IZBORI

STIGLI PRVI REZULTATI IZLAZNIH ANKETA NAKON ZATVARANJA BIRALIŠTA U IZRAELU Netanyahu i oporba gotovo izjednačeni, neizvjesno tko će biti novi premijer

Benjamin Netanyahu i Benny Gantz
 Amir Cohen/File Photo, Corinna Kern/File Photo / REUTERS

U Izraelu su u utorak navečer nakon zatvaranja birališta na parlamentarnim izborima tri tamošnje televizijske mreže objavile rezultate izlaznih anketa prema kojima nije izvjesno tko će formirati sljedeću vladu. Stranka Likud dugogodišnjeg premijera Benjamina Netanyahua u dvjema anketama blago zaostaje za oporbenim centrističkim savezom Plavih i bijelih koji vodi bivši vojni zapovjednik Benny Gantz, dok su u trećoj obje strane potpuno izjednačene.

Za većinu u parlamentu potreban je 61 zastupnik, a dva glavna takmaca osvajaju tek nešto više od 30 svaki, tako da će u svakom slučaju biti prisiljeni tražiti koalicijske partnere među manjim strankama, ali tko u konačnici bude imao više mandata bit će presudno u odluci o mandataru.

Netanyahu je izraelski premijer s najdužim stažem, ali u travnju je pretrpio jedan od najvećih poraza u karijeri, kada nije uspio sastaviti novu vladu iako su Likud i njegovi saveznici osvojili većinu parlamentarnih mandata.

Ne želeći riskirati da predsjednik Reuven Rivlin ponudi mandat za sastav vlade nekom drugom, Netanyahu, koji bi u idućim tjednima mogao biti optužen za korupciju, odlučio se na nove izbore.

Birališta su otvorena u 7 sati, a zatvorena su u 22 sata po lokalnom vremenu. Pravo glasa imalo je oko 6,4 milijuna birača. U osigranju 10.700 biračkih mjesta sudjelujovalo je oko 18.000 policajaca.

Završne predizborne ankete ukazivale su na još jednu tijesnu utrku Likuda i centrističkog saveza, a izlazne ankete nakon zatvaranja birališta to su i potvrdile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:35