BIZARNO

Srbija diže spomenik 'narodnom heroju' koji je u samoubilačkoj akciji dignuo u zrak skladište sa 170 tona streljiva i zamalo sravnio Bjelovar!

U krugu: Milan Tepić
 HANZA MEDIA

Vlada Srbije pod vodstvom Aleksandra Vučića odlučila je da se ‘narodnom heroju’ Milanu Tepiću podigne spomenik na teritoriju gradske općine Savski venac u Beogradu.

Vijest bi bila irelevantna kad se ne bi radilo o majoru JNA koji je u jesen 1991. zamalo sravnio Bjelovar, međutim nije uspio aktivirati eksploziv u susjednim skladištima.

Tepić je bio zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik nedaleko od Bjelovara. Kad su 29. rujna 1991. snage Zbora narodne garde oslobodile vojarnu “Božidar Adžija” na Vojnoviću, gotovo u samome centru tog grada, što je bio jedan od najvažnijih vojnih objekata koji su osvojeni u Domovinskom ratu, s obzirom na to da je u oslobađanju bjelovarske vojarne od JNA zaplijenjena značajna vojna tehnika. Većina tamošnjih vojnika se predala, no Tepić i još jedan regrut su odbili predaju. Umjesto toga, u samoubilačkoj akciji, dignuo je u zrak skladište sa 170 tona streljiva i pritom ubio 11 gardista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:26