PARLAMENT ODLUČIO

'STRAH NAS JE POSLJEDICA OVOGA POTEZA' Dodik Republiku Srpsku vodi na provokativni referendum

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.07.2015. u 23:05

Bruno Konjević / CROPIX

Glasovanju u parlamentu je prethodila dvodnevna burna rasprava, koju su obilježili verbalni obračuni dužnosnika i zastupnika vladajućih stranaka i onih iz oporbe

Parlament Republike Srpske u srijedu je izglasovao odluku o provedbi referenduma na teritoriju toga entiteta kojim se kani dovesti u pitanje postojanje suda i državnog odvjetništva Bosne i Hercegovine.

Na sjednici u Banjoj Luci za odluku o sazivanju referenduma, čije je donošenje zatražio predsjednik RS Milorad Dodik, glasovala je tijesna većina od 45 od 73 nazočna zastupnika u parlamentu koji ima ukupno 83 zastupnička mjesta.

Glasovanju je prethodila dvodnevna burna rasprava, koju su obilježili verbalni obračuni dužnosnika i zastupnika vladajućih stranaka i onih iz oporbe koji su u konačnici odbili poduprijeti Dodikovu inicijativu ostajući suzdržani pri glasovanju.

Na temelju odluke parlamenta građani RS bi se vjerojatno tijekom rujna trebali izjašnjavati o sugestivno postavljenom pitanju podržavaju li "nametnute i prouustavne odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice a posebice one o uspostavi suda i tužiteljstva BiH kao i provedbu njihovih odluka na području RS".

Dodik je u utorak pred parlamentom svoj zahtjev obrazložio tvrdnjom kako su sud i državno odvjetništvo na državnoj razini uspostavljeni protivno ustavu te da služe samo kako bi se procesuiralo Srbe.

Odluka o provedbi referenduma još nije pravomoćna, jer je treba odobriti i vijeće naroda RS, gornji dom entitetskog parlamenta.

Bošnjački zastupnici bojkotirali su glasovanje o provedbi referenduma.

Najavljeno je kako će klub Bošnjaka u vijeću naroda na tu odluku staviti veto pa će o svemu u konačnici odlučivati ustavni sud Republike Srpske.

S obzirom da se procjenjuje da su u njemu suci naklonjeni vladajućem Dodikovom Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), očekuje se kako će bošnjački veto biti odbačen, što otvara prostor da se referendum organizira tijekom rujna nakon dovršetka postupka.

Potpredsjednik parlamenta RS Senad Bratić (SDA) kazao je kako su netočne Dodikove tvrdnje o selektivnom pristupu državnog pravosuđa ratnim zločinima.

"Visina i broj presuda za ratne zločine rezultat su onoga što se zbivalo tijekom rata. Ne može se sporiti da je u Srebrenici osam tisuća žrtva ratnih zločina i da ih je u Prijedoru bilo tri i pol tisuće", kazao je Bratić, dodajući kako je opasno to što se s tim činjenicama neki i danas ne žele pomiriti.

Rasprava o organiziranju referenduma izazvala je oštru polemiku i između zastupnika SNSD-a i oporbenih stranaka sa srpskim predznakom.

Oporba predvođena Srpskom demokratskom strankom (SDS) smatra kako Dodik pitanje referenduma koristi za političke manipulacije s ciljem skretanja pozornosti sa gospodarskih i socijalnih problema te s niza korupcijskih skandala u koje je, kako tvrde, umiješan.

Upozorili su pri tom i kako je riječ o nepotrebnoj pustolovini jer podrazumijeva sukob s međunarodnom zajednicom koja referendum u entitetu o pitanjima iz nadležnosti države smatra nedopuštenim.

"Zašto nam treba konfrontacija s međunarodnom zajednicom. Zašto nam treba sukob sa SAD-om. S njima su u sukobu bili i Sadam Hussein i Gadafi pa smo vidjeli kako su završili", kazao je zastupnik oporbenog Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Zdravko Krsmanović.

Upozorio je kako se "jednonacionalnim referendumom" dovodi u pitanje Daytonski sporazum te stoga i RS, a pri tom se "apsolutno ne zna što nakon toga".

SNSD-a je optužio SDS i ostale oporbene stranke zbog rezerviranosti prema referendumu za "izdaju nacionalnih interesa".

Tim se optužbama našla pogođena i zastupica SDS-a Sonja Karadžić, kći haaškog optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića.

"To mene osobno vrijeđa", kazala je Jovičević-Karadžić, koja je također predbacila Dodikovim zastupnicima da manipuliraju referendumom a godinama prije toga su u parlamentu BiH glasovali za različite zakone kojima su potvrđivali odluke visokih predstavnika.

Diplomatski predstavnici najutjecajnijih zapadnih država akreditirani u BiH prije glasovanja su upozorili vlasti u RS kako će provedba referenduma biti smatrana protuustavnim činom i da se neće tolerirati.

I sam Dodik je nakon rasprave ustvrdio kako je RS "duboko podijeljena" oko ovog pitanja, a oporbi je poručio kako zapravo "nije shvatila" njegovu inicijativu.

Pred zastupnicima je ustvrdio kako ima informacije da će međunarodna zajednica pokušavati promijeniti stvari u BiH do 2018. godine a ako u tome ne uspije, tvrdi Dodik, od svega će odustati.

"Svijet je danas nervozan a posebice neke velike sile", kazao je Dodik, opisujući Veliku Britaniju kao neku vrstu glavnog urotnika u BiH.

"Ne mogu poslati ni vojsku ni SIPA-u da spriječe referendum", kazao je Dodik, dodajući kako "jamči da će referendum biti organiziran" čak i ako ga zabrani ustavni sud BiH, potvrdivši ipak kako postoji i takav pravni mehanizam kojega se ne može zakonito blokirati.

Zaključio je kako ipak važno ne ulaziti u potpuni sukob s međunarodnom zajednicom.

"Ne smijemo ih naljutiti toliko da dignu avione na nas kao što su digli na neke druge", kazao je sarkastično Dodik.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) je uz izdvojeno stajalište Rusije upozorio kako će referendum smatrati "fundamentalnim kršenjem Daytonskog sporazuma".

Upravni odbor PIC-a podsjetio je vlast u Banjoj Luci kako međunarodna zajednica "ima instrumente" kojima može osigurati poštivanje Daytonskog sporazuma.

Upravni odbor PIC-a, kojega čine predstavnici najutjecajnijih zapadnih zemalja, time je upozorio kako visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko i dalje ima na raspolaganju široke ovlasti, uključujući i pravo smjene izabranih dužnosnika za koje ocijeni da krše Daytonski sporazum i djeluju protuustavno.

Predsjednica vlade RS Željka Cvijanović na sjednici parlamenta je kazala kako se sadašnja entitetska vlast ne plaši mogućih kazni međunarodne zajednice.

"Kao netko će nas sankcionirati? Pa šta će oni bez RS?", kazala je Cvijanović tijekom rasprave.

Inzko: Odluka o referendumu u RS gura BiH u još dublju krizu

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u srijedu je ocijenio kako ta zemlja klizi u dublju krizu nakon odluku parlamenta Republike Srpske o raspisivanju referenduma kojim se dovodi u pitanje djelovanje suda i državnog odvjetništva BiH, upozoravajući kako se time osporavaju odluke državnog parlamenta ali i Daytonski sporazum.

U izjavi objavljenoj nakon što je parlament tijekom dana tijesnom većinom izglasovao odluku o raspisivanju referenduma, Inzko je odluku nazvao neodgovornom i izrazio žaljenje zbog njezina donošenja, ističući kako su time prekoračene ovlasti koje pripadaju entitetskom parlamentu.

"Tražiti od građana da glasuju protiv bitnih elemenata Daytonskog mirovnog sporazuma neodgovorno je i pokazuje spremnost moćne elite da nastavi gurati Republiku Srpsku i BiH još dublje u krizu", izjavio je Inzko.

Podsjetio je kako je zakone o sudu i državnom odvjetništvu BiH parlament BiH donio i uz glasove zastupnika iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koji sada traži provedbu referenduma.

Samo parlament BiH može mijenjati zakone koje je on donio, istaknuo je Inzko, pozvavši vlasti RS da prestanu insistirati na provedbi referenduma za koji tvrdi da krši Daytonski sporazum. Pozvao ih je da umjesto toga rade na rješavanju stvarnih problema koje imaju obični ljudi u Republici Srpskoj.

Inzko je podsjetio kako međunarodna zajednica i dalje ima na raspolaganju instrumente "nužne za očuvanje Daytonskog sporazuma".

Veleposlanstvo SAD-a u BiH: Referendum u RS je provokacija

Američka vlada razmatra mjere koje će poduzeti nakon odluke parlamenta Republike Srpske o raspisivanju referenduma kojim se dovodi u pitanje uloga suda i državnog odvjetništva Bosne i Hercegovine, objavilo je u srijedu navečer američko veleposlanstvo u Sarajevu.

"Uzemireni smo smjerom u kojem planirani referendum vodi Republiku Srpsku kao entitet kao i prijetnjama koje on predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH. Mi smo protiv ovog referenduma i bilo kojih priprema za njegovu provedbu jer one predstavljaju kršenje Daytonskog sporazuma i stoga što se plašimo posljedica koje će imati za građane u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH", stoji u izjavi veleposlanstva SAD dostavljenoj medijima.

U izjavi se također navodi kako su angažirani "relevantni odjeli i agencije vlade SAD da bi se odlučilo o primjerenoj reakciji prema onima koji su odgovorni za ovu političku provokaciju".

"Blisko sarađujemo s delegacijom Europske unije i uredom visokog predstavnika (OHR) u svezi s poduzimanjem idućih koraka", stoji u izjavi.

Veleposlanstvo SAD poručilo je kako je ohrabreno raspravom o "ovom političkom manevru i njegovim motivima" što je formulacija kojom se očito aludira na raspravu što je u utorak i srijedu vođena na sjednici parlamenta RS kada je oporba predvođena Srpskom demokratskom strankom (SDS) optužila Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da raspisivanjem referenduma pokušava odvratiti pozornost s korupcijskih i kriminalnih afera.

"Ovaj otvoreni diskurs o raskolu između korumpiranih snaga koje vode proces odlučivanja u RS i onoga što je istinski u najboljem interesu njezinih građana indikator je energičnog i transparentnog demokratskog sustava koji može i treba postojati u BiH", navodi se u izjavi.

Veleposlanstvo SAD smatra kako iz referenduma ne može proisteći ništa dobro.

"Sada je na vodstvu ovog entiteta (RS) da se odluči za napredak ili za političku i gospodarsku izolaciju", stoji u izjavi.

Izdvajamo