TKO ĆE SASTAVITI VLADU

STVARA SE KOALICIJA OD KOJE SE POLITIČARIMA IZ BRUXELLESA DIŽE KOSA NA GLAVI? Kurz sjeo za stol sa Slobodarima, strankom koju su osnovali nacisti

 
Sebastian Kurz
 Omar Marques / Profimedia, Abaca

Mladi austrijski konzervativni čelnik Sebastian Kurz, pobjednik na parlamentarnim izborima 15. listopada, najavio je u utorak da će pozvati stranku krajnje desnice FPÖ na pregovore s ciljem formiranja vladine koalicije.

Taj je korak bio i očekivan, ocjenjuje agencija France presse, i on otvara put povratku na vlast Slobodarske stranke (FPÖ) 17 godina nakon što ju je ondje pozvao 2000. drugi čelnik Narodne stranke (ÖVP) Wolfgang Schüssel.

Već u subotu Kurz je kazao da je imao "vrlo pozitivne" preliminarne razgovore čelnikom FPÖ-a Heinz-Christianom Stracheom.

Prošli put kada je FPÖ ušao u koaliciju s narodnom strankom, vlade drugih država članica EU prekinule su bilateralne odnose, a Izrael je opozvao svog veleposlanika u Austriji.

No, FPÖ je u međuvremenu ublažio svoju antisemitsku retoriku i fokusirao se na anti-islamizam i borbu protiv imigranata, te na tvrdnje kako EU uništava 'Europu djedovina'. FPÖ je i službeno povezan sa strankom Ujedinjena Rusija ruskog predsjednika Vladimira Putina.

FPÖ su 1956. osnovali bivši nacisti, a brojni njeni članovi danas se smatraju neo-nacistima. Iako su se zalagali za izlazak Austrije iz EU, napustili su tu retoriku kada su shvatili da je premalo birača zainteresirano za taj potez.

Kako piše ugledni The Economist, ako Kurz uđe u koaliciju sa Slobodarskom strankom, ostatak Europe od njega će očekivati da suzbije i utiša nacionalistički utjecaj te stranke.

No, mnogi strahuju da je i Kurz zapravo populist prerušen u centrista, iako uvjerava javnost da je proeuropski orijentiran. Medijima se predstavio kao osoba koja podržava planove francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za reformu EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:24