EMOTIVNA AKTIVISTICA

ŠVEDSKOJ STUDENTICI PRIJETI ŠEST MJESECI ZATVORA Zaustavila polijetanje aviona iz plemenitog razloga: 'Ako zrakoplov poleti, on je mrtav čovjek!'

 
 Screenshot / YouTube

Elin Ersson (22), studentica i aktivistica sa Sveučilišta Göteborg, kupila je avionsku kartu za let od Göteborga do Istanbula, jer se na tom letu nalazio putnik kojeg su u Turskoj trebali prebaciti na let za Kabul. U avionu se nenasilno suprotstavila njegovoj deportaciji.

Upalila je mobitel i u 14-minutnom emotivnom videu objašnjavala što se događa. Možemo vidjeti kako hoda među redovima sjedala i govori da će ‘čovjeka najvjerojatnije ubiti u Afganistanu ako ga deportiraju’.

Imajući na umu da zrakoplov ne može poletjeti dok ona stoji, Elin je odbila sjesti dok god Afganistanac ne siđe s aviona. Na početku snimke osoblje i putnici je mole da sjedne, a ona odgovara da će to učiniti čim muškarac izađe s aviona.

U jednom joj trenutku revoltirani putnik pokuša uzeti mobitel, na što mu ona kaže: ‘Što je važnije, život ili malo vašeg vremena? Samo želim zaustaviti deportaciju i onda ću udovoljiti pravilima koja ovdje vrijede. Ovo je sve savršeno legalno, nisam počinila nikakav zločin.’

Na koncu Elin ipak uspije u svom naumu, muškarac silazi s aviona i njegova je deportacija, barem privremeno odgođena. U službenom priopćenju iz zračne luke potvrdili su da su Afganistanac tražitelj azila i tri službene osobe u pratnji, kao i Elin Ersson, napustili zrakoplov, piše Daily Mail.

Međutim, švedske su vlasti kasnije objavile da će Afganistanac ipak biti deportiran. Datum još nisu utvrdili. Dodali su da mladoj aktivistici prijeti do šest mjeseci zatvora jer nije poslušala policijske naredbe.

Kao što se može vidjeti pri kraju snimke, Elin su se u prosvjedu pridružili i neki drugi putnici koji su ustali, a neki su ih na izlasku ispratili pljeskom.

Elin je ovime htjela ukazati na otpor švedske vlade prema migrantima. U siječnju su talibani izveli teroristički napad na Kabul u kojem je poginulo više od 100 ljudi, a ranjeno je najmanje 235. U to je vrijeme Švedska zabranila deportacije u Afganistan, one su u međuvremenu dozvoljene, a postrožili su uvjete za odobravanje azila.

‘Voljela bih promijeniti neke zakone u svojoj zemlji, ne sviđaju mi se. Mislim da nije u redu slati ljude u pakao’, rekla je Errson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:22