PIŠE ŽELJKO TRKANJEC

ŠTO MOŽEMO OČEKIVATI NAKON IZBORA U SLOVENIJI? Birači su iznenadili. U parlament ulazi bivša premijerka, ali i ridikulozni Zmago Jelinčič Plemeniti

 Robert Fajt / CROPIX

Slovenski su birači ipak iznenadili. U Državni zbor, slovenski parlament, ući će i bivša premijerka Alenka Bratušek, ali i ridikulozni desničar Zmago Jelinčič Plemeniti. On se nasjedio u opoziciji još tamo od 2008. godine, a sada se vraća. I dobiva opet prostor za inficiranje javnog diskursa. I u tome neće podbaciti.

Njegov je uspjeh izravna posljedica neuspjeha Janeza Janše: on je planirao osvojiti sve glasove desno od centra, ali očito je da ga oko 20.000 birača nije htjelo prihvatiti pa su se okrenuli Zmagi.

Lijevi centar i umjerena ljevica upali su u zamku fragmentacije. Socijaldemokrati i Stranka Alenke Bratušek su lovili u istom bazenu, a nije daleko od njih ni SMC dosadašnjeg premijera Mire Cerara. Zajedno osvajaju 24 mandata, a da su izašli na izbore kao jedinstvena snaga sakupili bi još koje zastupničko mjesto pa možda čak i detronizirali Janšu.

Ovakvom je ishodu snažno pripomogao i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković koji je, budući da ne može niti s jednom od tih triju stranaka zbog osobnih sukoba, dao punu potporu destruktivnoj snazi slovenske politike, Karlu Erjavcu, čelniku stranke umirovljenika. I time ga vrlo vjerojatno spasio od ispadanja iz Državnog zbora (parlamenta). Što bi dodatno ojačalo lijevi blok. Koji ne želi Jankovića.

Za rješenje postizborne jednadžbe nužno je saznati kako će se postaviti dvije nepoznanice. Prva je Marjan Šarec, novo lice koje je potvrdilo da slovenski birači nisu zadovoljni ponašanjem stranaka lijevog centra. Ako on odluči zaigrati na sigurno, pa se pridruži Janši - zajedno imaju 39 zastupničkih mjesta - pitanje nove vlade je rješivo brzo. Jer, u tom će slučaju druga nepoznanica, Matej Tonin, čelnik demokršćanske Nove Slovenije (NSi) stati uz njih i tu je potrebna većina. Tanka, ali većina (a uvijek se može nešto ponuditi Erjavcu).

Druga je opcija da Šarec krene u okupljanje ostalih lijevih stranaka, a vjerojatno i Tonina, što rezultira koalicijom u kojoj bi bilo šest stranaka. Hrvatska je to imala nakon izbora 2000. i nije se u konačnici pokazalo dobrim. Slovenija ima puno više iskustva s koalicijama, ali one su imale najviše četiri stranke i, što je posebno važno, snažnog lidera (pokojni Janez Drnovšek, Janez Janša). Šest je puno, posebno ako se zna da je Alenka Bratušek ljuta na Cerara jer ju nije podržao da postane europska povjerenica. Pa nije isključeno da minira koaliciju - bez nje nema dosta glasova - postavljajući velike zahtjeve.

Ako, dakle, lijevi centar ne uspije formirati vladu, tada nije isključeno da se Šarec pozove na nacionalne interese i vrati prvom scenariju. Janša je majstor zakulisnih igara i napravit će sve da ovaj put ne izgubi vlast. Pa se osveti svima koji su ga 2014. strpali u zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:29