'ZEMLJA NIJE PODIJELJENA'

SLAVLJE NA ULICAMA DUBLINA NAKON REFERENDUMSKOG 'DA' PRAVU NA POBAČAJ 'Tiha revolucija pretvorila je Irsku u modernu zemlju'

Dublin, 26.5.2018.: Žene slave rezultate referenduma odnosno konačnu legalizaciju pobačaja u Irskoj
 REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Jučerašnje prebrojavanje glasovanja na irskom referendumu o ukidanju zabrane pobačaja pokazalo je veliku pobjedu Iraca koji su glasali za ustavne promjene. Tabor protiv pobačaja priznao je jučer poraz dok su brojni Irci slavili na ulicama.

Irski premijer Leo Varadkar, konzervativac, aktivno je promovirao promjenu ustava, a jučer je objavio da se nada da će do kraja godine zakon kojim se dopušta pobačaj do 12. tjedna trudnoće i kasnije u slučaju ugroze za život majke biti na snazi.

Ulazak u fazu zrelosti

Naime, rezultati izlaznih anketa pokazali su da je 68 posto Iraca glasalo za promjenu zakona i liberalizaciju zemlje. Varadkar je istaknuo kako rezultati daju mandat vladi da pokrene zakonsku promjenu. - Ovo je vrhunac tihe revolucije. Očekivao sam da većinu glasova za ukidanje zabrane, a ovako velika podrška pokazuje da zemlja nije podijeljena - poručio je Varadkar. Premijer je još istaknuo kako referendum pokazuje da su Irci jedinstveni i da zemlja ulazi u fazu zrelosti. - Promjena sazrijeva proteklih 20 godina. Irski glasači pokazali su da poštuju žene i vjeruju da će donositi prave odluke kada je riječ o njihovu vlastitom zdravlju - istaknuo je još premijer.

- Znao sam da su Irci dobri i suosjećajni ljudi - komentirao je rezultate za ukidanje zabrane ministar zdravstva Simon Harris. - Ovo je rezultat koji pokazuje empatiju. Građani su znali za što glasaju. Poslušali su priče Irkinja - izjavila je zastupnica Laburističke stranke Rebecca Moynihan.

Irci su se okupili na mnogim mjestima u zemlji kako bi proslavili rezultate referenduma. Vjerovalo se da će referendum proći, no mnogi su očekivali mnogo tješnje rezultate.

Prethodni povijesni referendum, o legalizaciji istospolnih brakova, održan je prije tri godine. Zbog sigurnosnih razloga odlučeno je da se rezultati ovaj put neće kao tada prikazivati na velikim ekranima na otvorenom. Naime, kampanja za zadržavanje tzv. članka osam bila je oštra. Odluka koju su donijeli Irci jako je emotivna za sve.

Nakon što je postalo jasno da će se irski ustav mijenjati, uslijedili su pozivi na promjene i u Sjevernoj Irskoj. Naime, Sjeverna Irska ostaje jedini dio Ujedinjene Kraljevine i Irske u kojoj je pobačaj zabranjen osim pod iznimnim okolnostima. Pozivi su upućeni Theresi May, britanskoj premijerki, da poduzme mjere u tom smjeru.

Osmi amandman

Osmi amandman, koji je u ustav unesen 1983. godine, branio je pobačaj u Irskoj osim u slučaju ozbiljne ugroze za majčin život, a i ta promjena uvedena je tek kasnije.

Rezultati referenduma novi su pokazatelj društvenih promjena i liberalizacije Irske te novi odmak zemlje koja je dosad bila u čvrstom stisku Katoličke crkve i konzervativnih pogleda. To je i jaki vjetar u leđa Varadkarevoj vladi koja se otpočetka zalagala za ukidanje zabrane.

Protivnici ukidanja zabrane vodili su oštru kampanju za zadržavanje zabrane, a jučer su najavili nastavak borbe. - Ova nam je odluka slomila srce - poručili su priznajući poraz. No, borba će se nastaviti u irskom parlamentu, najavili su, dok je njihova strana predviđa i prosvjede u slučaju otvaranja klinika za pobačaje u Irskoj. - Riječ je o tragediji povijesnih razmjera. Nerođeno dijete nema više prava u Irskoj - poručio je John McGuirk, glasnogovornik skupine Spasimo osmi amandman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:08