TKO JE ODGOVORAN?

STRUČNJAK ZA BLISKI ISTOK O NAPADU 'Malo je vjerojatno da su Huti to učinili. Teško da će Saudijci napasti Iran, ali odmazde će biti sigurno'

 
 REUTERS

Stručnjak za Bliski istok Michael Lüders za Deutsche Welle je govorio o mogućnost napada Saudijske Arabije na Iran. Kaže da je takvo što malo vjerojatno, no odmazde će, kaže, sigurno biti.

Iako su jemenski pobunjenici Huti preuzeli odgovornost za ovaj napad, Lüders kaže da još nije sigurno tko iza napada zapravo stoji. Iranski i libanonski vojnici na strani su paravojske Huta i oni ih osposobljavaju u rukovanju raketama jemenske vojske kako bi ciljeve što preciznije pogodili, no rakete koje su Huti ranije ispaljivali su američke ili ruske rakete koje su bile u posjedu jemenske vojske.

-->

'Iranci do sada rakete te vrste nisu isporučivali pobunjenicima Hutima. To bi bilo vrlo teško i s obzirom na blokadu luka u Jemenu. Jesu li pobunjenici Huti u stanju izvesti takav napad? To je, u najmanju ruku, velika udaljenost od Jemena do naftnih postrojenja, koja je veća od 1.000 kilometara. Postoji još jedna teorija koju je, prije svega, proširila TV-postaja Al Jazeera. Po njoj su napade izvele šijitske "Narodne mobilizacijske snage" iz južnog Iraka. Barem postoji izvjesna logika da je riječ o odgovoru na izraelske napade na proiranske položaje u Siriji i Iraku tijekom posljednjih tjedana, koji se ponavljaju', rekao je Lüders.

Stručnjak za Bliski istok dodaje da je ovaj napad na saudijska naftna postrojenja jako naštetio Iranu, a iako američki državni tajnik kaže da iza svega stoji iransko vodstvo, to je, smatra Lüders, malo vjerojatno.

Pogotovo nakon smjene savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, koji je bio žestoki zagovornik rata protiv Irana, bilo bi vrlo nerazumno od vodstva u Teheranu upustiti se u takvu provokaciju. Malo je vjerojatno da je Teheran imao bilo kakve direktne veze s ovim napadom. Mislim da je to pretjerano. Ali jedno je jasno: to je pogoršalo sigurnosnu situaciju', dodaje.

Ističe da je sve velika blamaža i za Saudijsku Arabiju, koja je najvažniji kupac američkog oružja.

'Ovo je nevjerojatna sramota za Saudijce, kao i za njihov arsenal oružja, jer je očito da njihovi zaštitni sustavi, za koje su izdvojene milijarde dolara, nisu u stanju obraniti ih od napada bespilotnih letjelica', kaže Lüders.

Huti su, priča stručnjak Lüders, odlični ratnici, ideološki usmjereni, a ni u kojem slučaju nisu pod kontrolom Teherana. Nije isključeno da su oni zaista izveli taj napad, kako kažu, no u tom slučaju nisu Iranu učinili nikakvu uslugu. Sada je na optuženičkoj klupi Iran, a ne pobunjenici, a to bi moglo imati velike posljedice za sigurnost i mir u regiji.

Kada je riječ o reakciji Rijada, oni nisu okrivili Teheran, a vjerojatno slijede razgovori s Amerikancima o tome kako na ovaj napad odgovoriti.

'Opciju da bi Saudijska Arabija sada mogla doći na ideju da napadne Iran smatram isključenom. Ali će sigurno biti drugih mjera odmazde. Amerikanci naravno znaju da bi, ako sada Saudijci iz osvete napadnu Iran, moglo doći do rata u regiji s nesagledivim posljedicama. Sve to će se morati odvagati. Uslijedit će reakcija Amerikanaca, koji neće svoje saudijske saveznike ostaviti na cjedilu. No, Saudijci također znaju da, ukoliko dođe do rata protiv Irana, neće gorjeti samo ova naftna postrojenja, nego vjerojatno većina postrojenja Saudijske Arabije. A toga se naravno jako boji političko vodstvo u Rijadu', rekao je Michael Lüders za Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:49