NE ZAUSTAVLJA SE

TOTALNI CIRKUS: TRUMP OTKAZAO POSJET VELIKOJ BRITANIJI PREKO TWITTERA 'Nisam njegov obožavatelj... Željeli su da presiječem vrpcu, e pa - NEĆU!'

 
 Carlos Barria/File Photo / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je službeni posjet Velikoj Britaniji u kojem je sljedećeg mjeseca trebao otvoriti novu zgradu ambasade, piše Guardian.

Iako je glavni razlog za otkaz opravdana bojazan od masovnih prosvjeda usmjerenih protiv njega, Trump je na Twitteru objavio da neće ići u Veliku Britaniju zato što je njegov prethodnik u Bijeloj kući, Barack Obama, prodao sadašnju zgradu američke ambasade za "kikiriki" i potom naložio izgradnju zamjenske, vrijedne 1,2 milijarde dolara.

- Razlog zbog kojeg sam otkazao posjet Londonu je taj da nisam veliki fan odluke Obamine administracije da proda vjerojatno najbolje lociranu i najbolju ambasadu u Londonu za "kikiriki", samo kako bi izgradili novu zgradu na lošoj lokaciji za 1,2 milijarde dolara. Loš posao! Željeli su da presiječem vrpcu - NEĆU! - napisao je Trump.

Valja napomenuti kako su planovi za preseljenje ambasade iz okruga Mayfair u Nine Elms prvi put otkriveni u javnosti tijekom zadnjih mjeseci mandata Georgea W. Busha, prije nego je Obama uopće izabran za predsjednika SAD-a. No, Trumpu činjenice odavno ne predstavljaju prepreku za lažne tvrdnje.

Poziv za posjet novom američkom predsjedniku uputila je prošle godine britanska premijerka Theresa May, ali točan datum posjeta nije bio određen, naročito u kontekstu prijetnje masovnim prosvjedima i odlučnosti nekih zastupnika u britanskom parlamentu koji su ne žele da Trump u njemu drži govor.

Stoga se očekivalo da Trump umjesto toga dođe na kratki, "manje formalni" posjet tijekom kojeg će prerezati vrpcu na otvaranju nove zgrade američke ambasade. Također, njegov eventualni sastanak s kraljicom Elizabetom II, bez uobičajene pompe, još uvijek nije bio utanačen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:59