IZBORI U SUSJEDSTVU

Slovenija: relativni pobjednik Janša, u parlament ide 9 stranaka

 
Janez Janša
 Goran Mehkek / CROPIX

22:11 NOVO Slovenska demokratska stranka Janeza Janše vodi na slovenskim parlamentarnim izborima održanima u nedjelju s 25,6 posto nakon polovice prebrojanih glasova, pokazuju djelomični neslužbeni rezultati.

Janša je kazao da je njegov SDS otvoren za suradnju, pregovore i koalicije, te je obećao da će stranka, ukoliko formira vladu, voditi zemlju pravedno za sve građane.

Lista Marjana Šarca na drugom je mjestu s 12,55 posto. Šarec je poželio Janši sreću s formiranjem koalicije, ali i kazao da će LMŠ biti stranka koja će sastavljati vladu ako se svi budu držali onoga što su rekli uoči izbora.

Janša je svojom predizbornom strategijom smanjio mogućnost dobivanja koalicijskih partnera jer ga ljevica optužuje za radikalizam, autoritarnost i antimigrantsku retoriku kojom se približio mađarskom premijeru i svom prijatelju Viktoru Orbanu.

Iako se spominjao kao mogući Janšin koalicijski partner, Šarec je zadnjih dana to kategorički odbio. On je optužio Janšu za "nesuverenost" ukoliko se potvrde sumnje da je njegovu predizbornu kampanju i financijski podržao krug Orbanovih prijatelja, ali i za indiskreciju.

Po dosadašnjim podacima, u parlament ulazi 9 stranaka od 25 koliko se natjecalo.

Janša bi kao relativni pobjednik trebao dobiti mandat predsjednika Boruta Pahora da prvi pokuša formirati vladu, ali će mu to teško poći za rukom ako svi oni koji su ga pred izbore isključili kao partnera ostanu pri svojem stajalištu.

-------------------------------------------------------------------------------

LJUBLJANA - Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše relativni je pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji, a za nju je glasalo 24,4 posto birača, rezultat je izlaznih anketa.

Na drugom je mjestu Lista Marjana Šarca (LMŠ) s 12,6 posto, a na trećem Stranka modernog centra (SMC) Mire Cerara.

Odmah nakon te stranke, najviše glasova po izlaznim anketama dobila je Ljevica (L) Luke Meseca sa 9,5 posto, a iza nje su Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana s 9,3 posto.

Velik broj stranaka koje su ušle u parlament, ako su izlazne ankete točne, mogao bi otežati formiranje nove vlade.

Janša bi kao relativni pobjednik trebao dobiti mandat predsjednika Boruta Pahora da prvi pokuša formirati vladu, ali će mu to teško poći za rukom ako svi oni koji su ga pred izbore isključili kao partnera ostanu pri svojem stajalištu.

Prve izjave stranačkih čelnika očekuju se tijekom večeri, no točniju sliku tek će nakon sat ili dva dati podaci Državnog izbornog povjerenstva, nakon što se prebroji oko jedne trećina glasova.

Prema osvojenim potocima glasova, raspored zastupničkih mjesta bio bi ovakav:

SDS - 25 mjesta

LMŠ - 13 mjesta

SMC - 10 mjesta

Ljevica - 10 mjesta

SD - 9 mjesta

NSi - 7 mjesta

Stranka Alenke Bratušek - 5 mjesta

DeSUS - 5 mjesta

SNS - 4 zastupnika

Janša može složiti vladu, ako bi s njim u koaliciju išli SNS i NSi, samo ako uz njih dobije još jednu veću stranku jer mu nedostaje 10 mjesta. Lijevu koaliciju bi morali činiti LMŠ, SMC, SD i DeSUS, a trebaju im još dvije stranke: vjerojatno NSi i Stranka Alenke Bratušek. Tada bi imali 49 mjesta. No, to bi bila najbrojnija koalicija u modernoj slovenskoj povijesti.

Dva velika iznenađenja: u Parlament je ušla bivša premijerka Alenka Bratušek i svima dobro poznati desničar, Zmago Jelinčič. (Željko Trkanjec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:40