PREGOVORI O PLAĆAMA

ŠTRAJK SIGURNOSNOG OSOBLJA U OSAM NJEMAČKIH ZRAČNIH LUKA Stotine letova otkazano, štrajk će pogoditi najmanje 220.000 putnika

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.01.2019. u 08:43

Security personal of the Cologne-Bonn Airport wave flags of German union Verdi during a strike called by Verdi at Duesseldorf, Cologne and Stuttgart airports to put pressure on management in wage talks in Cologne, Germany January 10, 2019. REUTERS/Wolfgang Rattay
Wolfgang Rattay / REUTERS

 

Letovi za desetke tisuća putnika otkazani su u utorak zbog štrajka osam njemačkih zračnih luka, uključujući najveću u Frankfurtu.

Sigurnosno osoblje u zračnim lukama planira jednodnevni štrajk u svrhu pritiska uoči pregovora o plaćama s udrugom poslodavaca sljedeći tjedan.

 

Udruga zračnih luka ADV upozorila je da će štrajk izgleda "paralizirati" njemačku zrakoplovnu mrežu te pogoditi najmanje 220.000 putnika.

Štrajk je počeo u zračnim lukama u Hamburgu, Hanoveru i Bremenu u ponoć na utorak, potvrdio je sindikat Verdi, a trajat će cijeli dan.

Sigurnosno osoblje u frankfurtskoj zračnoj luci počelo je sa štrajkom upozorenja u 2 sata ujutro (1 sat GMT). Ondje je zaposleno 5000 pripadnika sigurnosnog osoblja, a očekuje se da će u utorak štrajkati do 20 sati navečer.

Samo u Frankfurtu prema podacima operatera zračne luke zrakoplovne tvrtke otkazale su 570 od planiranih 1200 dolazaka i odlazaka u utorak.

Njemačka zrakoplovna tvrtka Lufthansa morala je otkazati 400 od svojih 640 veza u Frankfurtu kao i 100 od 630 letova u Muenchen i iz njega.

Upravitelj zračne luke Fraport upozorio je putnike da ponovno razmisle o svojim putnim planovima.

Štrajkovi se u različita vremena očekuju i u Dresdenu, Muenchenu, Leipzigu/Halleu i Erfurtu.

Poslodavci kritiziraju štrajk kao bezrazložan i ponavljaju da su spremni na nove pregovore o plaćama koji bi trebali početi sljedeći jedan u Berlinu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo