RATNO STANJE

SKRIVENI MASAKR U DRŽAVI KOJU VODI DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR Vojska likvidirala čak tisuću pripadnika naroda kojemu ne priznaju ni ime

 REUTERS

Mianmarska vojska možda je ubila više od 1000 pripadnika muslimanske etničke grupe Rohingya muslimana, izvijestila su dvojica visokih dužnosnika UN-a zaduženih za izbjeglice koji bježe pred nasiljem, dodavši da strahuju kako bi broj smrtno stradalih mogao biti i veći nego što se ranije mislilo.

Dužnosnici iz dviju odvojenih UN-ovih agencija koji su na terenu u Bangladešu, kažu da je u posljednjih nekoliko mjeseci pred nasiljem pobjeglo gotovo 70.000 Rohigya. Kažu i kako strahuju da vanjski svijet nije u potpunosti svjestan težine situacije, odnosno krize u mianmarskoj državi Rakhine.

"Svi tvrde da je ondje ubijeno više stotina ljudi, no to nije točna brojka, radi se o tisućama", rekao je jedan od UN-ovih dužnosnika, želeći ostati anoniman.

Obojica dužnosnika su u odvojenim intervjuima zaključili da je u posljednja četiri mjeseca ondje više od 1000 ubijenih.

Glasnogovornik mianmarskog predsjedništva Zaw Htay je rekao da je po izvješćima vojnih zapovjednika u operaciji protiv militanata, pripadnika etničke grupe Rohingya ubijeno manje od stotinu ljudi. Kazao je i da su militanti u listopadu napali graničnu policiju.

Na pitanje o podacima UN-ovih dužnosnika po kojima bi broj ubijenih mogao biti veći od 1000 odgovorio je: "Njihove su brojke uvijek puno veće od naših. Morat ćemo provjeriti na licu mjesta."

Oko 1,1 milijuna Rohingya muslimana, koje mianmarske vlasti odbijaju zvati tim imenom, živi u sjeverozapadnom Mianmaru u uvjetima koji podsjećaju na apartheid.

Mianmar je država u kojoj većinu stanovništva čine budisti (56 milijuna stanovnika), dok muslimani čine oko 5 posto stanovništva, što je oko 2,5 milijuna stanovnika.

Po službenim podacima i izvješćima Ujedinjenih naroda Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Nemaju svoju državu, a prava su im znatno ograničena.

Vlada koju predvodi nobelovka Aung San Suu Kyi prošli je tjedan najavila da će istražiti informacije o zločinima i masovnim ubojstvima u posljednjih nekoliko mjeseci.

Suu Kyi, koja nema kontrolu nad oružanim snagama zbog ustava koji je usvojila prethodna vojna vlada, u teškoj je poziciji.

Dobitnicu Nobela za mir Zapad kritizira jer je neaktivna kada je ovaj problem u pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:50