POBOLJŠANA SITUACIJA

STIGLE DOBRE VIJESTI Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju

 AFP

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u svibnju je neočekivano pala u odnosu na mjesec ranije, u uvjetima poboljšane situacije u pogledu zapošljavanja, pokazalo je u petak najnovije izvješće ministarstva rada.

Izvješće toga ministarstva, koje obično izaziva veliku pozornost, pokazalo je da je u najvećem svjetskom gospodarstvu situacija na tržištu rada značajno poboljšana, suprotno očekivanjima ekonomista.

Broj zaposlenih u svibnju je poskočio za 2,51 milijun, objavilo je ministarstvo rada.

Stopa nezaposlenosti spustila se pritom na 13,3 posto, sa 14,7 posto u travnju, pokazuje izvješće.

U travnju su poslodavci ugasili čak 20,69 milijuna radnih mjesta, pokazuju revidirani podaci toga ministarstva. Prvotna procjena za travanj pokazivala je gubitak od 20,5 milijuna radnih mjesta.

Najnovije brojke gotovo su šokirale ekonomiste koji su očekivali da će u svibnju biti ugašeno još oko osam milijuna radnih mjesta, uz skok stope nezaposlenosti na 19,8 posto.

U drugoj polovini svibnja situacija po pitanju zapošljavanja značajno je poboljšana budući da su kompanije počele ponovno pokretati poslovanje nakon što su od sredine ožujka bile zatvorene radi suzbijanja epidemije koronavirusa, primjećuje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:33