RATNA RETORIKA

TKO ĆE POSTATI HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA Čovjek koji žestoko napada Zagreb i Herceg Bosnu ili kandidat kojeg podržavaju predsjednica i premijer RH

 
Dragan Čović i Željko Komšić
 CROPIX

Bivši zatočenik logora HVO-a Dretelj i Heliodrom, Mostarac Ramiz Tiro, dao je podršku Željku Komšiću u kampanji za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Autor knjige “Dretelj na vratima džehennema” pozvao je sve koji su prošli kroz logore Herceg Bosne da svoj glas daju Komšiću - kao osloboditelju i nositelju Zlatnog ljiljana, najvišeg odlikovanja Armije BiH.

Komšić vodi najoštriju predizbornu kampanju, pokušavajući napadima na Zagreb i Herceg Bosnu privući što više glasova u svojoj trećoj kampanji za hrvatskog člana Predsjedništva.

Nakon četverogodišnje pauze Komšić želi ponovno u Predsjedništvo BiH, ali sad su mu šanse bitno manje nego kad je pobjeđivao kao kandidat SDP-a BiH, najjače oporbene stranke u Federaciji BiH. Socijaldemokrati sada imaju kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva, dok je Komšića kandidirala minorna Demokratska fronta koju je osnovao 2013. nakon razlaza sa SDP-om.

Tri bloka

Bosnu i Hercegovinu u nedjelju 7. listopada čekaju opći izbori: biraju se tri člana Predsjedništva BiH, predsjednik Republike Srpske te parlamenti na državnoj i entitetskoj razini.

Kako se u BiH u proteklih dvadesetak godina na izborima izmjenjuje nekoliko istih stranaka u tri nacionalna bloka, glavno pitanje nije tko će pobijediti, nego kako će teći formiranje vlasti: Ustavni sud je poništio dijelove izbornog zakona koji to reguliraju, a stranke nisu dogovorile novi model. To znači da je moguća i izgledna višemjesečna blokada vlasti.

U završnici kampanje redatelj Emir Kusturica je poslao pismo podrške Miloradu Dodiku, a Bakir Izetbegović lobira za kandidata svoje Stranke demokratske akcije Šefika Džaferovića pod velikim plakatom svog oca Alije. Kandidata SDA ugrožava tajkun Fahrudin Radončić koji treći put pokušava ući u Predsjedništvo. I Bošnjacima je glavna tema rat: Izetbegović je napao kandidata SDP-a BiH Denisa Bećirovića da je dezerter, a Radončića da je optužio Aliju da je dijelio BiH i da su Bošnjaci počeli rat.

Za Srbe je glavna tema država i kako je dobiti. Predsjednik RS-a Milorad Dodik već je u dva izborna ciklusa za dlaku pobijedio opoziciju: podršku su mu posjetom u kampanji dali ruski i srpski ministri vanjskih poslova, Sergej Lavrov i Ivica Dačić, a Dodik se u Moskvi sastao s Vladimirom Putinom. Lavrov je napao šeficu diplomacije EU Federicu Mogherini koja je rekla da je Balkan teritorij Europske unije i da se nitko drugi ne treba miješati. Balkanske zemlje mogu razvijati odnose i s Europskom unijom i s drugima, istaknuo je Lavrov.

Koalicija

Kandidat HDZ-a BiH Dragan Čović dobio je podršku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Činjenicu da mu u kampanji pomaže Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, mediji u Sarajevu uzeli su na nož, a bošnjački kandidati optužuju Zagreb za uplitanje u poslove druge države.

Ili agresiju, kao što to čini Željko Komšić: “Znamo da spremaju autobuse birača. Nekada tenkovi, danas autobusi. Izađimo na izbore i obranimo državu. Pozivam građane BiH da se na izborima suprotstave političkoj agresiji RH”, rekao je Komšić.

Dragan Čović je slabiji nego što bi morao biti jer nije uspio dogovoriti predizbornu koaliciju s HDZ-om 1990. Ta je stranka istaknula jedinu kandidatkinju, Dianu Zeleniku, a kandidira se i Jerko Ivanković Lijanović iz stranke Radom za boljitak.

Svijetu BiH nije važna dokle god je u njoj mir. Posljednjih nekoliko godina svako malo netko spomene rat. Jedan rat je iza nas, ne treba nam novi, napisao je Emir Kusturica u pismu podrške Dodiku.

“Treba ga izbjeći, a vrijeme u kojem živimo će pred nas postavljati probleme koje nećemo riješiti bez naše regionalne države. Jer kada je nismo imali, padali smo pod nož”, napisao je redatelj Emir Kusturica.

Dodik osporava BiH, a želi u vrh vlasti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na vlasti je u srpskom entitetu od 2006., bilo kao premijer ili kao predsjednik. Sad se kandidirao za člana Predsjedništva BiH, iako je to glavno tijelo države koju osporava. Protiv sebe ima ujedinjenu opoziciju Savez za pobjedu: protukandidat mu je Mladen Ivanić (PDP). Sadašnju premijerku RS-a Željku Cvijanović je kandidirao za predsjednicu RS-a, a protukandidat joj je Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS).

Velika bitka Čovića i Željka Komšića

Dragan Čović se bori za treći mandat u Predsjedništvu BiH. Bio je član Predsjedništva 2002., ali je smijenjen 2005. zbog niza sudskih procesa. Od 2005. na čelu je HDZ-a BiH. Glavni mu je protukandidat Željko Komšić koji je bio hrvatski član Predsjedništva u dva navrata. Izborom Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH gube smisao pravila o nacionalnoj zastupljenosti, argumentira Čović. U utrci su i Diana Zelenika (HDZ 1990) te Jerko Ivanković Lijanović (Radom za boljitak).

Vlasnik Avaza treći put na izborima

Najpoznatijem bošnjačkom tajkunu, novinaru i osnivaču Dnevnog avaza Fahrudinu Radončiću ovo je treća kandidatura za Predsjedništvo BiH. Ankete u BiH predviđaju mrtvu utrku između Radončića (SBB - Stranka za bolju budućnost BiH), Denisa Bećirovića (SDP BiH) i Šefika Džaferovića (SDA). Bošnjački kandidati se međusobno natječu koji je domoljubniji i državotvorniji, tko će bolje obraniti državne interese BiH i zaštiti je od nasrtaja politike Srbije i Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:45