MOĆNI SORM-3

TOTALNI NADZOR Novi ruski sustav za špijunažu jači je i od američke NSA, a Soči je pokusni kunić

SOČI - Poseban odjel ruske tajne službe FSB, nasljednice sovjetskog KGB-a, proteklih je godina razvijao najsuvremeniju opremu za prisluškivanje, a Zimske olimpijske igre u Sočiju odabrane su kao pokusni kunić za potpuni nadzor svega što se kreće. Tako barem tvrdi Keir Giles, stručnjak za cyber sigurnost na londonskom Kraljevskom institutu za strateška istraživanja.

U izjavi za internetski tjednik Newsweek Giles tvrdi da je ruski sustav potpuno automatiziran, a prati telefonske pozive, emailove i aktivnosti na društvenim mrežama. Povezan je s aerodromima s kojih, primjerice, povlači podatke o putnicima na svim letovima za i iz Sočija, a na sustav su priključene i brojne nadzorne kamere u gradu kao i bespilotne letjelice koje neprekidno nadlijeću i snimaju grad.

Riječ je o iznimno skupoj i potpuno novoj generaciji opreme za nadzor, na kojoj bi Rusima možda čak pozavidjela i američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), čije je špijunske aktivnosti prošle godine detaljno počeo razotkrivati bivši obavještajac i ruski azilant Edward Snowden.

Pokaže li se testiranje u Sočiju uspješnim, nova bi ruska igračka mogla naći široku primjenu diljem teritorija najveće države na planetu. Moskva bi pritom mogla i zaraditi pokoji milijun prodajom ove tehnologije drugim državama koje bi silno htjele znati čime im se nedužni građani bave 24 sata dnevno.

Glavni dio novog sustava zove se SORM-3, a riječ je o trećoj generaciji aparature sklopljene još tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća. Upravo SORM-3 neprekidno gotovo doslovce usisava sav sadržaj svih emailova, aktivnosti na društvenim mrežama i komunikacije VOIP protokolom. Podaci se spremaju za slučaj da ustrebaju u budućnosti.

'Nema sustava koji bi se mogao usporediti sa SORM-om', kaže savjetnik za cyber sigurnost u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Alexander Klimburg. 'Nikada nijedna država nije razvila ovakav stupanj kontrole . Sve što se izgovori ili napiše putem bilo kakve komunikacijske mreže unutar Rusije u osnovi je zabilježeno i sačuvano zauvijek', dodaje Klimburg.

Sustav PRISM, kojim se koristi NSA, u usporedbi sa SORM-om izgleda slabašno, a poznato je koliku je buru u svijetu uspio izazvati. On prvenstveno služi za prikupljanje, a ne presretanje informacija.

PRISM, primjerice, nije u stanju čitati sadržaj emailova ili snimati telefonske razgovore, već prikuplja tzv. metapodatke o korisnicima, tj. informacije o tome tko je kada i s kim komunicirao, ali ne i o čemu. Isto to radi i SORM-3, ali pritom u realnom vremenu može uživo pratiti i sadržaj komunikacije. Može se podesiti tako da se uključi alarm čim bude upisana ili izrečena određena ključna riječ.

Zasad nema čvrstih dolaza da su FSB-ovci u Sočiju SORM-3 koristili za prisluškivanje, ali znakovito je prošlomjesečno upozorenje američkog State Departmenta svojim državljanima s kartama za Olimpijadu. Savjetovali su ih da, koriste li pametne telefone, pripaze kako ih koriste.

Upravo su pametni telefoni koji rade na 4G mreži jedna od najlakših meta koju špijuni mogu naciljati, pod uvjetom da kontroliraju pružatelja mrežnih i mobilnih usluga. 'Ne koristite usluge lokalnih pružatelja u kafićima, hotelima, zračnim lukama i drugim lokacijama. Prije putovanja promijenite sve lozinke. Vodite računa da uklonite bateriju iz pametnog telefona u vrijeme kada ga ne koristite', piše u upozorenju State Departmenta.

Od očiju i ušiju ruskih špijuna navodno nisu sigurne ni tuš kabine u hotelima po Sočiju. Da je tome uistinu tako, nedavno je za naznačiti dao ruski vicepremijer Dmitrij Kozak, koji je novinarima, opovrgavajući da je infrastruktura na Olimpijadi loša, ničim izazvan rekao da 'imamo videonadzor pomoću kojeg vidimo kada ljudi idu na tuširanje'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:49