DRUGAČIJI OD DRUGIH

SKROMAN ŽIVOT JIMMYJA CARTERA Živi u selu sa 700 stanovnika, a kuća mu je jeftinija od vozila tajnih agenata koji su mu doživotno osiguranje

 
 Profimedia, AKM-GSI

Trideset i deveti predsjednik SAD-a, Jimmy Carter, živi znatno drukčijim životom nego svi predsjednici koji su došli iza njega i koji su nakon izlaska iz Bijele kuće redom nastavili uživati u luksuzu i često novostečenom bogatstvu.

Carter je bio na vlasti samo jedan mandat, na izborima 1980. pobijedio je Ronald Reagan, a Jimmy Carter se sa suprugom Rosalynn vratio u Georgiju, u rodno mjesto Plains, i danas i nekad slabo razvijen dio zemlje gdje je 40% stanovništva, statistika kaže, siromašno. On će uskoro navršiti 94, ona 91 godinu. Carter je bivši predsjednik već 37 godina, poživio je više godina nakon kraja mandata negoli ijedan drugi američki predsjednik. U listopadu, kad navrši 94, postat će drugi nekadašnji predsjednik koji je doživio te godine, jer to je dosad uspjelo samo Georgeu Bushu starijem, koji je 94 navršio prošlog lipnja.

Život se Carterovima, koji se još uvijek u šetnji drže za ruke, među ostalim, sastoji od malih rituala. Svaku subotu večeraju kod prijatelja Jilla Stuckeyja jedući iz plastičnog posuđa, piju neskupo vino pa nakon druženja s prijateljima prošeću nekoliko stotina metara do kuće koju su sagradili 1961. i u kojoj stanuju i danas.

Former U.S. President Jimmy Carter and his wife Rosalynn Carter at the Canadian Museum for Human Rights during a closing ceremony for a Habitat for Humanity project in Winnipeg, Manitoba, Canada, July 14, 2017.  REUTERS/Zachary Prong     TPX IMAGES OF THE DAY - RC14B54116B0
REUTERS

Zaradili milijune

Za razliku od Jimmyja Cartera, ostali američki predsjednici novijeg doba, čak i oni koji prije mandata nisu bili bogati, poput demokrata Clintona i Obame, kasnije su zaradili desetke milijuna dolara.

U razgovoru s novinarima Washington Posta Carter kaže da nije želio kapitalizirati činjenicu da je bio u Bijeloj kući, stoga je sasvim mirno mogao odlučiti reći ‘ne’ brojnim ponudama da drži dobro plaćene govore te pozivima da bude član raznih upravnih odbora, lobija koji su ga željeli vidjeti na svojoj strani i bili voljni za to izdašno platiti.

Prvi koji je nakon što je završio predsjednički mandat znao to kasnije obilno naplatiti bio je Carterov prethodnik i blizak prijatelj Gerald Ford. Otada do danas, osim Cartera, svi su iskoristili mogućnost da drže govore koje naplaćuju stotine tisuća dolara. “Ne mislim da je to loše, ne osuđujem one koji tako rade. No, ja se nikad nisam želio obogatiti”, izjavio je Carter.

Bilo mu je 56 kad se u Plains vratio iz Washingtona. Njegov posao s kikirikijem bio je u krizi i morao ga je prodati. “Mislili smo da ćemo ostati bez svega”, komentirala je Rosalynn. Tad se Carter okrenuo pisanju. Autor je 33 knjige, pisao je o svojem životu, karijeri, vjeri, mirovnom procesu na Bliskom istoku, ženskim pravima, starenju, pecanju…, a s kćeri Amy Carter napisao je i knjigu za

17th May 1982:  American statesman Jimmy Carter, the 39th President of the United States, at the European Press Club at Paris.  (Photo by Central Press/Getty Images)
Getty Images
djecu.

Živi od autorskih prava i 210.700 dolara godišnje mirovine koju dobivaju svi nekadašnji američki predsjednici. Od knjiga nikada nije uspio zaraditi ni blizu nekim drugim bivšim predsjednicima koji su za autobiografije i poneki publicistički naslov dobili goleme sume.

Carter je i jedini nekadašnji predsjednik modernog doba koji se nakon mandata vratio u kuću u kojoj je živio prije dolaska u Bijelu kuću. Nevelika, tek dvosobna, procijenjena je na 167.000 dolara, manje nego što košta vozilo tajne službe parkirano ispred kuće Carterovih kojima osiguravaju zaštitu.

“Najjeftiniji”

Nekadašnji predsjednik redovito putuje komercijalnim letovima, za razliku od drugih koji putuju privatnim avionima, ponekad posuđenima od bogatih i utjecajnih prijatelja. Nedavno su ga tako na letu iz Atlante u Los Angeles pozdravljali mnogi putnici koji su s njim poželjeli snimiti selfi.

Carter američke porezne obveznike košta manje nego ijedan drugi bivši predsjednik. Godišnje to iznosi 456.000 dolara - u što je uračunata mirovina te troškovi njegova ureda i suradnika.

To je gotovo upola manje nego što Amerikanci iz proračuna odvajaju za Georgea W. Busha starijeg, dok na ostala tri bivša predsjednika, Busha mlađeg, Clintona i Obamu, država potroši više od milijun dolara godišnje.

Veliki poštovatelj Harryja Trumana, Carter kaže da ga pokušava imitirati. Truman se također u mirovinu vratio u svoj Independence, u Montani.

On i supruga uselili su se u kuću u kojoj su nekad živjeli njezini imućni roditelji. Na pitanje novinara misli li da će ijedan budući američki predsjednik po završetku mandata živjeti tako skromno, Carter odgovara: “Nadam se da hoće.”

Plains je mjesto oko dvjesto kilometara južno od Atlante, ima samo 700 stanovnika. 1976. u njemu je bio središnji odbor Carterove predsjedničke kampanje.

Dućan u mjestu prodaje suvenire s fotografijama Carterovih. Farma na kojoj je nekadašnji predsjednik živio 1930-ih i danas izgleda isto, nema ni tekuću vodu ni struju i otvorena je za posjetitelje.

Plains godišnje posjeti 70.000 turista, na Carterovima zaradi oko 4 milijuna.

S čekićem u ruci

Carter je godinama aktivan u udruzi Habitat for Humanity, pomogao je popraviti ili napraviti 4300 kuća u 14 zemalja. Idući mjesec, piše Washington Post, vitalni bivši predsjednik radit će svojim čekićem na kući siromašne obitelji u Indiani.

Tri godine nakon što mu je dijagnosticiran rak, a tada je na tiskovnoj konferenciji stoički poručio da će “sasvim mirno primiti što god vrijeme donijelo”, nakon zračenja i kemoterapije Jimmy Carter kaže da nalazi pokazuju da je zdrav.

Carterovi svaki dan odlaze u šetnju, istom rutom šeću još od mladosti. Ljudi u gradu doživljavaju ih kao i sve druge susjede i prijatelje, kaže jedna 15-godišnjakinja.

“Odrastajući, sretala sam ga u crkvi. On je ljubazan čovjek, sasvim običan”, govori stanovnica Plainsa Maya Wynn.

Konačno, i dok je bio predsjednik, Carter nije držao do formalnosti.

Njegov biograf piše da je za mandata u Bijeloj kući suradnicima zabranio vozače. “Jednostavnost je doista dio njega. To je donio i u Bijelu kuću i tako je nastavio i nakon Bijele kuće”, kaže njegov biograf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:36