USKORO ODLUKA

SVE JE IZVJESNIJA NOVA ODGODA Čini se da će Francuzi blokirati otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Emmanuel Macron
 REUTERS

Ministri država članica Europske unije na sastanku Vijeća općih poslova u Luksemburgu u ponedjeljak bi trebali odlučiti hoće li EU otvoriti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom ili ne. Odluka o tome je odgođena dva puta, jednom prošle godine, a još jednom u lipnju ove. No, sve je izglednije da će i ovog puta doći do još jedne odgode ili polovične odluke koja će značiti da se daje zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, ali da se samo otvaranje dogodi tek u prvoj polovici sljedeće godine kada Europskom unijom bude predsjedavala Hrvatska.

U EU se vodi žestoka borba jer većina država želi pozitivnu odluku za obje države, strahujući da će u slučaju još jedne odgode EU izgubiti vjerodostojnost, a države regije odustati od daljnjih reformi što može destabilizirati regiju. I Europska komisija se zalaže za otvaranje pregovora s obje države te je potvrdila još jednom da su svi uvjeti ispunjeni.

Najveći protivnik otvaranja pregovora je Francuska koja želi ne samo odgodu, već i dodatno usporavanje procesa proširenja. Francuska je poslala prijedlog drugim državama o promjeni metodologije proširenja kako bi taj proces postao 'postupniji, konkretniji i učinkovitiji'. Traži od Europske komisije da u proljeće sljedeće godine izađe s konkretnim prijedlogom o implementaciji te metodologije.

Očito time Francuzi žele usporiti proširenje EU i pričekati da se prije toga ostvare unutarnje reforme u Uniji.

Nizozemska ima sličan stav kao i Francuska, s tim da se ona slaže s otvaranjem pregovora s Makedonijom, ali ne i s Albanijom. Hrvatska se snažno zalaže za otvaranje pregovora s obie države. No, u procesu proširenja odluke se usvajaju jednoglasno pa je moguće da se danas ona odgodi za kraj tjedna i s ministara ova zadaća prebaci na šefove država ili vlada koji se sastaju u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:12