SVE JE BIO PLAN ABDULLA

TINEJDŽERKA IZ DANSKE OSUĐENA NA 9 GODINA ZATVORA Nasmrt izbola svoju majku nakon što je gledala snimke ISIS-ovih smaknuća

 Instagram

Tinejdžerica iz Danske osuđena je na devet godina zatvora jer je u kolovozu 2014. ubila svoju majku nakon što je gledala snimke smaknuća krvoločnih džihadista Islamske države.

Lisa Borch, koja je tada imala 15 godina, i njezin dečko Bakhtiar Mohammed Abdulla (29) nasmrt su izboli njezinu majku Tinu Römer Holtegaard najmanje 20 puta u obiteljskom domu u Kvisselu na sjeveru Danske.

Prije brutalnog ubojstva Lisa je satima na internetu gledala smaknuća Davida Hainesa i Alana Henninga.

Ova 16-godišnjakinja odslužit će najdužu kaznu koja je ikad izrečena nakon tinejdžeru u Danskoj. Lisa je na presudu uložila žalbu kazavši kako je sve isplanirao njezin dečko Adbulla.

Kazala je sudu da je priznala zločin samo zato jer se bojala svog 29-godišnjeg dečka, piše Local.dk.

Njezin očuh Jens Holtegaard kazao je za danske medije da za ubojstvo ne krivi islam, iako je Lisa bila opsjednuta ISIS-om.

Kazao je kako je Lisu isto tako mogla privući neka banda ili drugi 'ekstrem'.

Tijekom saslušanja u rujnu, na sudu se čula da je Borch postala opsjednuta radikalnim islamom nakon što se zaljubila u muslimana.

No on ju je ostavio nakon što se preselio u Švedsku kako bi bio sa svojom ženom i djecom.

Ona je ubrzo našla drugog dečka, Iračanina Abdulla, s kojim se sprijateljila u prihvatilištu koje je podignuto u blizini njezine kuće.

Policija koja je nakon dojave o ubojstvu ušla u kuću, zatekla je Lisu kako se igra s iPhoneom i gleda video snimke na YouTubeu. Na pitanje gdje joj je majka, ona je sjedeći prstom pokazala na gornji kat.

Čitavo vrijeme gledala je smaknuća britanskih humanitaraca. Zajedno s dečkom planirala je otići u Siriju i boriti se na strani Islamske države.

Na sudu su jedan drugog okrivljivali za ubojstvo, a porota je čula nekoliko verzija onoga što se dogodilo.

Iako Abdulla više nije bio na mjestu zločina kad je policija stigla, pronađeni su njegovi otisci prstiju u spavaćoj sobi žrtve.

Na sudu nije utvrđeno tko je zadao smrtonosni ubod, no oboje su proglašeni krivima za ubojstvo.

Lisa je osuđena na devet godina zatvora, a prvu godinu provest će u maloljetničkom zatvoru. Abdulla je dobio 13 godina i bit će protjeran iz Danske kad odsluži kaznu.

Oboje moraju isplatiti odštetu od oko 400.000 kuna Lisinom očuhu, njezinoj sestri blizanki i mlađem bratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:22