RADIKALNE IZJAVE

ŠTO ZAPRAVO STOJI IZA DODIKOVE PRIJETNJE KOJA JE UZNEMIRILA REGIJU Kaže da je Republika Srpska spremna u samo jednoj noći odcijepiti se od BiH

Milorad Dodik
 Tom Dubravec / CROPIX

Gostujući na N1 televiziji, predsjedatelj i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zaprijetio je žurnim odcjepljenjem Republike Srpske od BiH.

“Imamo već pripremljene zakone da tijekom samo jedne noći uspostavimo kontrolu na granicama Republike Srpske”, poručio je, kontrirajući zahtjevima Stranke demokratske akcije da se pred Ustavnim sudom ove zemlje otvori rasprava o ustavnosti naziva Dodikova entiteta.

U SDA, naime, smatraju da se korištenjem imena Republike Srpske protuustavno diskriminiraju dva druga konstitutivna naroda u zemlji - Bošnjaci i Hrvati. Dodik obraćanje Ustavnom sudu, za razliku od svojih prijetnji odcjepljenjem, smatra provokacijom i podgrijavanjem vatri u BiH. Rekao je da će osobno naložiti Narodnoj skupštini Republike Srpske da kao odgovor na bošnjačku inicijativu pripremi radikalne mjere.

Afirmacija zločinaca

Ovo nije prvi put da kontroverzni vođa bosanskih Srba maše secesionističkim zastavama: to je radio i 2015. godine, kad je Ustavni sud BiH protuustavnim praznikom proglasio 9. siječnja, dan Republike Srpske. Referendume o odcjepljenju najavljivao je tijekom posljednjeg desetljeća gotovo svake godine, a jačanje autonomije svojeg entiteta do samostalnosti i neovisnosti svojedobno je definirao i kao ključan razlog njegova postojanja.

Zanimljivo je da je ovaj put referendum kao neosporni izraz narodne volje Dodik rutinski zaobišao, plašeći brzopoteznom separacijom od matične države tijekom samo jedne noći. Granicu između BiH i Srbije nazvao je neprirodnom, uz zaključak kako bi bilo logično da srpski narod živi zajedno, te iznova afirmativno govorio o ratnim zločincima iz redova bosanskih Srba, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Dodik je uvjeren da će za aktualni projekt odcjepljenja dobiti potporu svih političkih stranaka u svojem entitetu, uključujući i one koje su u oporbi.

Institucije

U ovoj se njegovoj formulaciji daju naslutiti itekako osobni motivi recentnoga verbalnog separatizma: vjerodostojnost institucija Dodikove vlasti već je mjesecima poljuljana masovnim uličnim prosvjedima u Banjoj Luci zbog nerazjašnjene smrti mladoga Davida Dragičevića.

Nakon što građanski bunt nije uspio suzbiti ni ordinarnom policijskom represijom koja je uključivala hapšenje mladićeva oca, pa i privođenja pojedinih oporbenih čelnika, Dodik svojim građanima nudi staru nacionalističku manipulaciju za zbijanje redova i učvršćenje vlastite političke pozicije: odcjepljenje, veliku Srbiju, međunacionalnu mržnju, zveckanje oružjem.

Paradoks BiH kao države podcrtava činjenica da to radi kao trenutačno prvi čovjek zemlje, odnosno predsjedavajući u tročlanom predsjedništvu. Poznavatelji prilika njegovu projektu odcjepljenja ne daju nikakve šanse jer za takvo što Dodik trenutno nema potporu ni u Moskvi ni u Beogradu.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u četvrtak je pokušao smiriti uzavrele međunacionalne strasti u susjednoj zemlji osudom ustavne inicijative Stranke demokratske akcije o preispitivanju imena entiteta Republike Srpske. Inzko je u priopćenju ustvrdio da je najava SDA neodgovorna, kontraproduktivna i usmjerena podrivanju povjerenja među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima.

I mnogi bosanskohercegovački pravnici sumnjaju u pravne efekte ustavne rasprave o imenu Republike Srpske s obzirom na to da je taj entitet, sa svojim nazivom, svojedobno definiran Daytonskim sporazumom.

Nakon svega je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović na konferenciji za novinare u četvrtak najavio da su spremni odustati od svoje apelacije, ali samo ako Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata promijene dosadašnje ponašanje, prestanu institucionalno diskriminirati Bošnjake i Hrvate te Republiku Srpsku nazivati drugom srpskom državom na Balkanu.

Čović samo šuti

Izetbegović je na koncu obećao šestomjesečni moratorij na stranačku ustavnu inicijativu tijekom kojeg će pratiti hoće li Dodik korigirati svoj odnos prema BiH kao državi.

Članu Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Željku Komšiću cijela ova priča miriše na dogovornu igru između SDA i Dodikova SNSD-a. “I jedni i drugi imaju znatne koristi od ove situacije”, izjavio je Komšić.

“SDA homogenizira bosanskohercegovački blok uoči formiranja vlasti, a Dodik ubija i ono malo opozicije u svojem entitetu te minira put BiH u NATO”, dodao je. HDZ BiH Dragana Čovića o svemu zasad jako glasno “šuti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:20