PROTUPROSVJEDI

'SMRT AMERICI, SMRT IZRAELU, ŽIVIO NAŠ AJATOLAH!' Deseci tisuća Iranaca izašli na ulice na kako bi dali potporu vlasti!

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.01.2018. u 12:07

Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamanei delivers a speech during his meeting with families of martyr's in Tehran, . Khamenei said that the country's enemies have meddled in recent protest rallies. The report on the website of Ayatollah Ali Khamenei quoted him as saying
Profimedia, TEMP Sipa Press

Ajatolah Ali Hamnei

Desetci tisuća pristaša iranske vlasti okupili su se u srijedu u više gradova kako bi osudili "nemire" koji ovih dana potresaju zemlju, objavila je državna televizija.

Noseći transparente s natpisima protiv "poticatelja nereda", prosvjednici su izvikivali slogane potpore vrhovnom vođi, ajatolahu Ali Hamneiju, ali i "smrt Americi", "smrt Izraelu" i "smrt Monafeghu", što je pojam kojim vlast naziva Narodne mudžahedine.

Televizija je u izravnom prijenosu objavila snimke masovnih prosvjeda u Ahvazu, Araku, Ilamu, Gorganu i Kermanšahu.

Zadnjih dana Iran potresaju prosvjedi zbog gospodarske situacije i protiv vlasti. Od početka prosvjeda 28. prosinca u Mašhadu u zemlji je u sukobima poginula je 21 osoba a uhićene su stotine.

Predsjednik Hasan Rouhani nazvao je poticatelje nereda "šačicom ljudi", dodajući da će im narod znati odgovoriti. Usto je kazao da će vlast, bude li trebalo, mobilizirati milijune ljudi kako bi zaustavila nasilje.

Prosvjedi u srijedu ujutro događaju se nakon mirne noći u Teheranu, gdje su se u prošle tri noći događali manji prosvjedi, izvijestili su glasila i čelnici.

"Nema informacija o sukobima i o uhićenjima u Teheranu", objavila je u utorak kasno navečer agencija Ilna, bliska reformistima.

Usto su redarstvene snage bile manje vidljive nego prethodnih dana, izvijestili su novinari AFP-a.

No u pokrajini Isfahanu, dvije su osobe zapucale na policijsku stanicu i na banku u Lendžanu, pri čemu nitko nije stradao, a zatim su pobjegle, objavila je državna televizija.

Izdvajamo