URAGAN STOLJEĆA

STIGLE PRVE SNIMKE IZ TURISTIČKIH SREDIŠTA Uragan potpuno uništio čuvenu zračnu luku, spasioci već satima pokušavaju stupiti u kontakt s Barbudom

 
 Reuters, Twitter

Uragan Irma, jedna od najsnažnijih atlantskih oluja u povijesti, zahvatio je u srijedu francuske prekomorske otoke Sveti Bartolomej i francusko-nizozemski Sveti Martin uz velike materijalne štete i sada prijeti Portoriku, Haitiju i Floridi.

Uragan pete kategorije, najviše na ljestvici kojom se mjeri intenzitet uragana, kreće se u smjeru zapad-sjeverozapad brzinom od 22 km na sat i približio se Angulli, Britanskim Djevičanskim Otocima, istočnom rtu Portorika, a prijeti možda i Haitiju.

Degats a Staint Martin FWI pendant le passage du Cyclone RMA. Saint-Martin, FRANCE-06/09/2017

Picture shows the damages provocateur by Hurricane Irma, in Saint-Martin, French Antillia, Sept. 6, 2017. Irma grew into a dangerous Category 5 storm, the most powerful seen in the Atlantic in over a decade, and roared toward islands in the northeast Caribbean Tuesday on a path that could eventually take it to the United States. //MORELGILES_1200.01951/Credit:MOREL/SIMAX/SIPA/1709061612, Image: 348508468, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Središte oluje, promjera oko 50 km, zadržalo se oko sat i pol iznad Svetog Bartolomeja i zatim je zahvatilo Sveti Martin. More snažno udara u obalu i veći dio obale je poplavljen, naglašava Meteo France, koji ističe da udari vjetra pušu brzinom od 360 km/h.

Materijalne štete su već velike, rekla je Annick Girardin, francuska ministrica prekomorskih teritorija i dodala da u tom području ima puno srušenih krovova i da vlada velika zabrinutost za dva otoka na kojima se oko 7000 osoba odbilo skloniti u zaklone.

Palm trees bend in the wind as Hurricane Irma slammed across islands in the northern Caribbean on Wednesday, in San Juan, Puerto Rico September 6, 2017.  REUTERS/Alvin Baez
REUTERS

Ona je na društvenoj mreži Twitter najavila da u srijedu navečer putuje na Guadeloupe s novim pojačanjima u osoblju i opremi za to područje.

Na Svetom Martinu su četiri kuće, najsolidnije gradnje, uništene što navodi na zaključak da su slabije kuće potpuno uništene, upozorio je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb koji je dodao da za sada nema podataka o ljudskim gubicima.

U nizozemskom dijelu otoka lokalni mediji izvještavaju o ogromnim štetama. Na Svetom Bartolomeju "vjetrovi jačaju, kuća se trese", ispričao je telefonski Bruno (57), koji je preživio uragane Hugo, Marylin, Luis, Gonzalo, Georges i ocijenio da je Irma jači uragan od Gonzala i Marylin.

U naletima jakog vjetra nastradala je i slavna međunarodna zračna luka Princeza Julijana poznata po tome da avioni pri slijetanju prolaze 'tik' iznad plaže. Sudeći po prvim fotografijama, aerodrom u Svetom Martinu je teško stradao, a očevici kažu da se golemo kamenje zabijalo u avione, a da su tuneli koji iz zgrade vode u avione prepolovljeni na dva dijela. Također, sama zgrada je poplavljena, a pista je zatrpana pijeskom. Čak se i dijelovi same zgrade zračne luke mogu vidjeti na pisti.

Fotografije oštećene zračne luke djelo su spasilačke ekipe koja je prva došla na mjesto događaja nakon što je Irma prošla otok.

Dramatično je i na otočju Antigui i Barbudi koje je gotovo tijekom cijele godine pretrpano turistima. To otočje je Irma pogodila prva i u ovom trenutku u javnost curi jako malo informacija o šteti i stradalima.

- Ono što mogu vidjeti je mnoštvo polomljenih stabala - rekla je Keithley Meade za CNN, inače direktorica meterološkog instituta male državice. Međutim, najveći problem leži u činjenici da nitko nema pojma što se događa na otoku Barbudi na kojem živi oko 1600 ljudi.

Naime, pukle su sve linije i nikakve komunikacije između dva otoka nema punih šest sati.

- Pokušavamo doći do nekih informacija, ali s druge strane je samo muk. Nikako ne možemo uspostaviti vezu. Sada ćemo poslati jednu ekipu da dođe na Barbudu i provjeri što se tamo događa - rekao je Sherrod James, zamjenik direktora Nacionalog ureda za katastrofe.

General view of half-submerged vehicles, boats and debris in the flooded harbour as Hurricane Irma  hits the French island territory of Saint Martin September 6, 2017, in this video grab made from footage taken from social media.  Mandatory credit RCI GUADELOUPE/Handout via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE.
REUTERS

Degats a Staint Martin FWI pendant le passage du Cyclone RMA. Saint-Martin, FRANCE-06/09/2017

Picture shows the damages provocateur by Hurricane Irma, in Saint-Martin, French Antillia, Sept. 6, 2017. Irma grew into a dangerous Category 5 storm, the most powerful seen in the Atlantic in over a decade, and roared toward islands in the northeast Caribbean Tuesday on a path that could eventually take it to the United States. //MORELGILES_1200.01952/Credit:MOREL/SIMAX/SIPA/1709061612, Image: 348508390, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Uragan je prisilio zrakoplov kojim putuje papa Franjo u Kolumbiju da izmijeni putanju. Uz uragan vjetrovi pušu 295 km/h, na mahove do 360 km/h, prema Američkom centru za uragane (NHC).

Uragan je, kako se čini, poštedio francuski otok Guadeloupe, smješten južnije na Antillima, gdje je u srijedu ujutro izdana crvena uzbuna.

Meteo-France ističe da je Irma već zabilježena kao povijesno snažan uragan.

Američki predsjednik Donald Trump je za Djevičanske otoke, Portoriko i Floridu proglasio stanje pripravnosti. Već traju evakuacije s otoka Key West, na krajnjem jugu Floride.

Hurricane Irma, a record Category 5 storm, churns across the Atlantic Ocean on a collision course with Puerto Rico and the Virgin Islands, is shown in this NASA GOES satellite image taken at 1715 EDT (2215 GMT) on September 5, 2017.  NASA/Handout via REUTERS     ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:43