ZAVRŠNE PRIPREME

Sve spremno za svjetski mirovni summit u Seulu: među visokim uzvanicima i predstavnici Hrvatske - Stjepan Mesić, Ivo Josipović i Božo Skoko

 PR

U Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, odvijaju se završne pripreme za održavanje jedne od najvećih međunarodnih konferencija posvećenih miru u svijetu. Više od 2.800 uzvanika iz 170 zemalja svijeta sljedeći će tjedan, od 3. do 7. veljače tražit će rješenja za kritične svjetske probleme i postizanje mira u svijetu, te se baviti pitanjima mira, sigurnosti i razvoja.

Domaćin ovog prestižnog međunarodnog skupa je utjecajna nevladina organizacija Universal Peace Federation, a među uzvanicima su aktualni i bivši šefovi država, utjecajne prve dame, dobitnici Nobelove nagrade, predstavnici vodećih svjetskih medija i poslovni lideri, vjerske vođe te uglednici iz akademske zajednice, kulture i umjetnosti.

Budući da sudionici dolaze samo temeljem pozivnice organizatora, iz Hrvatske su pozvana dvojica bivših hrvatskih predsjednika Stjepan Mesić i Ivo Josipović, u kategoriji bivših državnika, te kao predstavnik javnog života - komunikacijski stručnjak i profesor strateškog komuniciranja država dr.sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Uz bivše hrvatske predsjednike Mesića i Josipovića, želja organizatora bila je ugostiti i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, što zbog završetka mandata i priprema za primopredaju dužnosti nije bilo moguće. Bivši predsjednik Mesić, koji je sudjelovao i na prošlom samitu, smatra da je tema kojom se bavi konferencija izuzetno važna, posebno u današnjem brzom tempu življenja: „Globalna solidarnost i traženje mirnih načina za rješavanje sporova zasigurno će se proširiti svijetom i biti sve više prihvaćana od današnjih čelnika“.

Profesor Skoko, čiji je fokus znanstvenih istraživanja upravljanje identitetom i imidžom država u suvremenim međunarodnim odnosima, objavio je niz istraživanja i studija, koji se bave fenomenom pomirenja i izgradnje post-konfliktnih odnosa među narodima na području bivše Jugoslavije, što je očito zapaženo i u međunarodnim krugovima.

Tema ovogodišnje konferencije je „Međuovisnost, uzajamni prosperitet i univerzalne vrijednosti“, a ovogodišnji Svjetski samit održat će se u čast stogodišnjice suosnivača dr. Sun Myung Moona (1920. - 2012.) i bit će do sada najambiciozniji pothvat UPF-a, zbog čega se očekuje dolazak iznimno utjecajnih sudionika.

Organizacija domaćin UPF, koji ima savjetovani status pri Ujedinjenim narodima, a čije je predstavnike prošle godine primio i papa Franjo, naglašavaju važnost etičkih i duhovnih vrijednosti u međunarodnim odnosima, važnost timskog rada, odgovornog vodstva i dobrog gospodarenja povjerenim dobrima.

Organizatori naglašavaju kako nema razloga za strah od koronavirusa u Južnoj Koreji, budući da ta država provodi intenzivne mjere zaštite svojih granica. No, ovu zahtjevnu konferenciju pratit će iznimne mjere medicinske zaštite kako bi se svi uzvanici osjećali sigurno.

Koordinatorica UPF-a za Hrvatsku Ji Suk Baek, poznata korejska umjetnica, koja više od 25 godina radi na razvijanju međusobnih odnosa i prijateljstva te promicanju gospodarske i turističke suradnje između Južne Koreje i Hrvatske, kaže kako će Svjetski samit 2020. u Seulu biti najveći međunarodni, međurasni i inter-religijski nevladin događaj, koji se ikada dogodio u povijesti Južne Koreje. „Bilo nam je jako važno da Hrvatska bude na kvalitetan način zastupljena na ovom samitu.

Vjerujem da mir i prosperitet mogu doći kada poštujemo naše međusobne razlike i kada zajedno radimo na ostvarenju univerzalnih vrijednosti.“ – dodaje Baek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:43