RAČUNALNI VIRUS

SLOM INFORMATIČKOG SUSTAVA BLOKIRAO NAJVEĆI SLOVENSKI LANAC LJEKARNI Sumnja se na hakerski napad, kao mogući razlog spominje se financijska iznuda

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.08.2019. u 20:45

Hands typing on laptop keyboard.
Getty Images/Ingram Publishing

Šezdesetak apoteka na širem području Ljubljane zbog napada računalnim virusom na centralni informatički sustav radi smanjenim kapacitetom, potvrdila je u srijedu Lekarna Ljubljana, dodavši da se radi na ponovnoj uspostavi palog sustava.

Trenutno se pacijentima izdaju samo lijekovi na papirnate recepte, a ne na elektroničke, zbog čega oni moraju opet kod svog liječnika, a još nije omogućena niti prodaja lijekova bez recepta.

Kako su prenijeli slovenski mediji, vjeruje se da je Lekarna Ljubljana izložena informatičkom napadu na svoj računalni sustav preko malicioznog softvera koji za svrhu ima financijsku iznudu, tzv. ransomware, a slučajem se bave inspekcijske službe i policija.

Iz ljubljanske policijske uprave potvrđeno je da su u srijedu dobili prijavu upada u informatički sistem ljubljanskih apoteka i da o svemu prikupljaju dodatne obavijesti.

Stručnjaci za područje informatičke sigurnosti navode da bi istraga slučaja trebala pokazati gdje je došlo do upada u informatički sistem, je li on imao dovoljan stupanj zaštite i je li možda došlo do nezakonitog preuzimanja osobnih podataka pacijenata, odnosno korisnika usluga ljekarni.

Ucjenjivački kriptovirusi kojima napadači zaključaju sve korisničke datoteke do kojih imaju pristup u Sloveniji su prvi put primijećeni 2012. godine i od tada su konstanta u računalnom kriminalu, a u većini slučajeva radilo se o slučajno odabranim žrtvama, u okviru "šire kampanje napadača", kazao je za medije Tadej Hren iz Nacionalnoga centra za analizu incidenata na području elektroničkih i informatičkih mreža SI-CERT, dodavši da u takvim slučajevima napadači zahtijevaju najmanje tisuću eura za šifru koja otključava blokirane sustave.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo