OKTOBERFEST

Skočile cijene piva u Münchenu: krigla sada stoji 10,54 eura

 REUTERS

U Münchenu danas počinje Oktoberfest, a cijene piva lete u nebo! Naime, prema pisanju svjetskih medija, prosječna cijena krigle piva na ovogodišnjem će Oktoberfestu iznositi 10,54 eura ili tri posto više nego prošle godine.

Naravno, cijena piva nije jedini povećani trošak koji će dočekati posjetitelje tradicionalne pivske manifestacije u bavarskoj prijestolnici s tradicijom duljom od dva stoljeća. Sastavni dio ponude svakako je i hrana s roštilja, posebno kobasice, a ona bi, prema najavama, također trebala biti skuplja nego na lanjskom Oktoberfestu.

Gorivo i turisti

- Oktoberfest je lani bio vrlo dobro posjećen, a pad cijena goriva ukazuje na to da bi u ovoj godini mogao privući još i više posjetitelja. Stoga se ne treba čuditi da trgovci koriste priliku i povećavaju cijene piva i hrane - prokomentirao nam je jedan domaći ekonomist.

Rast cijena piva događa se u vrijeme kada Njemačka ima jednu od nižih stopa inflacije u zoni eura i EU. Naime, prema podacima Eurostata za kolovoz, cijene na malo u Njemačkoj bile su samo 0,3 posto više nego u kolovozu prošle godine. Istu godišnju stopu inflacije imala je i Europska unija u cjelini, dok su cijene na malo u zoni eura u kolovozu bile samo 0,2 posto više nego 12 mjeseci ranije.

No, pivo očito ne prati takav skroman trend rasta opće razine cijena. Prema pisanju Bloomberga, pivo je danas u najvećoj ekonomiji zone eura i EU više nego dvostruko skuplje od onih iz 1985. godine, kada je koštalo 6,10 tadašnjih njemačkih maraka. U istom razdoblju, opća razina cijena na malo u Njemačkoj povećala se za 69,7 posto, što je znatno manje od rasta cijene piva. U odnosu na 1991. godinu, cijena piva u toj zemlji danas je 42 posto viša, ističu analitičari Bloomberga.

Iako bi bilo logično da rast cijena piva smanji potražnju za tim napitkom, to se, ističu ekonomisti, neće dogoditi. Za pivo, kao i za neke druge proizvode diljem svijeta, poput riže u Kini, vrijede druga pravila, poručuju oni. Naravno, na radost njemačkih pivovara, njih više od 1300 diljem zemlje, a posebno onih čiji se proizvodi najčešće prodaju na Oktoberfestu.

Unatoč tome, ekonomisti ne strahuju da će se rast cijena piva tijekom Oktoberfesta bitno odraziti na inflacijsku sliku Njemačke. Nije mali broj ni onih koji vjeruju da u toj zemlji postoji još prostora za daljnje povećanje cijena omiljenog napitka.

Oktoberfest tradicionalno posjećuju i tisuće Hrvata. Njihov interes neće izostati ni ove godine, što se vidi i po ponudama hrvatskih turističkih agencija, iako mnogi u München idu i u vlastitom aranžmanu. Stoga će i hrvatski turisti u Münchenu ove godine morati računati s nešto višim cijenama na terenu.

Za razliku od Njemačke, Hrvatska i dalje grebe po deflacijskom dnu. Podaci eurostatsitičara za kolovoz pokazuju da je, s padom opće razine cijena na malo od 1,5 posto na godišnjoj razini, Hrvatska imala najveću deflaciju u EU. Time se, ističu u HGK, nastavlja trend negativne godišnje promjene cijena koji sada već traje 13 uzastopnih mjeseci. Kako konkretniji rast potrošačkih cijena, onaj koji bi bio veći od 0,1 posto, nije zabilježen još od kraja 2014., u HGK zaključuju da trend deflacije u Hrvatskoj zapravo traje i dulje, već godinu i devet mjeseci.

Deflacijski trend

I Zdeslav Šantić, makroekonomist SG Splitske banke, upozorava na deflacijski trend u nas. Razloga za to, slažu se ekonomisti, ima više, a kao vodeći se ističu pad cijena naftnih derivata, ali i spor oporavak osobne potrošnje.

- U prvih osam mjeseci ove godine cijene dobara u Hrvatskoj pale su dva posto, ali cijene usluga ostale su na istoj razini kao i lani - napominje Šantić, koji očekuje da će Hrvatska 2016. završiti s prosječnom stopom deflacije od 1,4 posto.

S druge strane, Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, vjeruje da se deflaciji polako bliži kraj.

- Deflacijski trend nastavljen je i u kolovozu, ali će do kraja godine, prema našim očekivanjima, taj trend biti slabijeg intenziteta, pa će čak prijeći u blagu inflaciju - zaključuje Savić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:08