SMRT U MORU

SMRT KOJA JE POTRESLA SVIJET Dva Sirijca osuđena na četiri godine zatvora, obitelj neutješna: 'Nisam im trebala slati taj novac...'

MELBOURNE, AUSTRALIA - SEPTEMBER 07: People hold candles during the quiet vigil in rememberence of Aylan Kurdi on September 7, 2015 in Melbourne, Australia. Thousands of people around Australia gathered to remember Aylan Kurdi, the young Syrian refugee who died last week and to protest the Australian Government's current refugee policy. (Photo by Chris Hopkins/Getty Images)
 Chris Hopkins / 2015 Getty Images

Dva Sirijca osuđeni su na četiri godine zatvora zbog smrti dječaka Aylana Kurdija, prenosi Mirror. Fotografije trogodišnjeg dječaka čije tijelo je more izbacilo na tursku obalu, potresle su svijet.

Aylan i njegova sirijsko-kurdska obitelj pokušavali su doći do svojih rođaka na zapadu – baš kao i tisuće drugih mama, tata i djece koji su zahvaćeni izbjegličkom krizom na sjeveru Afrike i Bliskog istoka.

Aylan, njegov stariji brat i mama su se utopili, dok je otac Abdullah jedini preživio.

Abdullahova sestra Tima Kurdi, koja živi u predgrađu Vancouvera u Kanadi, rekla je kako jako žali što je obitelji platila to kobno putovanje iz Turske.

Dok je govorilana novinskoj konferenciji u rujnu prošle godine, nekoliko puta je briznula u plač: 'Rekla sam mu koliko mi je žao. Nisam im trebala slati taj novac. Da im nisam poslala novac, bili bi živi.'

Obitelj Kurdi pokušavali su doći do grčkog otoka Kosa, no pretrpani brod je potonuo pri čemu je poginulo 11 ljudi.

Obitelj Kurdi je pobjegla iz Kobanea, sirijskog grada u kojem su se vodile žestoke borbe između Kurda i ISIS-a.

Mali Aylan poginuo je zajedno s petogodišnjim bratom Galipom i majkom Rehan, u očajničkom pokušaju da dođu do Kanade.

Teema Kurdi, sestra oca obitelji Abdullaha, rekla je da je za tragediju čula oko 5 ujutro: 'Sve što mi je rekao bilo je da su njegova žena i dječaci mrtvi.'

Teema živi u Kanadi već 20 godina i radi kao frizerka. Kaže kako je njenoj obitelji odbijena imigrantska viza u lipnju prošle godine.

'Pokušala sam prikupiti novac za njih, pomogli su i brojni prijatelji i rođaci, no nisam ih uspjela izvući. Zato su i otišli na onaj brod', rekla je Teema.

'Čak sam za njih plaćala i stanarinu u Turskoj. Grozno je kako se tamo ponašaju prema sirijskim izbjeglicama.

Član kanadskog parlamenta Fin Donnelly rekao je da je osobno predao papire obitelji Kurdi uredu za imigraciju, no zahtjev je odbijen.

'Ovo je jako tužna vijest. Najviše frustrira to čekanje da se nešto poduzme.'

Mediji javljaju i da UN obitelj nije želio registrirati kao izbjeglice pa im turske vlasti nisu odobrile izlazak iz zemlje.

Kanada i Turska već dugo se natežu oko prelaska sirijskih izbjeglica u Kanadu. Turske vlasti odbijaju odobriti izlazne vize neregistriranim izbjeglicama bez valjane putovnice.

Ribar koji je pronašao tijela braće rekao je da mu je od tog prizora srce puklo.

'Taj dan nikad neću zaboraviti. Toliko tuge.'

Deseci tisuća sirijskih izbjeglice pokušavaju iz Turske dospjeti u Grčku, pa odatle prema ostalim europskim zemljama.

U tom pokušaju, poginulo oh je oko 2.500.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:32