ASH CARTER

'SVJETSKI MIR JE DOVEDEN U PITANJE' Uznemirujuća poruka Obaminog ministra obrane, Rusiju optužio za nuklearne provokacije

 AFP, CC

Američki ministar obrane Ash Carter optužio je Rusiju da ugrožava svjetski poredak napominjući da Pentagon radi na pronalasku kreativnih načina kako bi osujetio agresiju Kremlja i zaštitio svoje saveznike, piše The Guardian.

U govoru u predsjedničkoj knjižnici Ronalda Reagana u Kaliforniji Carter je nakon osmodnevne turneje po Aziji izrazio i zabrinutost zbog sve snažnijeg utjecaja Kine i njezina vojnog uspona, no najsnažniji je rječnik ipak sačuvao za Moskvu. Izjavio je da Rusija poduzima 'izazovne aktivnosti' na morima, u zraku, u svemiru i u cyber prostoru.

'Ono što uznemirava najviše je da mahanje nuklearnim arsenalom dovodi u pitanje želju ruskih lidera za strateškom stabilnošću. Upitno je žele li oni poštivati pravila o nekorištenju nuklearnog oružja i žele li se u tom pogledu voditi jednakim oprezom kakav su pokazali lideri u nuklearno doba', rekao je Carter.

'Ne želimo ni hladni, a kamoli vrući rat s Rusijom. Ne želimo da nam Rusija bude neprijatelj. Ali neka vam bude jasno: Amerika će braniti svoje interese, svoje saveznike, principe na kojima počiva međunarodni poredak i pozitivnu budućnost koju nam svima donose', dodao je američki ministar obrane.

Nabrojao je nekoliko stupova međunarodnog poretka za koje smatra da bi ih trebalo braniti i jačati, a među njima su mirno rješavanje sporova, sloboda od prisile, poštivanje državne suverenosti i sloboda plovidbe. 'Naravno, ni Rusija ni Kina ne mogu srušiti taj poredak, ali obje su države svaka na svoj način izazov tom poretku', rekao je šef Pentagona.

Njegova izjava dolazi u svjetlu činjenice da su, nakon 20-ak godina američke dominacije, Rusija i Kina u velikom usponu. Moskva vraća svoj izgubljeni položaj na međunarodnom planu, a Kina nastoji proširiti svoj utjecaj dalje od svojih obala.

Pod vodstvom Vladimira Putina, Rusija je na više područja Americi postala izazov. Primjerice, lani je najavila povratak svoje vojne prisutnosti na Sjevernom polu, odakle se povukla s raspadom Sovjetskog Saveza, a i ruski vojni avioni sve češće patroliraju blizu američkog zračnog prostora. Ni vojnu intervenciju u Siriji Washington nije dočekao s velikim veseljem, makar Ash Carter smatra da nije nemoguće da će Amerika u konačnici u toj akciji dati podršku Moskvi.

'Moguće je, vidjet ćemo još. Rusija možda bude igrala konstruktivnu ulogu u razrješavanju tamošnjeg građanskog rata', rekao je i dodao da Putin, prema njegovom mišljenju, nije baš dobro promislio što zapravo želi postići u Siriji.

Carter je progovorio i o američkom odgovoru na, kako ih on naziva, ruske nuklearne provokacije. Kazao je da američka vojska obnavlja svoj cijeli nuklearni arsenal, ne samo podmornice i avione koje nose nuklearne projektile, nego i same nuklearne bojeve glave.

'Ulažemo u tehnička rješenja najpogodnija za odgovor na ruske provokacije', potvrdio je Carter i rekao da na polju elektroničkog i cyber ratovanja Amerika priprema i nekoliko iznenađujućih rješenja, ali nije htio reći ništa konkretnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:07