'AKO SU ONI IZAŠLI, IZLAZIMO I MI'

SVIJET KORAK BLIŽE NOVOM HLADNOM RATU I Rusi izašli iz ključnog nuklearnog sporazuma, Putin najavio razvoj novih projektila

Vladimir Putin, Donald Trump
 Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin, Charles Platiau, Handout / REUTERS

Rusija se povlači iz sporazuma INF zaključenog za Hladnog rata sa SAD-om, nakon istog poteza koji je u petak najavio Washington, rekao je u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Američki partneri proglasili su povlačenje iz sporazuma, stoga se povlačimo i mi", rekao je Putin na sastanku s ministrom vanjskih poslova i ministrom obrane.

Sjedinjene Države najavile su u petak da će se povući iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) tijekom sljedećih šest mjeseci ukoliko Moskva ne prestane kršiti dogovor sklopljen 1987. godine.

Putin je naglasio kako će Rusija započeti radove na razvoju novih projektila, uključujući i one nadzvučne, a ministrima je poručio da s Washingtonom ne započinju razgovore o razoružavanju.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da će "Sjedinjene Države sutra ukinuti svoje obveze iz sporazuma INF i početi proces povlačenja iz sporazuma koji će biti dovršen za šest mjeseci, osim ako Rusija ne ispoštuje svoje obveze i uništi sve rakete, lansere i opremu koja krši sporazum".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:33