NA ISTOKU ZEMLJE

FOTO, VIDEO: NAJMANJE 14 MRTVIH U JAKOM POTRESU U TURSKOJ, STOTINE OZLIJEĐENIH Potres jačine 6,9 osjetio se i u Siriji, Armeniji te Libanonu

 
 AFP

Najmanje 14 osoba smrtno je stradalo, a stotine su ozlijeđene u potresu jačine 6,9 ​​stupnja po Richterovoj ljestvici koji je u petak navečer pogodio istočnu Tursku, priopćio je Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC), a turske organizacije za pomoć javljaju kako su već poslale timove na pogođeno područje.

Kako piše Reuters, potres je zabilježen na dubini od 10 kilometara. Zasad su potvrđene informacije o najmanje osam smrtnih slučajeva. Potres je zahvatio područje na kojem živi od pola milijuna ljudi.

- Nadamo se da drugih žrtava neće biti. Zasad imamo informacije o četvero poginulih - među kojima dvije u Elazigu i dvije u susjednoj pokrajini Malatyji, rekao je turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu, a prenijela službena agencija Anadolija, javlja HINA.

Naknadno je potvrđeno još osam žrtava. Strahuje se da bi poginulih moglo biti još, jer su u bolnice zaprimljene stotine ozlijeđenih građana, među kojima i neki teško ozlijeđeni.

Prestrašeni građani bježali su iz kuća na otvoreno, javljaju mediji. Više zgrada sravnjeno je sa zemljom. Strahuje se da je najmanje sedam osoba zarobljeno u urušavanju zgade u gradiću Medan. Zasad nema nikakvih informacija o njihovom stanju.

.

A collapsed building is seen following a 6.8 magnitude earthquake in Elazig, eastern Turkey on January 24, 2020, killing several people according to the Turkish interior ministry. (Photo by DHA / Demiroren News Agency (DHA) / AFP) / Turkey OUT
AFP

Postoji opasnost od materijalne štete i stradavanja i u ruralnim područjima u blizini grada Sivrice kraj Elâzığa na istoku Turske, gdje se potres najviše i osjetio, prenosi AP.

Podrhtavanje tla zabilježeno je i u Siriji, Armeniji te Libanonu, objavili su tamošnji mediji.

Spasilačke službe su na terenu.

Turkish officials and police arrive at the scene of a collapsed building following a 6.8 magnitude earthquake in Elazig, eastern Turkey on January 24, 2020, killing several people according to the Turkish interior ministry. (Photo by DHA / Demiroren News Agency (DHA) / AFP) / Turkey OUT
AFP

Objavljene su i snimke zgrade u kojoj je došlo do nekontroliranog požara nakon urušavanja.

Većina medija ističe kako se Turska nalazi na trusnom području na kojem potresi nisu rijetkost. Podsjećaju na katastrofalan potres 1999. godine kada je živote izgubilo 17 tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:39