STRAHOVITO KRVOPROLIĆE

TERORISTI S DIPLOMAMA: OTKRIVENO TKO JE SVE SUDJELOVAO U NAPADIMA U ŠRI LANKI 'To su vam sve bili visokoobrazovani mladići iz bogatih obitelji'

 
 AMAQ

Policija Šri Lanke objavila je kako je u uskrsnim terorističkim napadima na crkve i hotele poginulo 359 ljudi i 500 ih je ranjeno, a za napad sumnjiče domaću skupinu visokoobrazovanih osoba. Ministar obrane Ruwan Wijewardene rekao je kako su napadači živjeli ili studirali vani prije nego što su se vratili u Šri Lanku, a vjeruje da je njihov čin inspirirala ili financirala Islamska država.

“Mislimo kako je jedan od bombaša samoubojica studirao u Velikoj Britaniji, a poslijediplomski studij pohađao je u Australiji prije nego što se vratio u Šri Lanku”, rekao je Wijewardene u srijedu.

Potvrdio je da je većina napadača imala određene veze u inozemstvu koje su stekli obrazovanjem ili radom.

Policija je dosad identificirala osam od devet napadača među kojima nema stranaca.

Stabilne obitelji

“U toj skupini bombaša samoubojica većina je visokoobrazovana i dolazi iz srednje ili više srednje klase, što znači da su financijski neovisni, a i njihove su obitelji financijski prilično stabilne. To je zabrinjavajući faktor. Neki od njih studirali su u raznim drugim zemljama, imaju diplome, magisterije prava, prilično su obrazovani ljudi”, rekao je ministar. U noći s utorka na srijedu uhićeno je još 18 osumnjičenika za napad, čime se ukupna brojka popela na 58, izjavio je u srijedu glasnogovornik policije Ruwan Gunasekara.

People participate in a mass funeral, for seven victims belonging to one family, in Negombo, three days after a string of suicide bomb attacks on churches and luxury hotels across the island on Easter Sunday, in Sri Lanka April 24, 2019. REUTERS/Thomas Peter     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Među onima koji su uhićeni u utorak šestero je izbjeglica iz Pakistana, a među njima su dvije žene i dvoje djece, koji se trenutačno nalaze u policijskoj stanici u Katani. Policijski inspektor rekao je za The Guardian kako kamere i ispis telefonskih poziva pokazuju da je muškarac za kojeg se sumnja da je kriv za bombaški napad na crkvu u Negombu nekoliko puta posjetio njihov dom. U zatvoru se nalazi i stanodavac uhićenih Pakistanaca.

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe upozorio je kako je vrlo vjerojatno da je najmanje devet osoba koje su direktno povezane s napadom i dalje na slobodi. Dodao je da je riječ o osobama koje su naoružane eksplozivom te da se u sljedećih nekoliko dana očekuju nova uhićenja, a i novi napadi.

“Možemo sa sigurnošću reći da će u narednih nekoliko dana naše sigurnosne agencije staviti situaciju u našoj zemlji čvrsto pod kontrolu”, rekao je ministar Wijewardene za The Guardian.

People hold placards as they attend a peace meeting to show solidarity with the victims of Sri Lanka's serial bomb blasts, in Kolkata, India, April 24, 2019. REUTERS/Rupak De Chowdhuri
REUTERS

Otkrio je da je bio planiran napad na četvrti veliki hotel, ali nije uspio, a jedna od meta bilo je i indijsko veleposlanstvo. Dužnosnici su ranije rekli i da su pronašli neeksplodiranu bombu u blizini zračne luke Colombo.

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena dodao je da će u potpunosti restrukturirati policijske snage i poduzeti “ozbiljne akcije” protiv onih koji s njim nisu podijelili upozorenja o mogućim opasnostima.

Upozorenja

“Službenici sigurnosti koji su dobili obavještajne podatke od stranih zemalja nisu to podijelili sa mnom. Odlučio sam poduzeti ozbiljne mjere protiv tih dužnosnika”, kazao je Sirisena za BBC. Nije precizirao o kakvim se točno mjerama radi, ali u međuvremenu je zatražio ostavke dvojice visokih sigurnosnih dužnosnika.

People participate in a mass funeral, for seven victims belonging to one family, in Negombo, three days after a string of suicide bomb attacks on churches and luxury hotels across the island on Easter Sunday, in Sri Lanka April 24, 2019. REUTERS/Thomas Peter     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Dužnosnici su o napadima bili upozoreni od strane indijske vlasti 4. i 9. travnja, kako piše The Guardian, a Reuters navodi kako je Indija upozorila Šri Lanku u subotu navečer.

Vlasti su objavile kako i dalje istražuju poveznicu između lokalaca koji su izvršili samoubilački pohod i globalne džihadističke grupe. A dok istražitelji još uvijek provjeravaju postoji li uistinu veza, ISIS je već preuzeo odgovornost za ubojstva i postavljanje bombi. Preko svoje novinske agencije Amaq izjavili su kako su njihovi “borci” zaslužni za bombaške napade, objavili su video u kojem su navodni počinitelji i objavili njihova imena.

Kako doznaje CNN, jedan od pripadnika IS-a koji je uhićen ranije u Indiji tijekom ispitivanja je odao ime čovjeka kojeg je obučavao u Šri Lanki. Radi se o Zahranu Hashimu, muškarcu koji je identificiran u videu koji je IS objavio u utorak i koji se smatra vođom lokalne ekstremističke skupine National Tawheed Jamath. Hashim je jedini kojem se vidi lice u videu, a njegov je identitet potvrdio i viši dužnosnik Šri Lanke.

Mozak napada

“Zahran je mozak iza ovih napada. On je taj. On je njihov ideolog i, kad razgovara s ljudima, uspije ih uvjeriti u svoje ideje”, ustvrdio je guverner zapadne provincije Šri Lanke Azath Salley.

Iako je IS i prije preuzimao odgovornost za napade koje nije počinio, stručnjaci kažu kako je vrlo vjerojatno da će istražitelji dokazati da su upravo članovi IS-a organizirali i proveli u djelo bombardiranje crkava i luksuznih hotela u Šri Lanki. Sudjelovanje inozemne organizacije moglo bi objasniti i to kako je inače marginalna lokalna ekstremistička skupina koja je optužena za napade, National Tawheed Jamath, mogla izvesti teroristički zločin ovakvih razmjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:53