OTKRIVAMO POZADINU

TAKO TO IZGLEDA KADA APSURDI IZ 'CRNE GUJE' POSTANU STVARNOST Tko su ključni likovi u političkom dramoletu izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz EU

 
 Getty Images

Ujedinjeno Kraljevstvo došlo je na korak do ponora, samo ga je jedan dan dijelio od izglednog izlaska iz EU bez ikakvog sporazuma, no u zadnji čas, nakon maratonske rasprave ostalih 27 zemalja članica, dobili su (još jednu) poštedu, ovaj put od šest mjeseci. “Molim vas, nemojte protratiti to vrijeme”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Britanske vlasti figurativno su ozbiljno kimnule glavom, i potom odlučile da ipak neće otkazati uskršnju pauzu parlamenta, što je bilo u planu dok je prijetnja Brexita bila iza ugla.

“Obožavatelji britanske humoristične serije Brexit oduševljeni su viješću da je naručena još jedna sezona”, objavio je satirični portal News Thump, koji, kao i mnogi satirični portali ovih dana, ima ozbiljnu konkurenciju u stvarnim vijestima.

Reakcija zastupnika britanskog parlamenta na vijest o odgodi nije iznenadila nikoga. Smjesta su počeli doslovno ponavljati iste rečenice koje u proteklim mjesecima nisu dovele do nikakvog pomaka. Jedni ponovno pozivaju na novi referendum, drugi žele smjesta izaći iz EU, svi imaju svoje želje i pozdrave koje do sada nikako nisu mogli progurati, ali su sada, eto, uvjereni da će ovaj put uspjeti.

U njihovu obranu, nitko od njih u svojoj tvrdoglavosti nije ni do koljena premijerki May. Njezin je plan bio progurati sporazum o izlasku kroz parlament. Kada je taj plan propao - s najvećim parlamentarnim porazom bilo kojeg britanskog premijera u povijesti, njezin je novi plan postao - progurati sporazum o izlasku kroz parlament.

Sljedeći put je prošla bolje - svejedno je poražena, no ovaj put bio je to tek četvrti najveći poraz u povijesti britanskog parlamenta. Poput generala Melchetta iz britanskog sitcoma “Crna Guja”, čiji je svaki plan napada na njemačke rovove bio “jurišamo dok nas sve ne pobiju”, uz napomenu “sigurno će ih iznenaditi što ponovno činimo isto”, Theresa May odlučila je i treći put ponuditi identični plan.

“Ako ništa drugo ne upali, izgurat će nas tvrdoglavo odbijanje pogledati činjenicama u oči”, rekao je general Melchett, ali lako je mogla reći i May. No, treći put ju je zaustavio živopisni predsjednik parlamenta, John Bercow, koji je zabranio ponovno glasanje o prijedlogu koji je već dvaput odbijen. May se, očajna, obratila EU i zamolila za produljenje roka za Brexit.

“Parlament nije htio izglasati moj prijedlog, i kako stvari stoje, neće mi dati da se o njemu glasa ponovno”, otprilike je napisala May u svojoj molbi, a potom mrtva-hladna doslovno dodala: “Unatoč tome, ja i dalje namjeravam poslati sporazum na glasanje u parlamentu”.

Ne, ne i ne - osam puta ne

Odobrena joj je kratka odgoda - 12. travnja ako parlament ne izglasa sporazum, ili do 22. svibnja ako ga do prvog datuma uspije izglasati. Još tada joj je rečeno da neće moći dobiti dulju odgodu ako ne održi izbore za europski parlament, zakazane za 23. svibnja. May je i treći put pogurala svoj sporazum u parlament, ovaj puta tako da ga je odvojila od političke deklaracije koja mu prethodi, ali je - iznenađenje - ponovno odbijen.

Kako se Britanija već nalazila pred rubom litice, parlamentarci su pokazali rijetku zrelost i volju za suradnjom između stranaka, i preuzeli kontrolu nad dnevnim redom sjednice. Parlament je uspio održati seriju “indikativnih glasanja”, čiji je cilj bio otkriti za što točno u parlamentu postoji većina, s obzirom na to da većina očito ne želi Mayin sporazum. U parlamentu, ispostavilo se, ne postoji većina za ništa.

“Parlament se napokon oglasio”, stajalo je na naslovnici uglednog Guardiana. “Ne. Ne. Ne. Ne. Ne. Ne. Ne. Ne.” Većina nije htjela Mayin sporazum. Većina nije htjela ni dogovor o carinskoj uniji, niti dogovor o zajedničkom tržištu. Većina nije htjela ni izlaz bez sporazuma. Ni ostanak. Ni novi referendum. U parlamentu, zapravo, većina ne želi ništa. Osim nove odgode, koju su pokušali progurati kao zakon kroz oba doma parlamenta u rekordnom roku, prema kojem May mora pitati parlament za datum odgode. Stoga je May požurila zatražiti novu odgodu prije nego je zakon izglasan. I zatražila je 30. lipnja - datum za koji je mogla biti sigurna da joj ga neće odobriti.

Figurativna napomena

Nakon maratonske sjednice Europskog vijeća, kojom je dominirala svađa francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s ostalim čelnicima EU, Britanci su dobili još jednu odgodu, uz figurativnu napomenu “e, ali ovo vam je sad stvarno zadnja”. Koliko ju je May ozbiljno shvatila pokazuje odluka da smjesta prekine planiranje za slučaj izlaska bez sporazuma. Što sada planira britanska premijerka? Vjerojatno neće činiti ništa do listopada, izgledno je i da će pauzirati pregovore s čelnikom oporbe Jeremyjem Corbynom, u kojima mu nudi “kompromis” da pristane na njen sporazum.

Potom, tjedan ili dva pred kraj roka, parlamentu će ponuditi - svoj sporazum. Možda taj put prođe. U obranu britanskih političara, Brexit je u startu bio osuđen na kaos. Oni koji su glasali za ostanak, glasali su za jednu, vrlo jasnu stvar. Oni koji su glasali za izlazak iz EU, glasali su za desetak potpuno različitih scenarija. Ne postoji “prosječan” glasač Brexita, niti nešto oko čega se svi slažu. Neki bi htjeli da UK ostane u carinskoj uniji, neki bi htjeli da ostane sloboda kretanja ljudi, neki bi htjeli s Unijom imati odnos poput Norveške, ili Švicarske.

Ostanak je jedan, a Brexita je sto. Dvije najveće stranke većinom su taoci svojih glasača i članova. Mala grupa tvrdokornih pobornika Brexita u Konzervativnoj stranci prijeti raskolom ako se ne ispoštuje referendum. Laburisti imaju drugi problem - iako je većina njihovih glasača protiv Brexita, većina izbornih okruga u kojima su dobili mjesta u parlamentu glasala je za Brexit. Laburisti se nalaze između čekića i nakovnja - ili će naljutiti svoju izbornu bazu, ili će izgubiti dragocjena mjesta u parlamentu.

Jadna Theresa, ne voli je nitko

No, zapletu tu nije kraj - postoji i cijela galerija međunarodnih likova koji imaju osobne interese, što financijske, što geopolitičke, koji se smatraju pozvani komentirati i utjecati na sam proces. Iako nitko ne voli Theresu May - ni glasači, ni opozicija, ni njezina vlastita stranka - među brojnim većinama koje ne postoje u parlamentu za sada ne postoji ni većina koja bi je mogla svrgnuti s pozicije. No, to ne znači da nitko neće pokušati.

Umjesto da se bave Brexitom, zastupnici će se sada vjerojatno prebaciti na skupljanje političkih bodova. Torijevci će pokušati pronaći boljeg premijera od May, što će biti teško jer nitko priseban u ovom trenutku ne želi njezin posao, dok će Laburisti pokušati isforsirati parlamentarne izbore, što većina ne želi jer bi prestala biti većina. U međuvremenu, Britancima je jednostavno dosta. Skoro pa im je svejedno više hoće li ostati ili otići, samo žele da se agonija završi.

“Možda bi bilo najbolje da odustanemo od izlaska, pozovemo EU na čaj kako bismo se ispričali, i više nikada ne govorimo o ovome”, najbritanskiji je komentar s društvenih mreža, koji dobro odražava stav sve većeg broja glasača. Kada bi se itko udostojio njih pitati, od Brexita bi se sada definitivno odustalo.

No, barem za sada, za to ne postoji većina u parlamentu. Iako se o Mayinom prijedlogu glasalo već tri puta, a vjerojatno će i četvrti, glasači, čini se, imaju pravo samo jednom reći što misle. Sve drugo, tvrde Konzervativci, urušilo bi povjerenje glasača u demokraciju. Ne znamo koliko su obraćali pozornost, no čini se kako ništa nije gore narušilo povjerenje u demokraciju od ponašanja britanske vlade i parlamenta.

Tko su ključni likovi u političkom dramoletu izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz Europske unije i kakvi su njihovi stavovi

Theresa May

Nepomični objekt

ZA Brexit (ili PROTIV?)

Brojne se rasprave vode u britanskim medijima je li May najgora premijerka u povijesti, ili je možda ipak gori bio Neville Chamberlain koji je Adolfu Hitleru prepustio Austriju i dio Čehoslovačke. May za sada vodi. Bila je jedini visoko rangirani torijevac koja se usudila preuzeti premijersko mjesto nakon što je David Cameron pobjegao poslije referenduma. Ironično, bila je jedna od onih konzervativaca koja je zagovarala ostanak u Uniji, no kada je postala premijerka posebno se trudila dokazati da će isporučiti Brexit. “Brexit znači Brexit”, slavno je odgovorila na pitanje što točno znači Brexit, čime nije odgovorila na ništa. U svojim govorima redovito govori “bit ću vrlo jasna”, no nakon toga uglavnom ne bude. Danas je žena s planom. Jednim jedinim. Progurati svoj sporazum. Ako ne uspije, pokušat će ponovno, dokle god je premijerka i dokle god je Britanija u EU.

Britain's Prime Minister Theresa May arrives at an extraordinary European Union leaders summit to discuss Brexit, in Brussels, Belgium April 10, 2019.  REUTERS/Eva Plevier TPX IMAGES OF THE DAY
Eva Plevier / REUTERS

Jeremy Corbyn

Spavač za volanom

ZA (bolji) Brexit

Britanci su glasali za Brexit i zato Britanija treba izaći iz Unije. I potom postati socijalistička utopija s nacionaliziranim industrijama. To su, pojednostavljeno, stavovi najnepopularnijeg čelnika opozicije u Europi, ako ne brojimo Hrvatsku. Samo 29% glasača ima pozitivno mišljenje o Corbynu, a čak 50% negativno. Čovjek koji mjesecima ne čini ništa, ne pokušava ništa, jer čeka “pravi trenutak”. Potom dolazi na ključni sastanak parlamentarnih stranaka i uvrijeđeno odlazi jer su na njega pozvani i bivši laburisti koji su napustili stranku. Njegove želje su ispregovarati bolji Brexit s EU (iako je Komisija vrlo jasno dala do znanja da više nikakvih pregovora neće biti), i uvjeren je da bi on to mogao bolje od May. Rijetko tko mu vjeruje.

Labour leader Jeremy Corbyn at a rally at Voluntary Action in Beeston, which falls in Independent MP Anna Soubry's constituency of Broxtowe., Image: 415497822, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Jeremy Corbyn

John Bercow

Parlamentarni redar

PROTIV Brexita

“Reeed! Reeeeed! Reeeeeed!”, često se čuje prodorni glas predsjednika parlamenta, majušnog konzervativca koji prema stoljetnoj tradiciji mora biti potpuno neutralan. Iako nema pravo glasa u parlamentu, njegov je glas jedino što uvodi red u tu sve kaotičniju instituciju. Kao mladi političar zagovarao je sve tradicionalne stavove, poput protivljenja gay brakovima, no nakon što se oženio za ljevičarsku aktivisticu s ponosom nosi psihodelične kravate i vozi auto svoje supruge s naljepnicom “Bollocks to Brexit” (Brexit je s***e). “Moja žena ima pravo izraziti svoje mišljenje, sigurno ne tvrdite da je nečija supruga njegovo vlasništvo”, odgovorio je kritičarima. Čini sve u svojoj moći da odlučivanje o Brexitu zadrži u rukama parlamenta.

A video grab image shows the Speaker of the House of Commons, John Bercow, announcing the result of the vote on gay marriage legislation, in the House of Commons, London February 5, 2013.  British lawmakers on Tuesday backed legalising gay marriage in the first of several votes on the issue after a debate which split Prime Minister David Cameron's ruling Conservative party in two.   REUTERS/UK Parliament    (BRITAIN - Tags: POLITICS RELIGION SOCIETY) NO COMMERCIAL OR BOOK SALES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS - RTR3DE3S
Reuters
John Bercow

Jacob Rees-Mogg

Putnik kroz vrijeme

ZA Brexit

Stereotipni primjerak britanskih elita, Rees-Mogg je rođen sa zlatnom žlicom i živi u povijesti u kojoj je Velika Britanija nepregledno carstvo i svjetska velesila. Najglasniji zagovornik Brexita u parlamentu i čelnik ERG-a, skupine konzervativaca koji se zalažu za najtvrđi mogući Brexit. Iako ima šestero djece nikada nije promijenio niti jednu pelenu, a svoju je dadilju, velik životni uzor, zadržao kako bi bila dadilja i njegovoj djeci. “Nikada se nisam pravio da sam na bilo koji način moderan čovjek”, izjavio je jednom prilikom. Živi u dvorcu koji je bio bolnica crvenog križa i voli starinske automobile.

Pro-Brexit Conservative MP Jacob Rees-Mogg delivers a speech at a Brexit rally during the Conservative Party Conference in Birmingham, Britain, September 30, 2018. REUTERS/Toby Melville - RC1CA428A090
REUTERS

Nicola Sturgeon

Kraljica Škotske

PROTIV Brexita

Prva ministrica Škotske i čelnica Škotske nacionalne stranke opravdano je ljuta na britanske vlasti. Referendum o škotskoj neovisnosti propao je možda čak i primarno zbog toga što je UK uvijeno prijetila kako neće pustiti Škotsku u EU ako napusti Ujedinjeno Kraljevstvo. Potom je UK odlučio otići iz EU i povući Škote sa sobom. Sturgeon je vješta političarka, a njeni su zastupnici u parlamentu nerijetko glasovi razuma. Njihova je želja zadržati Škotsku u EU - ili kao dio Kraljevstva, ili kao neovisnu državu. Ukoliko dođe do bilo kakvog Brexita, vrlo je izgledno da će Sturgeon dobiti sljedeći referendum o neovisnosti, a Škoti svoju slobodu.

Russell Cheyne / REUTERS

Yvette Cooper

Neumoran borac

PROTIV Brexita

Laburistička zastupnica bila je ozbiljan kandidat za čelnicu stranke. Guardian ju je otvoreno podržao, s napomenom kako ima i viziju i sposobnost ujediniti stranku. Osobno ju je podržao i bivši stranački čelnik Gordon Brown, no na kraju je izgubila od Corbyna. Nakon 17 godina u prvim klupama parlamenta - rezerviranih za članove vlade ili vlade u sjeni - Cooper se vratila u stražnje klupe i postala jedna od najaktivnijih i najkreativnijih zastupnica, koja traga za kompromisima, spremna je ponuditi ruku i drugoj strani, i neumorno radi na zaustavljanju Brexita - ili barem na održavanju još jednog referenduma.

Britain's Labour MP Yvette Cooper  speaks in the Parliament in London, Britain April 3, 2019, in this screen grab taken from video. Reuters TV via REUTERS - RC1CB372A9B0
REUTERS
Yvette Cooper

Nigel Farage

Maneken Brexita

ZA Brexit

Najpoznatije lice pobornika Brexita, godinama je zabavljao domaću publiku svojim govorima iz Europskog parlamenta, gdje je, koliko god bio protiv EU, rado primao europsku plaću. Oženio je i ženu iz EU - Njemicu - i dobio dvoje djece s njom, koji oboje imaju njemačke putovnice. “Istina je, ali se osjećaju kao Britanci”, imao je potrebu napomenuti. Nakon što je napustio Stranku neovisnosti (UKIP), osnovao je novu Stranku za Brexit, s kojom će ponovno pokušati ući u Europski parlament.

Nigel Farage, the leader of the United Kingdom Independence Party, attends a plenary session at the European Parliament on the outcome of the
REUTERS
Nigel Farage

Boris Johnson

Opasni klaun

ZA Brexit

Još jedan od najglasnijih pobornika Brexita, bivši gradonačelnik Londona, znakovito se nije ponudio preuzeti stranku kada ju je napustio premijer David Cameron. Poznat po svojim živopisnim frizurama i neprikladnim ispadima, Britaniju je sramotio na međunarodnom planu kao ministar vanjskih poslova u vladi Therese May, dok je nije napustio praveći se nezadovoljan njenim sporazumom. Nitko ne zna što Johnson stvarno misli, osim da je proračunao da su mu izgledi za političku karijeru bolji uz tvrdolinijaške ljubitelje izlaska.

Boris Johnson speaks at the Conservative Home fringe meeting at the Conservative Party Conference in Birmingham, Britain, October 2, 2018. REUTERS/Darren Staples
REUTERS

Jean-Claude Juncker

Stand-up povjerenik

PROTIV Brexita

Čelnik Europske komisije s Brexitom se nosi kao i sa svim drugim stresnim i traumatičnim izazovima s kojima se suočava Unija - uz pomoć humora i alkohola. Bez njega bi Brexit bio više drama a manje komedija. Njegov mandat istječe na zadnji dan roka koji su EU čelnici dali Britaniji za izlazak, pa se već našalio da će on idući sastanak čelnika morati napustiti ranije, ako se opet oduži iza ponoći. Na pitanje novinara do kada će EU odgađati Brexit, spremno odgovara “do samog kraja”.

European Commission President Jean-Claude Juncker is seen during the visit of Slovenian President Borut Pahor at the EC headquarters in Brussels, Belgium February 20, 2019. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / REUTERS
Jean-Claude Juncker

Emmanuel Macron

Nezaustavljiva sila

PROTIV Britanaca

Brexit bez sporazuma bolio bi i Francusku, ne samo Englesku, no Macron je odlučio biti strog spram Britanaca. Dok nisu niti unutra ni vani njegovi ambiciozni planovi reforme EU stoje u mjestu, a siguran je da bi lakše prošli bez konzervativne i suverenističke Britanije. Strogost spram UK sigurno mu osvaja bodove i na domaćem planu, gdje se može predstaviti kao jak i odlučan čimbenik na međunarodnom planu. Unatoč tome, svojim soliranjem na zadnjem Europskom vijeću znatno je narušio svoj kredibilitet kod ostalih čelnika EU. “Davao sam Britaniji 10% šanse za postizanje sporazuma, ali sada kad sam čuo Mayin plan, dajem im 5%”, rekao je jednom prilikom.

French President Emmanuel Macron stands at the Tomb of the Unknown Soldier as he attends a commemoration ceremony for Armistice Day, 100 years after the end of the First World War at the Arc de Triomphe in Paris, France, November 11, 2018. REUTERS/Benoit Tessier/Pool
Benoit Tessier/Pool / REUTERS

Donald Tusk

Majstor kompromisa

PROTIV Brexita

Svaki sastanak Europskog vijeća koji sazove Donald Tusk završava tako da se Ujedinjenom Kraljevstvu ostavljaju odškrinuta vrata za povratak. Čovjek čija je nezahvalna zadaća osigurati kompromise koji omogućavaju čelnicima 27 EU država da nastupaju jednoglasno svoj posao radi besprijekorno. Prozivan je u britanskim medijima zbog izjave da postoji posebno mjesto u paklu za one koji su promovirali Brexit bez da su imali plan, što su konzervativci pokušali izvući izvan konteksta.

Yves Herman / REUTERS

Angela Merkel

Faktor stabilnosti

PROTIV Brexita

Njemačka industrijska moć daje kancelarki neizmjernu političku moć u europskim pitanjima, no Merkel ju vrlo rijetko zloupotrebljava. U svim susretima djeluje prvenstveno kao faktor stabilnosti koji pokušava smiriti strasti, ukloniti tenzije, i osigurati rješenje koje pruža mir i stabilnost. No, čak je i pristojnoj kancelarki već puna kapa britanske premijerke koja joj dolazi u posjete i traži stvari koje ne može dobiti, primarno kako bi odradila predstavu za domaću javnost - posljednji put čak je nije niti dočekala na crvenom tepihu. Trebali bismo joj vjerovati da je nenamjerno zakasnila. Nijemci ne kasne, a pogotovo ne Merkel.

British Prime Minister Theresa May leaves after a meeting with German Chancellor Angela Merkel at the Chancellery in Berlin, Germany December 11, 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch - RC140133D920
REUTERS

Donald Trump

Veliki pregovarač

ZA Brexit

Najbolji pregovarač na svijetu (koji još uvijek nije ispregovarao ništa) tvrdi kako je May dao konkretne savjete kako pregovarati s EU, no da ga nije slušala. Da ga je samo poslušala, danas bi Britanija imala sve što želi od EU, bez da bi morala dati išta. S druge strane, njegova gospodarska diplomacija trlja ruke čekajući da im Britanci dođu na pregovore jednom kada izađu iz EU - bez gospodarske snage bloka od skoro pola milijarde ljudi iza sebe, Britanija će biti lak plijen za američke pregovarače, te će morati pristati na brojne ustupke kojih je do sada bila pošteđena.

U.S. President Donald Trump spoeaks during a meeting with Austria's Chancellor Sebastian Kurz in the Oval Office at the White House in Washington, U.S., February 20, 2019. REUTERS/Kevin Lamarque
Kevin Lamarque / REUTERS

Vladimir Putin

Ruski car

ZA Brexit

Zavadi pa vladaj, maksima je vanjske politike kojom se Putin vodi od samog početka svoje vladavine. Širi kaos, destabiliziraj, urušavaj povjerenje u demokraciju, oslabi Europsku uniju... Brexit je ostvarenje svih njegovih snova, a možda dio zasluge za rezultate referenduma može preuzeti i njegova vojska trolova. S posebnim užitkom održao je Britancima lekciju iz demokracije i poručio May kako “mora poštovati volju naroda”.

Russian President Vladimir Putin attends a session of the Week of Russian Business, an event organised by the Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs (RSPP), in Moscow, Russia March 14, 2019. REUTERS/Maxim Shemetov
Maxim Shemetov / REUTERS
Vladimir Putin

Leo Varadkar

Obožavatelj Kylie i mira

PROTIV Brexita

Irski premijer našao se u fokusu europske politike prvenstveno zbog granice koju njegova država ima s Ujedinjenim Kraljevstvom. Granice koja je otvorena sporazumom “Dobri petak”, a koja bi mogla postati nova točka trenja između britanskih unionista i irskih republikanaca, te otvoriti novu ratnu frontu ili izazvati nove zahtjeve za ujedinjenjem. Jedan od dva otvoreno gay čelnika EU, Varadkar je, stereotipno, i veliki obožavatelj Kylie Minogue, kojoj je poslao i službeno pismo pozivajući ju da se nađu kada će održati koncert. Iako je May pokušavala riješiti pitanje granice izravno s njim, jasno je dao do znanja da se pregovori vode s cijelom EU.

Taoiseach (Prime Minister) of Ireland Leo Varadkar speaks at a news conference announcing that the Irish Government will hold a referendum on liberalising abortion laws at the end of May, in Dublin, Ireland, January 29, 2018. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Clodagh Kilcoyne / REUTERS
Leo Varadkar

Oliver Letwin

Razumni konzervativac

PROTIV Brexita

Započeo je političku karijeru još u vladi Margaret Thatcher, proveo mnogo godina kao član vlade u sjeni, a držao je i važne pozicije u kabinetu Davida Camerona. Među konzervativcima u parlamentu jedan je od rijetkih koji je rekao kako glasači nikad neće oprostiti Brexit njihovoj stranci ako izađu bez sporazuma. Glasao je za Mayin sporazum, no kada je postalo očito da od njega neće biti ništa, predložio je amandman koji je omogućio parlamentu da preuzme kontrolu nad Brexitom - uz pomoć “indikativnih glasova”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:17