UBOJSTVO IZ MILOSRĐA

Sud oslobodio majku koja je usmrtila bolesnu kćer

Djevojka je patila od sindroma kroničnog umora i više nije mogla trpjeti bolove. Nije više imala prijatelja, samo majku Kate, koja je cijelo vrijeme bila uz nju
 guardian

LONDON - Presuda Vrhovnog suda bila je jasna: Kate Gilderdale nije kriva. A odluka nije bila laka. Kate je, naime, pomogla svojoj kćeri Lynn da umre!

Dok joj miris urina, respirator i redovna mješavina ubitačnih lijekova nisu postali mizerna kompenzacija za život, Lynn Gilderdale nije trebala nikakvo milosrđe. Milost je bila na svakom koraku. Na satima klarineta, na biciklu ili u sedlu. Na bazenu, dok je plivala sa svojim vršnjakinjama i škicala dečke.

Život je bio pun milosti, kakav već i jeste kada pripada zdravoj, nasmijanoj 14-godišnjoj djevojčici. A onda se jednog običnog, neprepoznatljivog dana u studenom 1991. vratila kući iz škole u Wadhurstu i rekla majci da se osjeća loše. Taj se dan cijepila protiv tuberkuloze, kao i stotine njenih kolega. Ništa posebno, osim tog osjećaja mučnine. On se pretvorio u gripu, praćenu bronhitisom, infekcijom krajnika i visokom temperaturom. U roku od tri mjeseca taj se neprepoznatljivi novembarski dan utisnuo u sjećanje 14-godišnje djevojčice kao početak kraja njezina života.

Dijagnosticiran joj je sindrom kroničnog umora ili mijalgična encefalopatija. Lynn će sljedećih 17 godina skupljati ostatke svog života i planirati samoubojstvo prikovana za krevet, umirući u društvu katetera iza teških zastora svoje sobe u nevjerojatnim bolovima. Sve dok joj krajem 2008. godine, natopljena patnjom i progonjena vlastitim demonima, majka Kate nije dala smrtonosni koktel i pomogla joj da umre. Ta je hrabra i prezrena žena od tada razapeta između tužiteljstva, koje je njenu asistenciju tretiralo kao ubojstvo, i onog dijela javnosti koji je suosjećao s njenom mukom. Bilo je to ipak “ubojstvo iz milosrđa”, presudio je krajem prošlog tjedna

Okružni sud u Lewesu i odbacio sve optužbe za ubojstvo. Iako Kate u trenutku dok je njena mezimica ispijala svoje posljednje trenutke života sigurno nije osjećala milosrđe, kao što ni danas, oslobođena svih optužbi, sigurno ne osjeća olakšanje.

Zapravo, Kate Gilderdale teretili su za pokušaj ubojstva zato što se nije moglo utvrditi je li Lynn umrla od njenog ili svog koktela smrti. Jer, Lynn je stalno pokušavala umrijeti.

“Pokušala sam se ubiti ubrizgavajući si cjelodnevnu dozu morfija odjednom direktno u venu. Ovo nije očajnički pokušaj da skrenem pažnju na sebe, već ozbiljan pokušaj da si oduzmem život.

Doza je bila dovoljna da ubije odraslog čovjeka. Jako sam umorna i mislim da me više ne drži ta nedostižna nada u egzistenciju bez bolesti. Ali ne. Morfij me nije dokrajčio. Nakon svih ovih godina postala sam imuna na njega”, zapisala je Lynn u svom potresnom online dnevniku nakon jednog u nizu pokušaja samoubojstva.

Bolest ju je potpuno paralizirala. Mišići su joj toliko atrofirali da više nije bila u stanju ni hodati, ni govoriti, ni jesti, ni gutati. Nije podnosila ni sunčevu svjetlost i buku, pa je na postelji ležala u tihom polumraku. Kroz menopauzu je prošla u 20. godini, što je dodatno narušilo njeno zdravstveno stanje, a kosti učinilo još osjetljivijima na lom. I najneznatnije radnje, kao što je okretanje s lijeve na desnu stranu kreveta, postale su pogibeljne. Nije više imala prijatelja, samo majku Kate, koja je cijelo vrijeme bila uz nju.

Zapravo, kućica od crvene fasadne opeke u seocetu Stonegate postala je njihova samica s obzirom na to da je tijekom 2002. godine, nakon 30 godina braka, Lynnin otac tražio razvod. Bilo mu je to sve previše. Kate je ostala. Ostala je, sve do 3. prosinca 2008., kada je Lynn, izmoždena i umorna, rekla da više ne može. Dugo su razgovarale. Kate je do zadnjeg trenutka pokušavala razuvjeriti svoje dijete, pronaći izgovor za opstanak. Nakon dva sata razgovora donijela joj je dvije velike doze morfija koje je Lynn sama ubrizgala. Sljedećih 30 sati sjedila je pokraj nje i gledala kako umire. Lynn je umrla 4. prosinca 2008. I premda je ova oslobađajuća presuda dokaz da ubojstvo nije ubojstvo ako život nije život, slaba je to utjeha za Kate Gilderdale. Rešetke su ostale i tamo gdje nisu bile.

9 godina zatvora za eutanaziju sina

“Ne možete uzeti zakon u svoje ruke”, rekao je sudac Brian Barker 57-godišnjoj Francis Inglis kada ju je proteklog tjedna osudio na 9 godina zatvora zbog toga što je teško oboljelom sinu Thomasu ubrizgala smrtonosnu dozu heroina. On se nakon teške prometne nesreće koja je rezultirala teški oštećenjem mozga nikada nije probudio iz kome. Majka mu je ubrizgala smrtonosnu dozu heroina u studenom 2008., no sud nije imao razumijevanja za njene motive. “Ubojstvo je ubojstvo, koliko god plemenite vaše namjere bile”, neumoljiv je bio sudac Barker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:07