IZBORI U ŠPANJOLSKOJ

SOCIJALISTI ODNIJELI POBJEDU, SANCHEZ S BASKIJCIMA MOŽE FORMIRATI VLADU Nakon 40 godina u španjolski parlament se vraćaju radikalni desničari. Jedno

Spain's Prime Minister and Socialist Workers' Party (PSOE) candidate Pedro Sanchez prepares to cast his vote during Spain's general election in Pozuelo de Alarcon, outside Madrid, Spain, April 28, 2019. REUTERS/Sergio Perez
REUTERS

 

Prema prvoj izlaznoj anketi na današnjim izborima u Španjolskoj pobjedu su odnijeli socijalisti (PSOE). Oni su osvojili između 116 i 121 zastupničkog mjesta (od 350).

Prema toj anketi koalicija Unidos-Podemos je osvojila 42-45 mjesta što bi značilo da Pedro Sanchez, lider PSOE vjerojatno uz podršku baskijskih zastupnika može formirati vladu.

Pučka stranka (PP) doživjela je ozbiljan poraz i predviđa joj se svega 69-73 mjesta, liberalni Ciudadanos su na razini očekivanja s 48-49 mjesta, dok je radikalno desni Vox pokupio glasove PP-a i može računati na 36-38 zastupničkih mjesta.

Sada je jasno da se 40 godina nakon pada frankizma u španjolski parlament vraćaju radikalni desničari koji traže, primjerice, da se ublaže kazne muškarcima za zlostavljanje žena.

 

Izdvajamo