DAVO KARNIČAR

STRAŠNA SMRT ČUVENOG ALPINISTA U Sloveniji u šumi poginuo čovjek čijem se nevjerojatnom pothvatu na Mount Everestu divio cijeli svijet

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 16.09.2019. u 20:31

Horolezec Davo Karničar - hlavní hvězda Smíchovského festivalu alpinismu., Image: 157840901, License: Rights-managed, Restrictions: Při použití tohoto snímku povinnost uvést kredit ve formě: Michal Beránek / CNC / Profimedia, Model Release: no, Credit line: Profimedia, CNC
Profimedia, CNC

Davo Karničar

 

Poznati slovenski alpinist Davo Karničar, najpoznatiji po podvigu iz 2000. godine kada je kao prvi čovjek na svijetu neprekinuto skijao s Mount Everesta, poginuo je u ponedjeljak popodne u nesreći u šumi blizu Jezerskog, nedaleko granice s Austrijom.

Kako je objavila policija, na 57-godišnjeg Karničara se prilikom sječe u privatnoj šumi srušilo veće stablo i na mjestu je umro. U šumi je bio sam, a mrtvoga su ga kasnije našli članovi obitelji i rodbina.

Karničar je bio svestrani sportaš i alpinist, instruktor skijanja i pripadnik gorske službe spašavanja, a u karijeri je imao skoro 2000 uspona na vrhove, među njima i one najviše.

Kao prvom čovjeku uspjelo mu je 2000. godine na skijama u dolinu odskijati s Mount Everesta, a prije pet godina sličan je podvig napravio i na Annapurni.

"Rodio sam se da skijam s Everesta", kazao je  svojedobno Karničar, te 2000. godine uz pomoć velike skupine ljudi i dugih priprema i ostvario svoju životnu opsesiju.

Na skijama slovenskog "Elana" se u jesen 2000. godine s "vrha svijeta" spustio u nizinu, te u neprekinutom spustu stazu završio nešto manje od pet sati kasnije u baznom taboru svoje ekspedicije, na nadmorskoj visini od 5.350 metara, a podvig je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo