključivo karakternim razlozima - predsjednik Donald Trump odlučio se inatiti svojem prethodniku.

Istraga

“Američka se vlada upustila u čin diplomatskog vandalizma, čini se zbog ideoloških i osobnih razloga - bio je to Obamin sporazum”, napisao je Darroch u svibnju 2018. Njegova je depeša poslana nakon posjeta tadašnjeg ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona Trumpu, u kojem ga je Johnson neuspješno pokušao odvratiti od povlačenja iz sporazuma.

Darroch je istaknuo i kako američka vlada nema nikakvu strategiju za “dan poslije”, nakon povlačenja iz sporazuma - nikakav plan akcije ni komunikacije sa svojim saveznicima i drugim stranama u sporazumu.

Protuteroristički odjel Scotland Yarda pokrenuo je u petak istragu o curenju diplomatskih depeša, a čelnik odjela, zamjenik načelnika Metropolitanske policije Neil Basu, priprijetio je medijima da bi ih se moglo kazneno goniti ako ustraju u objavi državnih tajni.

Basuova izjava naišla je na snažne kritike sa svih strana političkog spektra, i proglašena je napadom na neovisno novinarstvo. Ministar vanjskih poslova i kandidat za čelnika konzervativne stranke Jeremy Hunt jasno je razdvojio odgovornost novinara i osobe koja im je dostavila depeše. “Ovo curenje oštetilo je odnose UK i SAD-a, te je lojalnog ambasadora stajalo posla, i osoba koja je dovela do curenja mora odgovarati”, kazao je Hunt. “No branit ću do balčaka pravo novinara da objavljuju te dokumente ako ih dobiju, i ako procijene da su u javnom interesu: to je njihov posao.”

Policijske prijetnje napao je i Johnson, koji se proteklih dana našao na udaru kritika jer se nije jasno postavio u zaštitu Darrocha. “Dužnost je medija donijeti javnosti nove i zanimljive činjenice”, kazao je Johnson. “Kazneno ih goniti na ovoj osnovi bilo bi kršenje sloboda medija, i imalo bi sleđujući utjecaj na javnu raspravu.”

Dokazi

Basu je već sljedeći dan ublažio svoju retoriku i pojasnio da “policija nema namjeru pokušati spriječiti urednike da objavljuju priče od javnog interesa u liberalnoj demokraciji”, što je vjerojatno ohrabrilo Mail da objavi nove detalje u nedjelju.

U istragu o izvoru curenja depeša uključila se i obavještajna služba GCHQ, a izvori iz policije jučer su neslužbeno dojavili kako imaju glavnog osumnjičenog. “Misle da znaju tko je procurio”, kazao je izvor za Times. “Sada im preostaje izgraditi dokaze koji će proći na sudu. Radilo se o nekome tko ima pristup arhivskim dokumentima. Ušli su i zgrabili dosta materijala”, kazao je izvor i pojasnio da je krađa dokumenata bila poprilično banalna. Ono što je sada sigurno je da se nije radilo o djelu računalnih hakera ni osoba izvan Ujedinjenog Kraljevstva.

Kasno u subotu mediji su skrenuli pozornosti i na to da je novinarka Daily Maila koja objavljuje detalje iz depeša, Isabel Oakeshott, u vezi s jednim od čelnika Brexit stranke i zastupnikom u Europskom parlamentu, Richardom Ticeom, koji je nakon objave članaka pozvao na ostavku Darrocha.

Glasnogovrnica

Tice, otac troje djece i čelnik glavnog odbora stranke, u vezi je s Oakeshott od prošle godine, kada je odselio od supruge. Nakon što je novinarka objavila tajne depeše, Darrocha je napao zbog toga što je “voljan kritizirati Trumpa”, te naglasio kako bi sljedeći ambasador trebao biti “poslovni čovjek naklonjen Brexitu”, vjerojatno pritom ciljajući na sebe ili Nigela Faragea, čelnika Brexit stranke.

Oakeshott je jučer naglasila da unatoč njihovoj vezi, Tice nije imao nikakvog posla s depešama. “Nikad ih nije vidio, nije ih imao u rukama, i nije bio upleten u njihovo dobavljanje”, rekla je. Oakeshott je bivša urednica u Timesu, koja je radila kao glasnogovornica za Brexit stranku za vrijeme kampanje za europske izbore, no sada radi za Daily Mail. Tice je priznao da je razgovarao o depešama sa svojom ljubavnicom, no odbio je iznijeti detalje o “privatnim, osobnim razgovorima”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:13