OPASNE MIGRACIJE

ŠPANJOLSKA POSTAJE NOVA EUROPSKA SLABA TOČKA ZA MIGRANTE 'Ako brojevi nastave rasti, ta će ruta postati najvažnija'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.07.2018. u 15:50

Migrants intercepted aboard a wooden boat off the coast in the Strait of Gibraltar, are guarded by Spanish civil guards after arriving on a rescue boat at the port of Tarifa, southern Spain July 6, 2018. REUTERS/Jon Nazca
Jon Nazca / REUTERS

Migranti u Španjolskoj

 

Europski planovi o zatvaranju migracijskih ruta kroz Europu mogli bi stvoriti pritisak na potezu od Afrike do Španjolske, kazao je ravnatelj Europske agencije Frontex u intervjuu za njemačke medije.

Fabrice Leggeri je za nedjeljno izdanje njemačkog lista Die Welt kazao: "Ako me pitate što me u ovom trenutku najviše brine - rekao bih Španjolska".

Ministri unutarnjih poslova Njemačke, Italije i Austrije sljedećeg će se tjedna sastati u Innsbrucku kako bi razmotrili "mjere za zatvaranje rute preko Sredozemlja", kazao je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Talijanska je vlada predložila prihvatne centre u Africi.

Leggeri je kazao kako bi podržao takve centre dodajući da migranti ne bi mogli računati na to da će biti odvedeni u Europu nakon što budu spašeni.

U lipnju oko 6000 migranata prešlo je iz Afrike u Španjolsku morskim putem, a u prvih pet mjeseci ove godine njih 19.000 koliko ih je stiglo i tijekom čitave prošle godine. Taj broj prvi puta je nadmašio broj migranata koji su u istom razdoblju do Italije stigli iz sjeverne Afrike.

Migrants intercepted aboard a wooden boat off the coast in the Strait of Gibraltar, are seen after arriving on a rescue boat at the port of Tarifa, southern Spain July 6, 2018. REUTERS/Jon Nazca
Jon Nazca / REUTERS

Migranti u Španjolskoj

 

"Ukoliko brojevi nastave rasti, ta će ruta postati najvažnija", kazao je Leggeri.

U subotu talijanski ministar vanjskih poslova Enzo Moavero iznenada je posjetio Libiju gdje se susreo s članovima libijske vlade kako bi razgovarao o talijanskoj potpori "legitimnim libijskim institucijama" i "strateškom partnerstvu" na pitanjima poput migracija, ekonomije i sigurnosti, objavilo je ministarstvo.

Europski dužnosnici ističu da je ukupni broj migranata koji dolaze iz Afrike u Europu u padu i da je ruta iz Maroka do Španjolske godinama pod kontrolom.

Migrants intercepted aboard a wooden boat off the coast in the Strait of Gibraltar, wave to tourists as they are seen on a rescue boat upon arrival at the port of Tarifa, southern Spain July 6, 2018. REUTERS/Jon Nazca
Jon Nazca / REUTERS

Migranti u Španjolskoj

 

Većina migranata stiže u Španjolsku čamcima na napuhavanje često bez dovoljno goriva što stavlja dodatni pritisak na španjolsku obalnu stražu, a među migrantima je u posljednje vrijeme i sve više Pakistanaca i stanovnika Šri Lanke što govori o tome da su se krijumčari ljudima preorijentirali na Španjolsku.

Maroko je najavio da ojačava napore da spriječi ilegalnu migraciju ovoga ljeta.

Austrija želi da tražitelji azila podnose zahtjeve izvan EU

Austrija predlaže da tražitelji azila ubuduće podnose svoje zahtjeve izvan Europske unije te da im se samo u izvanrednim slučajevima dopusti da to učine na tlu neke od zemalja članica, izvijestio je austrijski tjednik Profil u subotu.

Zemlje članice EU-a, podijeljene oko pitanja imigracije, dogovorile su se u lipnju da će obrađivati zahtjeve za azilom na Sredozemlju, uključujući u Africi, te da će podijeliti odgovornost za spašene migrante.

Njemačka, Italija i Austrija planiraju idući tjedan održati razgovore o tome kako zatvoriti sredozemnu rutu kojom deseci tisuća migranata dolaze iz Afrike u Europu, a Rim naziva tu situaciju hitnom i "opasnom".

Spor u Njemačkoj oko pitanja migranata zaprijetio je zadnjih dana rušenjem koalicije kancelarke Angele Merkel i zategnuo je njemačko-austrijske odnose.

U dokumentu austrijskog ministarstva unutarnjih poslova, u kojemu se poziva na novi "sustav zaštite", traži se da se "zahtjevi za azilom ne mogu podnijeti na europskom tlu", piše Profil.

Austrija je predstavila taj prijedlog na sastanku dužnosnika EU-a na razini državnih službenika, navodi tjednik ne precizirajući gdje se sastanak održao.

Samo na "hot spotovima" izvan EU-a mogu se selektirati ljudi kojima je potrebna zaštita i nakon toga biti prebačeni u zemlje Unije, prenosi Profil navode u dokumentu.

Tjednik također piše da austrijski prijedlog poziva da se azil odobri samo onima "koji poštuju vrijednosti EU-a, njezina temeljna prava i temeljne slobode".

Ministarstvo unutarnjih poslova i glasnogovornik austrijske vlade nisu bili dostupni za komentar.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo