POLITIČKA KRIZA

TALIJANSKI PREMIJER PODNIO OSTAVKU Svi su očekivali glasanje o povjerenju, a onda je došlo do iznenadnog obrata: 'Ova vlada prekida svoje djelovanje'

Giuseppe Conte
 REUTERS

Talijanski premijer Giuseppe Conte u utorak je objavio da podnosi ostavku, čime je preduhitrio najavljeno glasovanje o povjerenju njegovom kabinetu, 12 dana nakon što je to zatražio ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, čelnik Lige, ključnog partnera u vladajućoj koaliciji koja se nedavno raspala.

Prije objave da podnosi ostavku, Conte je izjavio da Salvinijev zahtjev za izglasavanjem povjerenja ima 'velike posljedice na državu i njezino gospodarstvo', podsjeća Politico.

- Ova vlada s time prekida svoje djelovanje, dodao je.

Kako pojašnjava Politico, ovo zasad ne znači da Taliani automatski idu na prijevremene izbore. Na predsjedniku države Sergiju Mattarelli je da donese odluku o sljedećim koracima.

Salvinijeva ekstremno desna Liga zalaže se za izbore, a u tome ima podršku Berlusconijeve Forza Italije kao i neofašističke stranke Talijanska braća, koja je također bila dio vladajuće koalicije.

S druge strane, populistički Pokret pet zvjezdica navodno je u pregovorima s Demokratskom strankom, koju smještaju u lijevi centar, kako bi s njom pokušala formirati poptuno novu, rekonfiguriranu vladu, čime bi Salvini bio otjeran u oporbu.

Ako takav dogovor uspije, Mattarella bi mogao odlučiti ne sazvati prijevremen izbore, nego povjeriti sastavljanje kabineta novom mandataru. On ima opciju imenovati i privremenu tehničku vladu čiji bi ključni zadatak bio osigurati donošenje proračuna za sljedeću godinu, ali za takvu opciju potrebna je većina u talijanskom parlamentu, navodi Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 09:32