DIPLOMATSKA KRIZA

STVARA SE MOĆNA KOALICIJA PROTIV PUTINA! Četiri svjetske supersile jasno optužile Rusiju za pokušaj ubojstva dvostrukog agenta i njegove kćeri

 
 REUTERS

Lideri Francuske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva odaslali su zajedničko priopćenje povodom trovanja dvostrukom špijuna Sergeja Skripalja navodeći da je ruska odgovornost za napad jedino logično objašnjenje.

U priopćenju se navodi da je ovo bio prvi napad bojnim otrovom u Europi nakon Drugog svjetskog rata i da je to zapravio bio napad na suverenost Ujedinjenog Kraljevstva.

- Mi, lideri Francuske, Njemačke, UK i SAD-a zgroženi smo napadom na Sergeja i Juliju Skripalj. To je bio napad na suverenost Velike Britanije, a takva upotreba od strane jedne države predstavlja jasno kršenje Konvencije o kemijskom oružju i kršenje međunarodnog prava. takvi postupci zgrožavaju sigurnost sviju nas - napominje se u pripćenju.

također, lideri svjetskih sila pozivaju Rusiju da Organizaciji za zabranu kemijskog oružja dostavi sve podatke o otrovu Novičok, zbog kojeg su Skripalji još uvijek u teško stanju.

S druge strane, Rusija će "uskoro" protjerati britanske diplomate kao odgovor na protjerivanje 23 ruskih diplomata iz Britanije, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji u cijeloj priči vidi zavjeru kojoj je cilj 'kompliciranje' organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se ovog ljeta održati u Rusiji.

Britanska premijerka Theresa May je u srijedu najavila niz sankcija Rusiji, među kojima su izbacivanje 23 diplomata i zaleđivanje bilateralnih ugovora, jer smatra Moskvu odgovornom za taj incident.

Skripalj je s kćeri Julijom 4. ožujka pronađen u besvjesnom stanju na klupi u Salisburyju, a sumnja se da su otrovani novičokom, sovjetskim nervnim otrovom koji je razvila vojska.

Upitan o tome hoće li protjerivanja dogoditi, Lavrov je odgovorio: "Apsolutno. Ubrzo. To vam obećajem", prenose agencije.

Dodao je kako je britanski pristup tom incidentu djelomično potaknut i problemima Londona oko Brexita.

Ranije u četvrtak, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova je optužbe Londona nazvala "suludima" , a šef britanske diplomacije najavio je da bi se u sklopu mjera odmazde na udaru mogli naći ruski tajkuni povezani s predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Optužbe premijerke May protiv Ruske Federacije, naše cijele zemlje, našeg naroda su sulude", rekla je glasnogovornica optuživši Britaniju da odbija surađivati s Moskvom u istrazi.

"Britanija nije Rusiji dala nijednu informaciju, nijedan detalj koji bi mogao rasvijetliti situaciju", dodala je.

Istovremeno, britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson najavio je da bi uz sankcije koje je objavila May moglo biti posljedica za bogate Ruse koji imaju imovinu u Britaniji.

Moguće je da policija ispita porijeklo imovine i privede zbog korupcije bogataše izravno povezane s Vladimirom Putinom, koji bogatstvo duguju vezama s njim, rekao je Johnson u intervjuu BBC-u.

Dodao je da agencija za gospodarski kriminal već istražuje velik broj pojedinaca, ali je odbio reći njihova imena.

Johnson je također najavio da će se uzorci otrova poslati na analizu Organizaciji za zabranu kemijskog oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:47