KONAČNO PRESUDA

SLUČAJ KOJI NIJE SILAZIO S NASLOVNICA Australski Hrvat proglašen krivim jer je naručio ubojstvo bivšeg poslovnog partnera i prijetio njegovoj udovici

 
 YouTube

Milijunaš iz Sydneyja Ron Medich (70), sin hrvatskih imigranata i građevinski tajkun, proglašen je krivim za naručivanje ubojstva poslovnog rivala prije devet godina te zastrašivanje njegove udovice.

Na sudu se izjasnio da nije kriv za ubojstvo Michaela McGurka (45) u rujnu 2009. te zastrašivanje njegove udovice Kimberley sljedeće godine.

Porota Vrhovnog suda Novog Južnog Walesa raspuštena je u travnju prošle godine nakon što se nije uspjela složiti oko presude, ali je u ponedjeljak nova porota proglasila Medicha krivim po obje točke optužnice.

Medich je u sudnici djelovao iscrpljeno i nervozno kada je čuo presudu koju je porota iznijela nakon pet i pol dana vijećanja.

Ron Medich suđenje je proveo na slobodi uz jamčevinu, no odmah je po objavi presude priveden.

Metak u glavu presudio je McGurku ispred njegova doma u Cremorneu, u sjevernoj dijelu Sydneyja, nakon što je parkirao svoj automobil.

Krunski svjedok Lucky Gattellari posvjedočio je da je njegov nekadašnji bliski prijatelj Ron Medich bio bijesan i ljutit na McGurka s kojim se povlačio po sudu zbog pravnih nesuglasica.

Medich mu se povjerio da je postao predmet ismijavanja u istočnim predgrađima, žalio se da mu je McGurk uništavao imidž te ga je zamolio da nađe nekoga da se 'pobrine za tog momka'.

Gattellari tvrdi da je pitao Medicha je li siguran da ga želi ubiti, rekavši mu da nakon toga nema povratka, te tvrdi da mu je Medich uzvratio: 'Siguran sam, želim da ga srede'.

Gattellari je u sudnici ispričao kako je dvaput bio u domu Rona Medicha kako bi mu ovaj predao torbe u kojima je bilo 250.000 dolara u gotovini.

Gattellarijev vozač, bivši vojnik iz BiH Senad Kaminić, ispričao je kako je slučajno čuo Medicha kako govori o njegovu suparniku: 'Da imam oružje, ubio bih ga'.

Medicheva obrana dovela je u pitanje vjerodostojnost svjedočenja Luckyja Gattellarija opisavši bivšeg boksaškog prvaka ološem, probisvijetom, zlikovcem, trgovcem prevarantom sugerirajući da je on sam naručio McGurkovo ubojstvo.

Medichev odvjetnik rekao je poroticima kako im je Gattellari ispričao toliko laži da je nemoguće utvrditi kada je lagao, a kada je govorio istinu.

Luckyju Gattellariju kazna je umanjena za dvije trećine nakon što je priznao svoju umiješanost u ubojstvo i pomagao vlastima, dok su još trojica muškaraca dobili odgovarajuće zatvorske kazne zbog suučesništva.

Ron i njegov mlađi brat Roy gradili su industrijske i hotelske komplekse u području Liverpoola, predgrađa Sydneyja. U svibnju 2005. godine bili su 'teški' 135 milijuna australskih dolara. Dvije godine kasnije braća su se razišla.

Prije sedam godina na vidjelo je izašla umiješanost Rona Medicha u političku korupciju. Navodno je bio posrednik za ministra Iana MacDonalda u Vladi Novog Južnog Walesa kojega su optužili jer je primao seksualne usluge u zamjenu za uslugu povezivanja poslovnjaka s izvršnim direktorima energetskih tvrtki u državnom vlasništvu. Medich je navodno želio raditi s vladinim agencijama u kojima je MacDonald imao utjecaja kao ministar. MacDonald se na sudu branio da je u vrijeme navodnog incidenta bio pod utjecajem alkohola i u teškoj depresiji.

Različiti poslovni interesi spojili su Medicha i McGurka, no završili su na sudu zbog poslovnih nesuglasica. Medich je McGurka i njegovu suprugu tužio Saveznom sudu. S obzirom da Medich nije uspio sudu priložiti materijalne dokaze, slučaj je odbačen, no morao je platiti sudske troškove.

Nekoliko dana nakon ubojstva McGurka, otkriveno je kako je McGurk imao snimljen razgovor s Medichem, kojim ga je navodno ucjenjivao kako bi izvukao novac od njega. Mediji su tada pisali kako je Medich pokušavao nedopuštenim sredstvima podmititi vladine dužnosnike. Navodno je Medich tražio dozvolu za prenamjenu zemljišta. Slučaj je izašao u medijima, opširno se o tome izvještavalo: o snimkama, njihovu sadržaju i mogućim posljedicama.

Naslovnicu Sydney Morning Heralda 5. rujna 2009. krasio je udarni naslov 'Ekskluzivno: Tajna snimka motiv ubojstva. Hoće li zbog toga pasti Vlada?'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:32