POLUOTOK SINAJ

STRAVIČNA EKSPLOZIJA NA ULAZU U DŽAMIJU Naoružani napadači otvorili vatru na vjernike, najmanje 235 osoba ubijeno

 
 REUTERS

Više od 300 ljudi stradalo je u eksploziji i pucnjavi koja se dogodila u petak u džamiji na egipatskom poluotoku Sinaju, rekli su sigurnosni izvori i državna novinska agencija, prenosi Independent koji razvoj događaja prati iz minute u minutu.

Državna televizija javlja da je broj ubijenih narastao na 235, a novinska agencija MENA dodaje kako broj ranjenih iznosi 125.

Eksplozija se dogodila u mjestu Bir al-Abed pored al-Arisha za vrijeme molitve. Nakon eksplozije naoružani napadači su iz četiri terenca otvorili vatru na vjernike koji su napuštali džamiju al-Rawdah, stoji u izvješću u kojemu se navode sigurnosni izvori i svjedoci.

Lokalna policija tvrdi da su muškarci iz četiri terenska vozila zapucala na vjernike po izlasku iz džamije, no još uvijek ni jedna militantna skupina nije preuzela odgovornosti za napad.

S mjesta događaja još uvijek nema nikakvih službenih fotografija, no na Twitteru su se pojavile neke koje navodno prikazuju ranjenike u džamiji al-Rawdah.

Tamošnje ministarstvo zdravstva izvijestilo je kako su militanti napali i kola hitne pomoći koja su odvozila ranjenike prema bolnici.

Reuters pak javlja kako je napad bio usmjeren na snage sigurnosti čiji se pripadnici mole u džamiji al-Rawdah.

Egipat je proglasio trodnevnu žalost, javlja državna televizija, a predsjednik Abdul Fattah al-Sissi trebao bi se uskoro sastati sa službama sigurnosti,, prenosi BBC.

Kuvajtski emir, šeik Sabah Al Ahmad Al Sabah izrazio je sućut egipatskom predsjedniku Abdel Fatah al-Sisiju zbog žrtava u bombaškom napadu te je osudio kriminalna djela i izrazio solidarnost i simpatije prema Egiptu.

Žaljenje zbog napada izrazio je i Izrael. Ministar obrazovanja Naftali Bennett, kazao je kako je vrijeme za međunarodno ujedinjenje u borbi protiv terorizma.

- Rusija, Europa, SAD, Izrael i arapski svijet – svi smo bili žrtve terora i moramo se ujediniti u borbi protiv toga - kazao je.

Sućut je putem Twittera izrazio i afgranistanski predsjednik Ashraf Ghani, kao i britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

U Egiptu se dogodio niz smrtonosnih napada, uglavnom na sigurnosne snage i koptske crkve, nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine.

Većina napada izvedena je na Sinaju, a odgovornost je preuzela ekstremistička milicija Islamske države.

Napadi na džamije u Egiptu su vrlo rijetki, stoga je ovaj napad na džamiju u Bir al-Abdu šokirao cijelu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:52